Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Ανακοινώσεις

Ένα γεράκι στο ΥΠΕΞ της Τουρκίας με διακηρυγμένες θέσεις κατά της εδαφικής υπόστασης της Ελλάδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ένα γεράκι στο ΥΠΕΞ της Τουρκίας με διακηρυγμένες θέσεις κατά της εδαφικής υπόστασης της Ελλάδας

Αθήνα, 4 Μαΐου 2009

Κοινή δήλωση του προέδρου των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ Μελέτη Μελετόπουλου και του αναπληρωτή πρόεδρου Γιάννη Σακιώτη

Ο διορισμός του Αχμέτ Νταβούτογλου στο υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά για την μελλοντική εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Μέχρι σήμερα, ο κ. Νταβούτογλου είχε δευτερεύοντα ρόλο στην διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, ως σύμβουλος του Ερντογάν επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Η θέση του υπουργού εξωτερικών όμως είναι θέση εκτελεστικής εξουσίας: Εφεξής, ένα πρόσωπο με διακηρυγμένες επεκτατικές και επιθετικές απόψεις κατά της Ελλάδας, θα είναι σε θέση να τις προωθήσει ως μέλος του υπουργικού συμβουλίου και ως βασικός εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της γειτονικής χώρας.

Η πολιτική σκέψη του νέου υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας, όπως παρουσιάσθηκε αναλυτικά  στο φύλλο της Ελευθεροτυπίας στις 4/5/2009 από τον ανταποκριτή της εφημερίδας Άρη Αμπατζή (http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=40619), συνοψίζεται στην ανάδειξη της Τουρκίας σε υπερδύναμη, μέσα από την κατοχύρωση της ηγεμονίας της στο Αιγαίο, το οποίο θεωρεί ότι αποτελεί κυρίαρχης σημασίας τουρκικό ζωτικό χώρο που κακώς κατέχει η Ελλάδα, περιορίζοντας έτσι τις δυνατότητες της Τουρκίας να γίνει ο γεωπολιτικός κολοσσός της περιοχής και στερώντας της «τη δυνατότητα επέμβασης σε υποθέσεις που αφορούν τις μουσουλμανικές μειονότητες στα Βαλκάνια»,  όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του Στρατηγικό Βάθος (που εκδόθηκε το 2001). Ως κατακλείδα, ο νέος ΥΠΕΞ της Άγκυρας γράφει στο ίδιο βιβλίο ότι  «… ο χώρος στον οποίο η Τουρκία βρίσκεται κοντά στον πόλεμο, περισσότερο από κάθε άλλη περίπτωση, είναι τα νησιά του Αιγαίου, που περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τον ζωτικό της χώρο».

 

Γεννάται συνεπώς το ερώτημα εάν η υπουργοποίηση ενός φιλοπόλεμου γερακιού στην Τουρκία σημαίνει το έναυσμα μιας νέας εποχής πρόκλησης βίαιων γεγονότων και προσπάθειας για δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας στο Αιγαίο.

Και για μια ακόμη φορά αναδεικνύεται η απουσία έγκαιρης γεωπολιτικής ανάλυσης για τις κινήσεις της Τουρκίας, η ανυπαρξία μηχανισμών εκτίμησης της διεθνούς και περιφερειακής πραγματικότητας και η πλήρης απουσία αντίδρασης και ενεργειών από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανάληψη της κορυφαίας θέσης της τουρκικής διπλωματίας από ένα πρόσωπο με διακηρυγμένες φιλοπόλεμες απόψεις εναντίον της χώρας μας, όπως διαβήματα διαμαρτυρίας στην τουρκική κυβέρνηση και στο ΝΑΤΟ, όπου υποτίθεται εξακολουθούμε να είμαστε σύμμαχοι με τη Τουρκία.

 

Το γραφείο τύπου                                                   

Πληροφορίες:

Βαρβάρα Τζέρμπου, e-mail: btzerm@yahoo.gr , τηλ. 6948986632

Νικίας Οικονόμου, e-mail: nikias_economou@hotmail.com , τηλ.: 6934577781

 

http://www.dimokratikoi.gr

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.