Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Ευρώπη Κωνσταντίνος Χολέβας Ποντιακό/Μικρά Ασία

Να αναγνωρίσει τη ευρωκοινοβούλιο τη Γενοκτονία Μικρασιατών και Ποντίων

Του Κωνσταντίνου Χολέβα, Πολιτικού Επιστήμονος,
Υποψηφίου Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας

19-maiou-pontiakh-genoktoniaΣε λίγες ημέρες οι Έλληνες πολίτες θα ψηφίσουμε για την ανάδειξη των 21 Ευρωβουλευτών που θα μας εκπροσωπήσουν στο μεγαλύτερο αιρετό Κοινοβούλιο της Υφηλίου. Το Ευρωκοινοβούλιο πέραν των νομοθετικών και ελεγκτικών του αρμοδιοτήτων αποτελεί ένα σημαντικό βήμα εκφράσεως απόψεων, ιδεών, και προτάσεων . Επειδή είμαι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία για την Ευρωβουλή δεσμεύομαι ότι, αν εκλεγώ με τη βοήθεια του Θεού και την ψήφο του ελληνικού λαού, θα φέρω το αίτημα για πανευρωπαϊκή καθιέρωση Ημέρας Μνήμης της γενοκτονίας των Μικρασιατών και Ποντίων Ελλήνων.

Η γενοκτονία του Ελληνισμού της Ανατολής από τον τουρκικό εθνικισμό έγινε μεθοδικά και συστηματικά. Ξεκίνησε το 1914, με την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και αποτέλεσε έναν από τους πρώτους στόχους των Νεοτούρκων και του Κεμάλ. Τα γεγονότα του 1914 κατά των Ελλήνων της Ιωνίας δεν είναι τόσο γνωστά, υπάρχουν όμως καταγεγραμμένα στη Μαύρη Βίβλο που εξέδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1919. Ο Άγιος και Εθνομάρτυς Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος κατέγραψε αυτή την πρώτη φάση της γενοκτονίας στο γαλλόφωνο βιβλίο του «Η Σταύρωση του Χριστιανισμού», το οποίο απεστάλη στους δυτικούς ηγέτες και διπλωμάτες.

Η δεύτερη φάση αρχίζει το 1919 με τη σφαγή του Ποντιακού Ελληνισμού και με τη φυγή χιλιάδων Ποντίων προς την Ελλάδα και τη Ρωσία. 350.000 αδελφοί μας σφαγιάσθηκαν ή απαγχονίσθηκαν και άλλοι τόσοι διώχθηκαν από την πανάρχαια ελληνική γη της Μαυροθαλασσίτικης παραλίας. Η τρίτη φάση είναι η περίφημη Μικρασιατική τραγωδία, η οποία κορυφώνεται τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 1922 με τη σφαγή του Ελληνισμού στη Σμύρνη. Όσοι μιλούν για συνωστισμό ή για φυσιολογική εκδίκηση των Τούρκων δυστυχώς κατακερματίζουν την εθνική ενότητα και προσφέρουν άλλοθι στην Τουρκία. Η προσπάθεια για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού από το Ευρωκοινοβούλιο θα έχει επιτυχία μόνον αν φανούμε προς τα έξω ενωμένοι, σοβαροί και επιστημονικώς τεκμηριωμένοι.

Πιστεύω ότι έχουμε στα χέρια μας ακλόνητα στοιχεία από μαρτυρίες ης εποχής, (Αμερικανός Πρόξενος Χόρτον κ.α) και από ογκώδη έργα συγχρόνων ιστορικών, όπως είναι ο ειδικός για τον Ποντιακό Ελληνισμό Κωνσταντίνος Φωτιάδης. Τα στοιχεία αυτά θα κατατεθούν σε όλες τις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου και θα γίνει αναλυτική ενημέρωση όλων των πολιτικών ομάδων στις οποίες εντάσσονται οι 751 Ευρωβουλευτές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και δεν είναι δυνατόν να αδιαφορήσει για τη μαζική εξόντωση των Ελλήνων Ορθοδόξων της Μικράς Ασίας και του Πόντου κατά την περίοδο 1914-1923. Αν, ο μη γένοιτο, αδιαφορήσει θα δώσει το μήνυμα ότι γίνεται ανεκτή και μία πιθανή επανάληψη του εγκλήματος.

Η Νέα Δημοκρατία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο επιδεικνύει ευαισθησία για τη Χριστιανική κληρονομιά της Ευρώπης και διατηρεί ανοικτό και δημιουργικό διάλογο με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Έχω την πεποίθηση ότι θα βρούμε ευήκοον ους στο αίτημά μας για αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού. Αλλά και οι άλλες πολιτικές ομάδες μπορούν να πεισθούν, τουλάχιστον οι περισσότερες. Αρκεί να το θελήσουμε και να δουλέψουμε γι’ αυτό.

Προσωπικά δεν έχω Μικρασιατική ή Ποντιακή καταγωγή. Γνωρίζω, όμως, από τα παιδικά μου χρόνια στη Θεσσαλονίκη την ευσέβεια, την εργατικότητα και την πολιτιστική κληρονομιά των αδελφών μας που προσφυγοποιήθηκαν. Θαυμάζω τους ανθρώπους αυτούς και τους ευγνωμονώ διότι μετέφεραν στον βορειοελλαδικό χώρο την αγάπη τους για την Εκκλησία, την πατρίδα και την παράδοση και βοήθησαν τη χώρα μας να αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς, όπως το εμπόριο, η παιδεία, η λογοτεχνία, η δημοσιογραφία.

Πρωτίστως οφείλουμε να φέρουμε στην Ευρωβουλή την αναγνώριση της θυσίας των Ορθοδόξων κληρικών της περιόδου 1914-1923. Αιωνία η μνήμη τους!

 

Κ.Χ. 16.5.2014

5 comments

Kyriakos Papadopoulos 21 May 2014 at 10:45

Καταρχᾶς, μιὰ δεύτερη γενοκτονία τῶν Ῥωμαίων
τοῦ Πόντου συντελεῖται σήμερα. Πολιτισμικὴ Γενοκτονία.

Στὴν λαλιὰ τῶν Ποντίων, στὴν καθημερινὴ γλώσσα, Ῥωμαῖος
προσδιορίζεται ὁ ἄνδρας καὶ Ῥωμαία ἡ γυναίκα. Εἶναι προσδιορισμὸς
οὐσίας καὶ ὑπόστασης. Οἱ Τούρκοι ἀποκαλοῦν Rumca τὴν
ποντιακή, δηλαδὴ ῥωμέικα.

Κατὰ περίεργο τρόπο, ἄν πάει κανεῖς στὴν Τραπεζούντα,
σώζεται ἡ ἐπιγραφὴ στὸ Φροντιστήριο: Ῥωμαίων Σχολή.
Ἐκεῖ δίδαξε ὁ προπαποῦς μου Βασίλειος.

Μὲ ἐντυπωσιάζει ὅτι στὴν Ἑλλαδικὴ Ἐπικράτεια δὲν γίνεται
μνεία, οὔτε μία ἀναφορά, στὴν λέξη Ῥωμηός. Νὰ ποῦνε
ρὲ παιδί μου “Ἡ Ῥωμηοσύνη τοῦ Πόντου”. Διότι ἡ ταυτότητα
τοῦ Ποντίου εἶναι Χριστιανική. Ὁ Πόντιος εἶναι Κληρονόμος
τῆς χριστιανοῥωμαϊκῆς Οἰκουμένης. Οὔτε μιὰ μικρὴ ἀναφορὰ
στὴν ῥωμέικη ποντιακὴ ἰδιοπροσωπία. Τυχαῖο; Δὲν νομίζω…

Ὅλα εἶναι μιὰ πρόφαση…Πόντος καὶ Δεξιὰ δὲν πάνε μαζί. Ἡ Δεξιὰ ἔχει ῥίζες
στὸν Φασισμὸ τοῦ Μεταξᾶ. Παρακλάδια της, ὅπως ἡ ἀκρο-Δεξιὰ
τῆς Χ.Α., ἔχουν καταβολὲς στὴν Ἕνωση Ἑλλήνων Ἐθνικιστῶν,
οἱ ὁποίοι κυνήγησαν τοὺς Πρόσφυγες καὶ ἐξουθένωσαν τοὺς
Ποντίους.

Στὴν οὐσία ἡ Δεξιά, ποὺ σφύριζε πάντοτε ἀδιάφορη γιὰ τὰ Πογκρὸμ
στὴν Πόλη, στὴν Ἴμβρο…ἀδιαφόρησε γιὰ τὸν ξεριζωμό. Αὑτὸ ποὺ
τὴν ἔνοιαζε εἶναι ἡ ὁμογενοποίηση. Ἡ συνθλιβὴ τοῦ ῥωμαϊκοῦ
Ποντιακοῦ πολιτισμοῦ, ἡ πολτοποίηση καὶ μεταλλαγή του, μέσα
στὸ ἑλλαδικὸ Κράτος.

Reply
Ναούμ 22 May 2014 at 14:14

Κρίμα για τον κ. Χολέβα, έναν σοβαρό άνθρωπο, να δεχθεί να είναι υποψήφιος με τη ΝΔ. Θα τον χρησιμοποιήσουν όπως τόσους και τόσους, προκειμένου να εξαπατήσουν το κομμάτι του συνειδητοποιημένου ελληνικού λαού και να αποσπάσουν την ψήφο του. Πριν λίγο καιρό έγινε ψήφισμα υπέρ της επιβολής ως φυσιολογικής της νοοτροπίας και της ηθικής των ομοφυλοφίλων στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κανείς από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ δεν καταψήφισε. Με αυτές τις αρχές θα συμπορευτείτε κ. Χολέβα; απορώ…

Reply
Apostolidou Despina 23 May 2014 at 14:38

ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΕ ΤΟΥΣ Κ.Κ. ΚΥΡΙΑΚΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ & ΝΑΟΥΜ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΔΕΞΙΑ, ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΝΔΟΞΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ.
ΕΡΩΤΩ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΧΟΛΕΒΑ, ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΚΤΙΜΩ ΙΔΙΑΤΕΡΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΤΙΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ Ή ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ, ΠΩΣ ΠΑΓΙΔΕΥΤΗΚΕ ΣΤΑ ΠΛΟΚΑΜΙΑ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΔΙΔΕΙ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ;;; ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΗΓΟΡΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ;;; ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΞΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΟΙ ΑΘΕΟΙ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ, ΤΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΤΟΤΕ;;;

Reply
Τηλέμαχος Γουλῆς 27 May 2014 at 20:39

Εἴμαστε ἄξιοι τῆς τύχης μας.
Ἀντὶ νὰ ἐπικροτήσουμε τὴν σωστὴ ἀπόφαση νὰ ἀναγνωριστεῖ ἡ γενοκτονία τῶν προγόνων μας, κοιτᾶμε νὰ τὴν ἀκυρώσουμε πρὶν καν ὑποβληθεῖ. Ἀντὶ νὰ ἐπιδοκιμάσουμε τὸ γεγονὸς ὅτι ἕνας ὑποψήφιος τολμᾶ νὰ μιλήσει γιὰ τὴν γενοκτονία τών προγόνων μας, σκεφτόμαστε σὲ ποιὸ κόμμα ἀνήκει. Ἀγαπητή μου τριάδα σχολιαστῶν, σκεφθῆτε ποιών τὶς θέσεις στηρίζετε. Σεὶς οἱ ὁποίοι παρουσιάζεσται ὡς ὑπερασπιστὲς τῆς μνήμης τῆς γενοκτονίας τῶν προγόνων μας, τελικὼς προδίδετε τὶς ἀξίες τὶς ὁποῖες δὴθεν προασπίζεστε.
Κατὰ τὴν γνώμην μου, ἐὰν κάποιος αἰσθάνεται ὅτι πρέπει νὰ δοθεῖ ἀγῶν γιὰ τὴν ἀναγνώριση τῆς γενοκτονίας τῶν προγόνων του θὰ ἔπρεπε νὰ ὑπερθεματίζει τέτοιες ἐνέργειες, οὑτως ὡς τε νὰ δημιουργηθεὶ ῥεῦμα καὶ νὰ γίνουν οἱ ὑποστηρικτὲς τῶν ψευδῶν νὰ περιθωριοποιηθοῦν.
Βεβαίως, ἐνδέχεται ἄλλως ἔχει…

Reply
Kyriakos Papadopoulos 27 May 2014 at 23:52

Κύριε Γουλῆ,

(Admin, παίρνω τὴν εὐθύνη αὐτῶν ποὺ γράφω: σὲ παρακαλῶ δημοσίευσε
αὐτὸ τὸ σχόλιο.)

Ὁ κ. Γ. Χολέβας ὑπῆρξε ὑπουργὸς Ναυτιλίας.

Ὁ ὑιός του, Κ. Χολέβας, εἶχε κάθε δημοκρατικὸ δικαίωμα να διεκδικήσει
μιὰ θέσει ὡς Εὐρωβουλευτῆς. Δὲν πῆρε τὴν ψῆφο τοῦ κόσμου.

Μιλοῦμε γιὰ μιὰ πολιτικὴ λοιπὸν οἰκογένεια, μὲ συγκεκριμένη ἀντίληψη
γιὰ τὰ πράγματα καὶ θέσεις.

Τὸν ἀγώνα μας τὸν δίνουμε ἐκεῖ ποὺ πρέπει, ὡς Ῥωμαίοι, ἀπόγονοι
Προσφύγων. ΔΕΝ θεωροῦμε ὅτι ὁ κ. Χολέβας κινεῖται στὸν σωστὸ
δρόμο.

<ΔΙΕΓΡΑΦΗ ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. ΑΣ
>

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.