Monday 25 March 2024
Αντίβαρο
Άμυνα & Διπλωματία Μελέτης Μελετόπουλος

Έχει «κόκκινες γραμμές» η ελληνική εξωτερική πολιτική;

megalh-albania-podosfairo-serbia-2014του Μελέτη Μελετόπουλου

Ο επιθετικός εθνικισμός των Αλβανών μπορεί να προκαλεί φρίκη στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Το ίδιο και η σημαία της «μεγάλης Αλβανίας», που συμπεριλαμβάνει την μισή ελληνική επικράτεια (αλήθεια, πότε υπήρξε ιστορικά «μεγάλη Αλβανία» γιά να το μάθουμε κι εμείς). Πολύ περισσότερο που πρωταγωνιστής των επεισοδίων ήταν ο αδελφός του Αλβανού πρωθυπουργού Ράμα, κάτι που αποδεικνύει ότι ο αλβανικός εθνικισμός δεν είναι περιθωριακός όπως θα ήθελαν να πιστεύουν οι εφησυχάζοντες και τους εαυτούς τους και εμάς μακαριώτατοι ιθύνοντες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Αλλά ας μην πιστέψει κανείς ότι οι Αλβανοί εθνικιστές θα φοβηθούν την «εντός των ορίων της ευπρεπείας» δήλωση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ότι «παρόμοιες συμπεριφορές απομακρύνουν την Αλβανία από την Ευρώπη» κλπ. κλπ. Τέτοιες δηλώσεις το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι να κάνουν τους Αλβανούς να γελάνε με την αδυναμία της Ελλάδας. Η αυτοσυγκράτηση και η κοσμιότητα εκλαμβάνονται από τους Αλβανούς μόνον ως αδυναμία, ιδίως όταν προέρχονται από ένα παρακμιακό πολιτικό σύστημα και μία χώρα χρεωκοπημένη και διεθνώς απαξιωμένη.

Είναι φανερό ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μείζονα αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας από τον αλβανικό παράγοντα, ο οποίος δεν πρέπει να υποτιμάται, διότι α. έχει καταφέρει να διαμελίσει ένα παλαιό και ισχυρό κράτος, την Σερβία, β. έχει διαμελίσει ουσία αν και όχι ακόμα τύποις την FYROM, γ. διαθέτει συμμάχους (π.χ. την Τουρκία), δ. έχει δημογραφικό δυναμισμό, επιθετικότητα και θράσος.

Εδώ οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται, η θητεία μειώνεται (από δύο χρόνια που υπηρετήσαμε οι παλιότεροι τώρα έχει φτάσει στους εννέα μήνες!), τα στρατόπεδα κλείνουν το ένα μετά το άλλο, ενώ δίκες και καταδίκες γιά τερατώδη σκάνδαλα αποκαλύπτουν ποιές ακριβώς ήταν οι ευαισθησίες του πολιτικού συστήματος στην Εθνική Άμυνα.

Προτείνουμε, λοιπόν, από αυτήν εδώ την στήλη α. να αναδιοργανωθεί άμεσα η Ογδόη Μεραρχία με έδρα τα Γιάννενα και να προσληφθούν 30.000 άνεργοι, έφεδροι καταδρομείς και άλλες ειδικότητες, για να επανδρώσουν τις μονάδες και τις υπηρεσίες της, β. να οργανωθεί ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο αίτημα πλήρους προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκπαιδευτικής και αυτοδιοικητικής αυτοδιάθεσης της Ελληνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, που να υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο ΝΑΤΟ με επείγοντα χαρακτήρα, γ. να διακοπεί πάσα συζήτηση περί εντάξεως της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι να αποσυρθούν όλες οι εθνικιστικές αιτιάσεις περί «Τσαμουριάς» κλπ., δ. να απαγορευθεί κάθε μεταναστευτική ροή Αλβανών στην Ελλάδα μέχρι να ξεξαθαριστούν τα παραπάνω ζητήματα.

Τα ελάχιστα, δηλαδή, που θα στείλουν μήνυμα ότι είμαστε υπαρκτό κράτος στην διεθνή σκηνή.

Μελέτης Η. Μελετόπουλος είναι Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης.

3 comments

Yannis 25 October 2014 at 23:12

Πρέπει να αναθεωρηθει η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, οχι μονο προς τον Βαλκανικό χώρο. Επειγοντως.

Reply
Dimitris 28 October 2014 at 19:35

Για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά (στα οποία εγώ συμφωνώ απόλυτα) θα πρέπει η Ελληνική εξωτερική πολιτική να κάνει “στροφή” 360 μοιρών και από την τακτική του “σκύβω το κεφάλι” σε ΗΠΑ – ΕΕ να εφαρμόσει μια επιθετική – εθνικιστική πολιτική προς όλα τα μορφώματα που δημιουργήθηκαν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας αλλά και προς την Τουρκία διότι έχω την εκτύπωση ότι ο νέος πρωθυπουργός της, επιθυμεί την αναγέννηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε στρατόπεδο να στραφούμε στη Ρωσία δηλαδή, αλλά δυστυχώς αυτοί οι αποτυχημένοι επαγγελματίες πολιτικοί που μας κυβερνούν τα 30 τελευταία χρόνια δεν έχουν τη δυνατότητα για τέτοιες αλλαγές.

Reply
Kostas Dimopoulos 31 October 2014 at 19:40

Αγαπητέ Dimitris,

Ασφαλώς ξεχνάτε το πρόσφατο παράδειγμα τέτοιας στροφής. Μεμονωμένο, φυσικά και χωρίς τη δέουσα υποστήριξη εκ των έσω, οπότε και πέρασεστη λήθη της μάζας….

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.