Monday 25 March 2024
Αντίβαρο
Αιγαίο Άμυνα & Διπλωματία Κύπρος Κωνσταντίνος Χολέβας

Κύπρος – Αιγαίο: Μέτωπο Ενιαίο

Κωνσταντίος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων

aozΟ Ελληνισμός είναι ενιαίος. Ελλάδα, Κύπρος, Βόρειος Ήπειρος και Απόδημοι Έλληνες αποτελούμε μία μεγάλη οικογένεια και πρέπει ναενισχύουμε τους δεσμούς μας απέναντι στις απειλές. Η τουρκική επιθετικότητα και η ανάγκη Ελλάδος και Κϋπρου να αξιοποιήσουμε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη οδηγούν τους ηγέτες των δύο κρατών του Ελληνισμού σε συνεργασίες και αποφάσεις που ανοίγουν νέους δρόμους. Θυμίζω ορισμένα γεγονότα των τελευταίων ημερών, τα οποία συνδέονται με το ενιαίο μέτωπο Αιγαίου και Κύπρου:

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε τη Λευκωσία για να τονίσει τη σύμπλευση και συμπόρευση Ελλάδος και Κύπρου στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε συγκινημένος που του δόθηκε η ευκαιρία να εκπροσωπήσει την Κύπρο στην Ευρ. Ένωση και να καταδείξει διεθνώς την ενότητα του Ελληνισμού. Όλες οι δημόσιες παρεμβάσεις του στην Κύπρο θύμισαν τους κοινούς αγώνες Ελλαδιτών και Κυπρίων για την Πανελλήνια Ιδέα. Αγώνες, τους οποίους κάποιοι λησμονούν σκοπίμως με στόχο να αφελληνίσουν τη συνείδηση των Κυπρίων και να καλλιεργήσουν μία τεχνητή νεοκυπριακή συνείδηση.

Στο Κάιρο της Αιγύπτου ο Έληνας Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης συναντούν τον Στρατηγό Σίσι, ο οποίος ανέλαβε Προέδρος μετά τηνανατροπή του φιλότουρκου Ισλαμιστή Μόρσι. Η συνεργασία των τριών κρατών φοβίζει την Τιυρκία και τής δείχνει ότι κινδυνεύει να μείνει μόινη της στο θέμα της ΑΟΖ και στην αμφισβήτηση του Καστελλορίζου.

Στη μαρτυρική Χίο ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος υπογράμμισε ότι είναι χρέος όλων των Ελλήνων να προσταεύσουμε την ΑΟΖ Ελλάδος και Κ;yπρου. Ο ίδιος δώρισε στο νησί μία τεράστια Ελληνική σημαία 150 τετραγωνικών μέτρων, η οποία για πρώτη φορά θα αναρτηθεί από γερανό στο λιμάνι κατά τον εορτασμό της απελευθερώσεως της Χίου από τους Τούρκους. Είναι μία συμβολική μέρα η 11η Νοεμβρίου για το νησί που έζησε τη μεγάλη σφαγή του 1822. Στις 11.11.1912 το Ελληνικό Ναυτικό αποβίβασε τους Έλληνες στρατιώτες, οι οποίοι μετά από μάχες νίκησαν την τουρκική φρουρά και ύψωσαν την γαλανόλευκη. Την ίδια ημέρα εορτάζουν οι πολιούχοι της Χίου Άγιοι Μηνάς, Βίκτωρ και Βικέντιος.

Μία ημέρα πριν από την άφιξη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο η Εθνική Φρουρά της Μεγαλονήσου πραγματοποίησε ασκήσεις, οι οποίες περιλάμβαναν τη ρίψη αλεξιπτωτιστών του Ελληνικού Στρατού. Το μήνυμα είναι σαφές: Ελλάς και Κύπρος συντονίζονται και στον στρατιωτικό τομέα για την παρεμπόδιση τυχόν απειλής από την Τουρκία. Ελπίζω να είναι το πρώτο βήμα για την αναβίωση του δόγματος του ενιάιου αμυντικού χώρου. Οι Τούρκοι βλέπουν ως ενιάιο αντίπαλο τονΕλληνισμό στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Δεν ξεχωρίζουν την Ελλάδα από την Κύπρο όταν χαράσσουν στρατηγική. Αντίστοιχη πρέπει να είναι η αποτρεπτική στραηγική των δύο ελληνικών κρατών. Μετά τη κοινή άσκηση με αλεξιπτωτιστές εξ Ελλάδος καλό θα ήταν να πραγματοποιηθούν όπως παλαιότερα ασκήσεις της Εθνικής Φρουράς με τη συμμετοχή του Ναυτικού και της Αεροπορίας μας.

Η τεράστια σημαία της Χίου θα στέλνει το μήνυμα στην απέναντι μικρασιατική ακτή ότι είμαστε πάντοτε ψυχικά και υλικά προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τους τυχοδιωκτισμούς του Ερντογάν και του Νταβούτογλου. Το μέγεθός της συμβολίζει τη διάθεση της Ελλάδος να αγκαλιάσει τον Ελληνισμό της Κϋπρου, με τον οποίο μάς ενώνουν δεσμοί αίματος και πνεύματος από την εποχή που ο βασιλιάς της Κύπρου Κινύρας έστελνε μία ασπίδα στον Αγαμέμνονα ως συβολική συμμετοχή στη μάχη Ελλήνων εναντίον Τρώων. Η σημαία της Χίου μάς θυμίζει το ηρωικό 1821, όταν ο Ψαριανός Κανάρης βρέθηκε κρυφά στη Λάπηθο της Κύπρου για να συναντηθεί με μέλη της Φιλικής Εταιρίας στη Μεγαλόνησο.

Στο Αιγαίο και στην Κύπρο θα βουλιάξει ο νεο- οθωμανισμός.

Κ.Χ. 7.11.2014

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.