Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Μακεδονία Πρόσωπα Σκοπιανό

Έφυγε 93 ετών ο σύγχρονος «Παύλος Μελάς»

Είχα την τύχη να γνωρίζω τον Παντελή Χατζηχαρίση, καθώς μεγάλωσα στην ίδια γειτονιά με εκείνον. (Α.Σ.)

Έφυγε στα 93 του χρόνια ο τέως Πρόεδρος των Μακεδονομάχων και ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Επιτροπής Μακεδονικού Αγώνα Ταξίαρχος ε.α. Παντελής Χατζηχαρίσης, που είχε λάβει μέρος ακόμη και στην Μάχη της Κρήτης, είχε δράσει ως και μέσα στα Σκόπια στα χρόνια του Τίτο, υποστηρίζοντας τον εκεί εγκλωβισμένο Μακεδονικό Ελληνισμό, αφήνοντας πίσω του έναν σχεδόν αιώνα προσφοράς στην πατρίδα και ιδιαίτερα την Μακεδονία!
Για εμάς όλους ήταν ένας σύγχρονος «Παύλος Μελάς»!

xatzixarishs

Διαβάστε την σχετική Ανακοίνωση Τύπου:

Ο μεγάλος του σύγχρονου Μακεδονικού Αγώνα, γεννημένος το 1921 στην Άρνισσα, η μεγάλη καρδιά, ο γλυκός άνθρωπος και στοργικός για όλους εμάς πατέρας, έφυγε πλήρης ημερών στα 93 του χρόνια, αγωνιζόμενος έως της τελευταίας του πνοής για τη Μακεδονία μας, που τόσο αγάπησε από μικρό παιδί!

ΣΤΑ ΓΟΝΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ
“Εγώ δεν γνώρισα παιχνίδια και τέτοια, μας έλεγε. Από μικρός θυμάμαι με
έπαιρνε στα γόνατά του ο Μακεδονομάχος πατέρας μου, που ήταν και Δάσκαλος και μου έλεγε πώς πολεμούσαν τους Κομιτατζήδες και πως ελευθέρωσαν τη Μακεδονία! Όλες τις ιστορίες του Μακεδονικού Αγώνα”!

ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Ως μαθητής αργότερα της Σχολής Ευελπίδων είχε κατέβει εθελοντικά και παρά τις αντίθετες διαταγές, να πολεμήσει τους Ναζί στη Μάχη της Κρήτης το 1941, όπου συνελήφθη και παρολίγο θα εκτελούνταν. Διασώθηκε δε την τελευταία στιγμή!

“ΔΕΝ ΧΑΙΡΕΤΩ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ”
Έπειτα, στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ως Αξιωματικός στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο, αρνήθηκε να χαιρετίσει τον Βούλγαρο ομόλογό του, που του πρότεινε εθιμοτυπικά το χέρι, ενθυμούμενος τη Γενοκτονία που διαπράξανε οι Βούλγαροι συνεργάτες των Γερμανών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη! Δημιουργήθηκε δε θέμα, με την Βουλγαρία να διαμαρτύρεται και τον Στρατηγό μας να τιμωρείται, θεωρώντας παράσημο την άρνηση τιμής που επέδειξε για λογαριασμό των 50.000 θυμάτων μας, που εξόντωσαν οι Βούλγαροι επί Κατοχής!

ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
Αργότερα πάλι, όταν εργάστηκε στην Ελληνική Πρεσβεία στο Βελιγράδι, καταγράφοντας αόκνως τις προσπάθειες του Τίτο και των Σλάβων να οικειοποιηθούν την Μακεδονία μας, ερχόταν σε επαφή με εκατοντάδες εγκλωβισμένους Έλληνες της περιοχής, που το μόνο που ζητούσαν με δάκρυα στα μάτια ήταν ελληνικά βιβλία για τα παιδιά τους, ζήτημα για το οποίο έκανε ό,τι μπορούσε με δική του και πάλι πρωτοβουλία, μη φειδόμενος κόπων, εξόδων και κινδύνων!

Μια φορά μάλιστα, είχε πάει με τη σύζυγό του για κάλυψη σε ένα Μουσείο των Σκοπίων όπου θα παρουσιαζόταν ένας νέος χάρτης διεκδικήσεων της Γιουγκοσλαβίας κατά της Ελλάδας και έπειτα περπατώντας και μιλώντας ελληνικά φυσικά με την σύζυγό του στους δρόμους της πόλεως, κάποιος μαγαζάτορας τους άκουσε, κατάλαβε τα ελληνικά και τους φώναξε μέσα στο μαγαζί του. Ύστερα, τρέμοντας από συγκίνηση, τους κατέβασε στο υπόγειο και με κάθε προφύλαξη έβγαλε μέσα από ένα κιβώτιο μια διπλωμένη ελληνική σημαία και την άνοιξε λέγοντας “είμαι και εγώ Έλληνας”! Τότε ο Στρατηγός δεν άντεξε και δάκρυσε, αγκαλιάζοντάς τον σφιχτά και δίνοντάς του κουράγιο με πύρινα λόγια, σαν άλλος Παύλος Μελάς, σαν άλλος Καπετάν Μίκης Ζέζας, στο Βορινό και αλύτρωτο ως τώρα κομμάτι της Μακεδονία μας, με τους 240.000 τουλάχιστον Έλληνες των Σκοπίων…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ
Τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του τις αφιέρωσε στον «Πανελλήνιο Σύλλογο Απογόνων Μακεδονομάχων ο Παύλος Μελάς», του οποίου διετέλεσε επί σειρά ετών Πρόεδρος και τον οποίο ανανέωσε, δυνάμωσε και άπλωσε σε δράση ως τις άκρες της Ελλάδας, εκδίδοντας και σχετικό περιοδικό, ενώ φρόντισε για την μόνιμη στέγαση του Συλλόγου στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης.

1η ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΠΑΝΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ
Εκεί τον γνωρίσαμε, εκεί μας αγκάλιασε, μας εμπιστεύτηκε, μαζί του σχεδιάσαμε την 1η Παμμακεδονική Πανεθνική Συνδιάσκεψη στο Βελλίδειο υπό την αιγίδα του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, στις 9 Δεκεμβρίου 2005, όπου ενώθηκαν όλοι οι Μακεδόνες εσωτερικού και εξωτερικού για πρώτη φορά σε μια κοινή και ατσάλινη γροθιά!

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ
Ο Στρατηγός είναι εκείνος που πρωταγωνίστησε μαζί μας στην ίδρυση της Παγκόσμιας Επιτροπής Μακεδονικού Αγώνα και συγκάλεσε την ιστορική σύσκεψη της 19ης Μαρτίου 2007, όπου υπογράφηκε το Πρακτικό της Ίδρυσης μας, για την συνέχιση του Μακεδονικού Αγώνα αντίστασης σε όλα τα επίπεδα και με κάθε ειρηνικό τρόπο, ακόμη και με τη δημιουργία Μακεδονικού Κόμματος εάν απαιτηθεί από τις εξελίξεις! Στην φωτογραφία κρατά το υπογεγραμμένο πρακτικό εκείνης της μεγάλης και ιστορικής στιγμής!

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ
Ο Παντελής Χατζηχαρίσης, μας διέθεσε έκτοτε τον Σύλλογο, όπου συγκαλέσαμε πολλές συσκέψεις Συλλόγων για το Εθνικό Θέμα και συνεντεύξεις Τύπου και μας παραχώρησε Γραφείο, όπου στεγάστηκε η Επιτροπή και έφερε εις πέρας την μεγάλη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, στις 5 Μαρτίου 2008, παραμονές της Συνόδου του ΝΑΤΟ στου Βουκουρέστι, όπου και τέθηκε τελικά το ελληνικό “βέτο”!

ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΙΜΟ
Σε κρίσιμες στιγμές εκείνου του Αγώνα, τον θυμόμαστε πότε στην Κοπή Βασιλόπιτας των Μακεδονομάχων και πότε στο Γραφείο του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης, να συζητά μαζί του με μεγάλο ενθουσιασμό για τους σχεδιασμούς της Επιτροπής, τα Εθνικά Θέματα, αλλά και για το όνειρό του…

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ
Και όνειρό του ήταν η δημιουργία ενός μεγάλου και επιβλητικού Μνημείου του Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη, η οποία το στερείται αδικαιολόγητα!
Δυστυχώς οι αρμόδιοι του Δήμου Θεσσαλονίκης, επί 20 ολόκληρα χρόνια του αρνήθηκαν αυτή την χαρά, παρότι θα χρηματοδοτούσε ο ίδιος πλήρως την κατασκευή, ενώ είχε ετοιμαστεί και το σχέδιο από τον αείμνηστο γλύπτη Ευθύμιο Καλεβρά…
Το Μνημείο του Μακεδονικού Αγώνα, διαστάσεων 17 χ 2,5 μέτρα, θα παρίστανε τους Μακεδονομάχους εν δράσει στον Βάλτο των Γιαννιτσών από τη μια και την αντίσταση των Μακεδόνων στα χωριά από την άλλη, ενώ στη μέση η Ελλάδα σαν Νίκη, θα ύψωνε τον Ήλιο των Μακεδόνων!

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗΧΑΡΙΣΗ
Κύκνειο άσμα του Στρατηγού μας, είναι το βιβλίο το οποίο ετοίμαζε επί χρόνια, όπου έχει συγκεντρωμένη την δράση πολλών γνωστών και άγνωστων Μακεδονομάχων, φωτογραφίες, ιστορίες και μνήμες που πια δεν υπάρχουν αλλού έτσι μοναδικά συγκεντρωμένες και ταξινομημένες, γεμάτες αγάπη για την πατρίδα και την πίστη μας! Γιατί μόνο αγάπη έκλεινε πάντα στην καρδιά του!
xatzixarisis-2

Το μεγάλο βιβλίο-παρακαταθήκη έχει τίτλο “ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – Αγώνες των Μακεδόνων, Παντελή Χατζηχαρίση Ταξιάρχου (ΠΖ) ε.α., Θεσσαλονίκη 2009″

Ο «ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ» ΜΑΣ
Ο Στρατηγός μας, όπως τον λέγαμε όλοι με μεγάλη αγάπη και σεβασμό, είναι ολόκληρο κομμάτι της ψυχής και της ζωής μας, στην οποία έδωσε νόημα και πνοή αγώνα!
Ευσεβής και ακλόνητος στις φουρτούνες, άοκνος, αεικίνητος και ακούραστος πολεμιστής της αλήθειας και των δικαίων της Μακεδονίας, ήταν η χαρά και το καμάρι μας! Ήταν ο «Παύλος Μελάς» μας! Και μας λείπει ήδη πολύ!
Μας λείπεις Στρατηγέ! Και μας λείπει πάντα εκείνο το ταπεινό ημερολογιάκι, με την εικόνα της Παναγιάς, μέσα στο οποίο έβαζες τόση γνώση και λεβεντιά και μας το έδινες κάθε χρόνο με το σεβαστό και άξιο χέρι σου, συμβουλεύοντάς μας και οδηγώντας μας σαν πατέρας!
Σε ευχαριστούμε για ό,τι μας έδωσες! Για ό,τι μας έμαθες! Για ό,τι μας δίδαξες!
Σε αγαπούμε Στρατηγέ μας! Και θα σε κρατούμε στις καρδιές μας για πάντα!
ΑΞΙΟΣ! ΚΙ ΑΘΑΝΑΤΟΣ!

Πηγή

ασυμβίβαστα για το Όνομα, τον Ελληνισμό και την Ιστορία μας
Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ
3.500.000 ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
έτοιμοι για όλα

1 comment

Δημήτριος 20 November 2014 at 15:54

ΑΞΙΟΣ! ΚΙ ΑΘΑΝΑΤΟΣ!

Περισσότερα: http://www.antibaro.gr/article/11636, Ἀντίβαρο

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.