Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Εκκλησία Κωνσταντίνος Χολέβας Ταυτότητα

Πώς η Εκκλησία διαφύλαξε την εθνική ταυτότητα

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων

Greek-FlagΤο Γ΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Τουρκοκρατία και το 1821 πραγματοποιήθηκε στις 14 και 15 Νοεμβρίου και μάς έδωσε απαντήσεις στο ερώτημα: Πώς η Ορθόδοξη Εκκλησία διαφύλαξε την εθνική ταυτότητα των υποδούλων. Ήταν το τρίτο από μία σειρά δέκα συνεδρίων, τα οποία προβλέπεται να ολοκληρωθούν το 2021, όταν θα συμπληρώνονται 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821. Ήδη κυκλοφορούν οι τόμοι με τα Πρακτικά των δύο προηγουμένων συνεδρίων.

Οι εικοσιδύο εισηγητές παρουσίασαν με σαφήνεια ενδιαφέροντα στοιχεία. Είπαν ότι η παιδεία, κρυφή ή φανερή, ήταν κυρίως στα χέρια κληρικών, οι οποίοι μαζί με την Πίστη καλλιεργούσαν την διαχρονική ελληνική γλώσσα και τη Μεγάλη Ιδέα. Η Εκκλησία διέσωσε τη γλώσσα μας παρά την οθωμανική καταπίεση, και παρά τις άστοχες προσπάθειες Ευρωπαίων λογίων, όπως ο Έρασμος, οι οποίοι δίδασκαν μία λανθασμένη και αλλοιωμένη εκφορά των Αρχαίων Ελληνικών. Μεγάλες μορφές του Γένους επί δουλείας, όπως ο Κερκυραίος κληρικός Ευγένιος Βούλγαρις, έγραψαν περισπούδαστα επιστημονικά συγγράμματα και εισήγαγαν νέες έννοιες και λέξεις, όπως η «ανεξιθρησκία». Αξίζει και σήμερα να διαβάζουμε τον Βούλγαρι για να δούμε πώς συνδύαζε την ακραιφνή Ορθοδοξία του και την αντιπαπική κριτική του με την ανεξιθρησκία, η οποία ήταν άγνωστη τότε που επικρατούσαν δεσποτικά καθεστώτα. Ο Ευγένιος Βούλγαρις αποσαφηνίζει ότι η ανεξιθρησκία των Ορθοδόξων σέβεται τις άλλες θρησκείες, δεν οδηγεί όμως σε μία πολυπολιτισμική ουδετερόθρησκη κοινωνία. Ο Βούλγαρις, ο εισηγητής της ανεξιθρησκίας τον 18ο αιώνα, πίστευε ότι η Ορθοδοξία θα έπρεπε να προστατεύεται ως επικρατούσα θρησκεία, όταν θα απελευθερωνόταν η Ελλάς.

Οι Νεομάρτυρες παρουσιάσθηκαν από αρκετούς ομιλητές με βιογραφικά στοιχεία, Συναξάρια, Μαρτυρολόγια και εικόνες. Χιλιάδες άνδρες και γυναίκες, κληρικοί και λαϊκοί προτίμησαν να ομολογήσουν τον Χριστό μπροστά στον Τούρκο ιεροδικαστή (καδή) και μπροστά στα φρικτά βασανιστήρια. Πόσοι νέοι μας γνωρίζουν σήμερα την προσφορά των Νεομαρτύρων στην Πίστη και στο Έθνος; Με τη θυσία τους κράτησαν όρθιο το ελληνορθόδοξο φρόνημα και εμπόδισαν τη διάδοση των εξισλαμισμών. Κορυφαία θέση στο Νέο Μαρτυρολόγιο κατέχει ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, στον οποίο ήταν αφιερωμένη μία ολόκληρη ενότητα του Συνεδρίου. Ο Πατροκοσμάς είναι πάντα επίκαιρος.

Τουλάχιστον ογδόντα επαναστατικά κινήματα οργάνωσαν οι υπόδουλοι πριν από την τελική εξέγερση του 1821. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε πολλά από αυτά και μάς εξήγησαν ότι στα περισσότερα πρωτοστατούσε ο Ορθόδοξος κλήρος. Χρήσιμη υπενθύμιση στους οπαδούς του δυτικού Διαφωτισμού, οι οποίοι διδάσκουν ότι περιμέναμε τη Γαλλική Επανάσταση του 1789 για να αφυπνισθούμε. Λάθος! Οι Έλληνες από την επόμενη ημέρα της Αλώσεως αποφάσισαν να ελευθερωθούν και ιδεολογία τους ήταν η Ελληνορθοδοξία. Ο Διαφωτισμός λίγο τους επηρέασε.

Κ.Χ. 19.11.2014

3 comments

admin 24 November 2014 at 18:50

Σχετικά με το θέμα αυτό είναι και το αφιέρωμα στην επανάσταση του 1821 του Αντίβαρουhttp://www.antibaro.gr/article/1465

Εκεί, οι αναγνώστες θα βρουν υλικό σε άρθρα, βίντεο, παρουσιάσεις, εικόνες κλπ.

Χαρακτηριστικό είναι το τρίτο βίντεο όπου οι αναγνώστες μπορούν να δουν μία σειρά από τις δεκάδες εξεγέρσεις κατά τη διάρκεια του Οθωμανικού ζυγού

Reply
ακριβής 25 November 2014 at 15:46

Την ίδια ώρα που πρόδιδε τον Υψηλάντη και αφόριζε την επανάσταση.

Την ίδια ώρα που σήκωνε το λάβαρο της Αγίας Λαύρας χωρίς να το ξέρει.

Reply
Beriev 27 November 2014 at 17:13

Η Εκκλησία μας (κλήρος και λαός) είναι η Ελλάδα. Ελλάδα εκτός Εκκλησίας δεν υπάρχει.
Εκεί διαφυλασσεται η συνέχειά μας ως Έλληνες.

Όσοι καλοπροαίρετοι νοήμονες φέρτε στο νου σας την Ελλάδα χωρίς την Ορθόδοξη παράδοσή μας και θα συνειδητοποιήσετε τι θα είμασταν. Κάτι μεταξύ Ιρακ και Λιβύης χωρίς τα πετρέλαια…

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.