Friday 26 April 2024
Αντίβαρο
English Αμερική Άμυνα & Διπλωματία Αριστείδης Καρατζάς Μέση Ανατολή

Hudson Institute report “Energy: The West’s Strategic Opportunity in the Eastern Mediterranean”

Μετά από σχετική έγκριση μέσω του κ. Αριστείδη Καρατζά από το Hudson Institute, δημοσιεύουμε μία μελέτη τους για την Ενέργεια και τη Στρατηγική Δυνατότητα της Δύσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Παραθέτουμε το εισαγωγικό σημείωμα του κ. Καρατζά και επισυνάπτουμε ολόκληρη τη μελέτη σε μορφή pdf για τους αναγνώστες του Αντίβαρου.
eastern-mediterranean
============
Αγαπητοί φίλοι,

Α. Μόλις εκδόθηκε από την ομάδα των συνεργατών μας στο Hudson Institute, και προορίζεται κυρίως προς αυτούς που ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική — πολλοί που θα το λάβουν θα συμπεριλαμβάνουν το προσωπικό των νεο-εκλεκθέντων στο Κογκρέσσο. Σας το επισυνάπτω.

Δεδομένου ότι η μεγάλη πλειοψηφία των νεο-εκλεκθέντων είναι Ρεπουμπλικάνοι η συγκεκριμένη μελέτη μπορεί να έχει καθοριστική επιρροή. Πάντως είναι χωρίς προηγούμενο από την άποψη ότι προέρχεται από τα ενδότερα το κατεστημένου της πρωτεύουσας των ΗΠΑ.
Να σημειωθεί ότι το Hudson Institute είναι ένα από τα παλαιότερα think tanks και ένα το οποίο έχει από τις πιό συγκροτημένες απόψεις και γνώσεις στην Washington σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο — αυτό πρεπεί να τονιστεί, διότι όπως πολλοί γνωρίζουν οι ήττες των ΗΠΑ σε αυτό τον χώρο εξηγούνται σε ένα βαθμό από την έλλειψη γνώσεων της ιστορίας και του πολιτιστικών χαρακτηριστικών αυτού του (πανάρχαιου) χώρου.
Β. Να σημειωθεί επίσης ότι χθες έγινε μία ημερίδα στην εφημερίδα Washington Times, η οποία ήταν ιστορικά αντίπαλος των θέσεών Ελλάδος-Κύπρου — ο Γιώργος Παπαδόπουλος του Hudson έκανε μία σοβαρή εισαγωγή που έθεσε το Κυπριακό στο κέντρο του νεου συστήματος ισορροπιών της Ανατολικής Μεσογείου.
Το αποτέλεσμα — δημιουργήθηκε μία θετική σχέση με την διεύθυνση της εφημερίδας, και εζητήθηκε περεταίρω συνεργασία με την ομάδα του Hudson.
Η απόκλιση του ενλόγω εντύπου είναι κυρίως με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, με ιδιαίτερη επιρροές από τους παράγοντες των Εβραίων και Ευαγγελιστών, και με σχέσεις με κύκλους του Πενταγώνου — οι ομάδες αυτές πρόσφατα “γύρισαν” κατά της (ιστορικά) φιλοτουρκικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Άρης Καρατζάς

====

Η μελέτη είναι προσβάσιμη εδώ

Energy: The West’s Strategic Opportunity in the Eastern Mediterranean

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.