Tuesday 26 March 2024
Αντίβαρο
Ευρώπη Κώστας Πικραμένος

Η αξιοπρέπεια…a la γαλλικά

Πριν λίγες ημέρες οι Γαλλικές Ειδικές Δυνάμεις διοργάνωσαν μία «εκδήλωση – επίδειξη», ανοικτή για το κοινό στο στρατόπεδο της Carcassone στη ΝΔ Γαλλία. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων ένας λοχίας, κατά λάθος, χρησιμοποίησε πραγματικές σφαίρες με αποτέλεσμα να έχουμε 17 τραυματίες (πολίτες και στρατιωτικοί) ανάμεσα τους και μικρά παιδιά ενώ 4 νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Toulouse σε σοβαρή κατάσταση. Ο λοχίας συνελήφθη και του ασκήθηκε δίωξη για ακούσια πρόκληση τραυμάτων ενώ ξεκίνησε και η ΕΔΕ για τυχούσες διοικητικές ευθύνες. Ως εδώ τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα από τη ποινική και στρατιωτική δικονομία.

Εκεί που το Γαλλικό κράτος υπέδειξε αίσθημα ευθύνης και αξιοπρέπειας ήταν στις «παράπλευρες συνέπειες». Ειδικότερα, 1) ο αρχηγός ΓΕΣ παραιτήθηκε ενώ 2) ο Υπουργός Αμύνης ζήτησε την άμεση επιβολή διοικητικών ποινών προτού η ΕΔΕ ολοκληρωθεί. Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι Ειδικές Δυνάμεις στη Γαλλία υπάγονται σε ξεχωριστή διοικητική δομή και όχι άμεσα στο ΓΕΣ (όπως στην Ελλάδα). Παρ’ όλα αυτά ο Πρόεδρος Σαρκοζί έκανε δεκτή την παραίτηση του Αρχηγού ΓΕΣ και όχι του Ανωτάτου Διοικητού Ειδικών Δυνάμεων. Το όλο περιστατικό αντιμετωπίστηκε με σοβαρότητα και διακριτικότητα από τα ΜΜΕ χωρίς τηλε-παράθυρα, τηλε-κανίβαλους πάσης φύσεως, συγγενείς έξω από νοσοκομεία και στρατόπεδα και οτιδήποτε άλλο παραπέμπει στην νεοελληνική τηλε-αφασία.

Άραγε ποια θα ήταν η εξέλιξη των πραγμάτων αν το συμβάν ελάμβανε χώρα στην Ελλάδα; Από την εμπειρία μας ξέρουμε ότι ουδείς Αρχηγός Επιτελείου ή διοικητής μονάδος θα υπέβαλλε την παραίτηση του. Το είδαμε άλλωστε και στο πρόσφατο περιστατικό με την ανεύρεση του άτυχου έλληνα πιλότου στη Χαλκιδική χάρη στη… Τουρκική φρεγάτα. Το είδαμε και στην πτώση του ελικοπτέρου Χιούι στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια στιγμή ουδείς Υπουργός Αμύνης θα ζητούσε την επιβολή ποινών πριν την ολοκλήρωση της ΕΔΕ, η οποία πολλάκις έχει αποδειχτεί κενό γράμμα (βλέπε ΕΔΕ για αστυνομικούς στο παρελθόν). Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην ΕΛ.ΑΣ όπου μετά από δύο συνεχόμενα φιάσκα στη Κρήτη (Ζωνιανά και Ηράκλειο) καθώς και δύο περιστατικά με κλεμμένο περιπολικό όλοι οι καρεκλο-κένταυροι βρίσκονται στη θέση τους!!!

Συμπέρασμα: Πέρα από την κακή οργάνωση, τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά το Ελληνικό κράτος φέρει ακόμα ένα καρκίνωμα το οποίο προκαλεί την κοινή γνώμη και το αίσθημα δικαιοσύνης: Την έλλειψη αξιοπρέπειας και ανάληψης ευθυνών. Άραγε χρειαζόμαστε «Μικρασιατικές καταστροφές» για να έχουμε και τα αντίστοιχα «Γουδιά»;

Κώστας Πικραμένος

Ερευνητής: Σύγχρονη Τουρκία, Τουρκική διασπορά, Σχέσεις Τουρκίας – Μουσουλμανικού Κόσμου.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.