Wednesday 24 April 2024
Αντίβαρο
Πολιτική & Κοινωνία Στέλιος Παπαθεμελής

Να ανακαλύψουμε “την ποικίλη δράση των στοχαστικών προσαρμογών”

papathemelis 3Από τα Σεπτεμβριανά του 1955 και ιδίως  μετά τον Αττίλα οποιαδήποτε απόπειρα διεξαγωγής διαλόγου με την Άγκυρα απεδείχθη ελληνική αυταπάτη. Οι εξ ανατολών δεν διαλέγονται. Εκβιάζουν. Στρατιωτικά ευθέως, πολιτικοδιπλωματικά με την αδρή εμπράγματη συνδρομή του αγγλοαμερικανικού παράγοντα. Και εμείς ; Εμείς  υποχωρούμε. Όταν τον Μάρτιο του ’87 δεν υποχωρήσαμε οι νατοϊκοί πίεσαν ανθ’ ημών τον Οζάλ ο οποίος έκανε πίσω. Παλινδρομήσαμε όμως στο Νταβός για να «εξομολογηθούμε» αργότερα στα … λατινικά : mea culpa !

Αυτή η αμερικανικής εμπνεύσεως μυθολογία των ΜΟΕ τόσο στα ελληνοτουρκικά όσο και στο Κυπριακό, που ξανασερβίρεται τώρα, είναι μια συνεχής νεφελοκοκκυγία όπου ξεπέφτουμε συχνά, μηδέν διδασκόμενοι.

Στις επίσημες συναντήσεις με τους Τούρκους περισσεύουν συνήθως τα χαμόγελα, αλλά δεν εντοπίζεται ούτε ένα θετικό δείγμα γραφής τους. Ο Ερντογάν ονομάζει κατεχόμενα Γαύδο, Οινούσσες, Φούρνους, Αγαθονήσι και άλλα 12 (προς το παρόν) ελληνικά νησιά, και ο υιός αλωνίζει στην ελληνική Θράκη. Οκ. Κοτζιάς εισπράττει καλά λόγια στην Άγκυρα και υπογράφει καινούργια ΜΟΕ  αν και οι συνομιλητές του ποδοπάτησαν τα παλιά. Την ίδια στιγμή η τουρκική πολεμική αεροπορία εισβάλλει στο FIR  Αθηνών με 18 παραβιάσεις του ΕΑΧ μας. Με το ίδιο ασικλίκι (=ιταμότητα) τον «υποδέχθηκαν» 7 μαχητικά που παρεβίασαν προκλητικά τον ΕΑ.Χ και το FIR Αθηνών.

Οι Τούρκοι μας συνήθισαν ως Νενέκους (=προσκυνημένους) και όχι ως Κολοκοτρώνηδες. Επί τέλους ας αποδείξουμε ότι δεν οπισθοχωρούμε . Μπορούμε να προελάσουμε. Η επίσκεψη Κοτζιά πρέπει να σηματοδοτήσει έναν τέτοιο,  αναπροσανατολισμό. Ναι, αν δεν αποσυρθεί «και η τελευταία μπότα» (και τα παρακολουθήματά της) από την Μεγαλόνησο, και δεν εξοστρακισθούν οι δήθεν «εγγυήτριες δυνάμεις» δεν θα υπάρξει ανεξάρτητη και κυρίαρχη Κύπρος.

Αντί όμως να σταματήσουν οι υπερπτήσεις των μαχητικών και οι εισβολές των τουρκικών φρεγατών η Άγκυρα διεμηνύει πρόθεσή της για νέο πεδίο βολής στο Αιγαίο, εντός του FIR Αθηνών. Παράνομο όπως και τα προηγούμενα.

Οι κομπασμοί Νταβούτογλου περί δήθεν μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες διαψεύδονται. Δεν έχει ούτε διπλωματικές σχέσεις με  Αίγυπτο, Συρία, Ισραήλ, Κύπρο. Χρειάζεται να ειρηνεύσει στα δυτικά της.

Εμείς οφείλουμε να ενεργούμε «με την ποικίλη δράσι των στοχαστικών προσαρμογών»(Καβάφης).

Ένα βήμα μπροστά θα δείξει η απόρριψη της «διζωνικής-δικοινοτικής» και της επίκλησης ως «διπλωματικού κεκτημένου» ελληνικών λεκτικών υποχωρήσεων στο στάδιο των σαραντάχρονων σχοινοτενών συζητήσεων. Προ πάσης  τελικής συμφωνίας, τίποτε από τα προηγηθέντα δεν ισχύει. Απορριπτέα η τουρκική αξίωση να λογισθεί η συμφωνία πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο. Επιβεβλημένη μία εκ βαθέων επανεξέταση της όλης στρατηγικής μας στο κυπριακό και η απαίτηση να ισχύσει η θεμελιώδης δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας, εγγύηση λειτουργίας κάθε δημοκρατίας.

Μετά το Κουμάνοβο κλυδωνίζεται συθέμελα το βορεινό ψευδώνυμο τεχνητό μόρφωμα των Σκοπίων, το μοναδικό σταλινικό έργο που η επιπόλαιη Δύση κήρυξε διατηρητέο. Ο ελληνογενής γενίτσαρος Γκρουέφσκυ, εγκαλείται για διαφθορά και ανικανότητα.

Το κατασκεύασμα αυτό θα διαλυθεί, παρεκτός αν μετεξελιχθεί το ταχύτερον σε ένα δημοκρατικά οργανωμένο πολυεθνικό κρατίδιο αποτασσόμενο τον «μακεδονισμό» και σεβόμενο την εθνοτική ταυτότητα των πολιτών του, με ένα όνομα που δεν θα προκαλεί (π.χ. Δαρδανία, όπως προτείνουν οι Αλβανοί) και συνάδει με την ιστορική γεωγραφία της περιοχής. Εξυπακούεται ότι θα καλυφθεί το έλλειμμα δημοκρατίας και θα καταστούν απολύτως σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει πάντως να αποκρουσθεί ασυζητητί πάσα έξωθεν πίεση μας, ή έσωθεν αφέλεια για εκχώρηση του ονόματος ως δήθεν ultimum remedium. Ξένο όνομα, ξένη ιστορία, ξένοι ήρωες δεν μπορούν να συγκροτήσουν έθνος. Το πολύ στήνουν παράγκα βραχύβιου προτεκτοράτου..

Τελικά η Ευρωζώνη «μας» λειτουργεί με όρους θηριοτροφείου. Μας θέλουν «εντός» για να (εκ)πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας και «εκτός» για να μην έχουμε δικαιώματα. Χρεοκρατία αισχίστου είδους. Στόχος τους δια του ευτελισμού να συντρίψουν και να καταστήσουν αναξιόχρεο το πείραμα Τσίπρα στα μάτια των ευρωπαϊκών λαών, που θέλουν να αποτινάξουν τον ζυγό τους.

Οι Πολωνοί ευφυέστεροι ημών είδαν στο ευρώ απειλή της εθνικής τους κυριαρχίας και του βιοτικού τους επιπέδου και ψήφισαν πρόεδρο αντιφρονούντα.

Δέσμιοι στην «εντατική» του Βερολίνου με την απειλή βουλγαροποίησης των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, μας σπρώχνουν να αποδεχθούμε το 99% των εκβιαστικών αξιώσεων των δανειστών. Βοήθεια!

Θα αντέξουμε. Το χρωστούμε στα παιδιά μας. Κατά τα άλλα: «ουδείς δύναται παραβλάψαι ημάς, εάν ημείς, ημάς  αυτούς ου βλάψομεν»(Ι. Χρυσόστομος)

Υ.Γ. Θλιβερό το παραλήρημα κάποιων «συριζαίων  παλαιού ημερολογίου» εξ’ αφορμής της υποδοχής του ιερού σκηνώματος της Αγίας Βαρβάρας. Οι   ωρυόμενοι προφανώς δεν συνειδητοποίησαν ότι είναι τώρα τόσο στραβό το κλήμα (και το κλίμα). Γιατί το αφήνουν να το φάει ο γάιδαρος;

Είσαι κακός αν τους πεις:«μωραίνει Κύριος ούς βούλεται απολέσαι»;

 

 

*Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.