Tuesday 23 April 2024
Αντίβαρο
Ισλάμ Κωνσταντίνος Χολέβας Παιδεία

Όταν το Ισλάμ εκτοπίζει την κλασική παιδεία

Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων

islam

Η είδηση είναι συγκινητική και έρχεται από τη Γαλλία. Οι εκπαιδευτικοί βγαίνουν στον δρόμο και διαδηλώνουν υπέρ της διατηρήσεως των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών στη Μέση Εκπαίδευση. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Φρανσουά Ολλάντ, αφού απέτυχε σε πολλούς τομείς, αποφάσισε να καταργήσει τα Κλασικά Λύκεια, στα οποία διδάσκονται από το πρωτότυπο τα σπουδαιότερα κείμενα της Αρχαιοελληνικής και της Λατινικής Γραμματείας. Επίσης θα εισαγάγει ως υποχρεωτική τη διδασκαλία του Ισλάμ, ενώ τα μαθήματα τα σχετικά με τον Χριστιανισμό θα είναι προαιρετικά και θα επιλέγονται αν θέλει ο μαθητής.

Τα Κλασικά Λύκεια αποτελούν θεσμό με μεγάλη παράδοση και θετικά αποτελέσματα στη Γαλλική εκπαίδευση. Στο βιβλίο «Αγαπάμε τα Αρχαία Ελληνικά», το οποίο επιμελήθηκε η αείμνηστη ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγύ, περιλαμβάνονται μαρτυρίες διακεκριμένων Γάλλων επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι καταγράφουν τα οφέλη τα οποία αποκόμισαν από την κλασική παιδεία τους και κυρίως από την επαφή με το πρωτότυπο κείμενο, τη σοφία και τον λεξιλογικό πλούτο των Αρχαίων Ελλήνων. Ένας δικαστής αναφέρει στο βιβλίο αυτό ότι κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στη χώρα του το κίνητρο για να ενταχθεί στην Αντίσταση ήταν η μελέτη των Αρχαίων κειμένων, όπως ο Επιτάφιος του Περικλέους, η Αντιγόνη του Σοφοκλέους κ.α , τα οποία του έμαθαν να μην σκύβει το κεφάλι αλλά να μένει πάντα όρθιος.

Η Γαλλία πληρώνει αφ’ ενός μεν τις ψευδοπροοδευτικές ιδεοληψίες των  συντρόφων του κ. Ολλάντ, αλλά και την γενικότερη αποκοπή της από τις χριστιανικές ρίζες της. Η υποχρεωτική διδασκαλία του Ισλάμ εις βάρος του Χριστιανισμού ίσως εκφράζει  μία ψηφοθηρική σκοπιμότητα για να πάρουν οι Σοσιαλιστές τη ψήφο των εκατομμυρίων πολιτών αραβικής καταγωγής, πρωτίστως όμως αποτελεί συνέπεια του αντιχριστιανικού πνεύματος της Γαλλικής Επαναστάσεως του 1789. Η Γαλλία επηρεάσθηκε από τα αθεϊστικά στοιχεία του Διαφωτισμού και από τις αντιχριστιανικές αντιλήψεις των Επαναστατών και από το 1905 απαγορεύει τη διδασκαλία θρησκευτικού μαθήματος στα σχολεία. Τώρα βλέπουμε το επόμενο βήμα. Αφού πρώτα εν ονόματι του Διαφωτισμού απομακρύνθηκε ο Χριστός από τα δημόσια σχολεία, έρχεται το Ισλάμ να εισβάλει πανηγυρικά. Μήπως εκεί θα καταλήξουν και τα εκπαιδευτικά πειράματα των Ελλήνων ψευδοπροοδευτικών, οι οποίοι ζητούν ουδετερόθρησκο κράτος και  κατάργηση του Ορθοδόξου Χριστιανικού μαθήματος των Θρησκευτικών;

Όταν το Ισλάμ αντικαθιστά τα Αρχαία Ελληνικά, τα Λατινικά και την Χριστιανική διδασκαλία στην παιδεία μίας μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας, τότε η ίδια η Ευρώπη έχει πρόβλημα πολιτισμού και προσανατολισμού. Η Ελλάς, αν θέλει να παύσει να εμφανίζεται μόνον σαν επαίτης έναντι των δανειστών και να βρει τον ρόλο που της ταιριάζει, πρέπει να αναλάβει πανευρωπαϊκά την προστασία της αρχαιοελληνικής και χριστιανικής γραμματείας.

Κ.Χ. 27.5.2015

6 comments

Πατριώτης 1 June 2015 at 12:48

“Επίσης θα εισαγάγει ως υποχρεωτική τη διδασκαλία του Ισλάμ, ενώ τα μαθήματα τα σχετικά με τον Χριστιανισμό θα είναι προαιρετικά και θα επιλέγονται αν θέλει ο μαθητής”

α) Όπως σωστά γράφει παρακάτω ο αρθρογράφος, στην Γαλλία από το 1905 έχει καταργηθεί η διδασκαλία θρησκευτικού μαθήματος στα σχολεία, συνεπώς δεν μπορεί να γίνει εξαίρεση για το Ισλάμ. Αυτή η απαγόρευση ισχύει μόνο για τα δημόσια σχολεία και όχι τα ιδιωτικά, το 90% των οποίων ανήκει στην καθολική εκκλησία. Εκεί διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικών υποχρεωτικώς.

β) Γράφοντας “θα εισαγάγει ως υποχρεωτική τη διδασκαλία του Ισλάμ”, δείχνει να αγνοεί ότι ακόμη και η Τουρκία έχει καταδικαστεί από το ΕΔΑΔ, επειδή εφαρμόζει την υποχρεωτική διδασκαλία του Ισλάμ (εδώ).

γ) Κάτι διαφορετικό διάβασα εγώ εδώ: “Τα νέα προγράμματα επιτρέπουν ένα κομμάτι της ιστορίας της Γαλλίας να είναι προαιρετικό (ο Μεσαιωνικός Χριστιανισμός), αλλά η ιστορία του Ισλάμ (στημένα, μπορούμε να υποθέσουμε …) να είναι υποχρεωτική!” Μήπως, λοιπόν, πρόκειται για μάθημα ιστορικό και όχι θρησκευτικό; Λέω, μήπως.

ΥΓ: Μπορεί ο κ. Χολέβας να μάς δώσει κάποια πηγή για το εν λόγω θέμα;

Reply
Ιωάννης Σχοινάς 2 June 2015 at 10:45

Ανεξάρτητα από τις λεπτομέρειες, αυτό που βλέπουμε είναι μια εισβολή του Ισλάμ στα δρώμενα της Ευρώπης, είτε μέσα από την εκπαίδευση, όπως περιγράφεται στο άρθρο, είτε μέσα από τους μετανάστες ή λαθρομετανάστες, που με την υπεργεννητικότητά τους αλλοιώνουν την πληθυσμιακή σύνθεση της Ευρώπης. Σ’ αυτό συμβάλλει και ο θρησκευτικός φανατισμός των μουσουλμάνων, που έτσι ελέγχονται και κατευθύνονται από πολιτικοθρησκευτικά κέντρα, με αξιοσημείωτη δυναμική και προσήλωση στο σκοπό τους, με θεαματικά αποτελέσματα.
Είναι προφανές πως η ευρωπαϊκή κουλτούρα δέχεται μια σχεδιασμένη και αποτελεσματική επίθεση, με τάση υποχώρησής της, καθώς είναι λογικό οι φανατικοί μουσουλμάνοι να υπερισχύουν των χλιαρών χριστιανών μιας ανθρωποκεντρικής φιλοσοφίας, που προέκυψε από το διαφωτισμό, αυτόν που εγκατέλειψε τη μυστηριακή ζωή, για το χατίρι μιας ηδονιστικής σαρκολατρείας.
Ιστορικά το σαπρό νομοτελειακά θα εξαφανιστεί και το υγιές θα επικρατήσει σε βάθος χρόνου.

Reply
Πατριώτης 2 June 2015 at 12:49

1) Οι επισημάνσεις μου δεν αφορούν σε λεπτομέρειες, αλλά σε σοβαρές ανακρίβειες του άρθρου.

2) Είναι κοινός τόπος ότι το Ισλάμ, ή ό,τι παρουσιάζεται ως τέτοιο (π.χ.”τζιχαντιστές”), στοχεύει στην κατάληψη της παρακμάζουσας Δύσης. Τα περί μυστηριακής ζωής, δεν νομίζω να έχουν καμμία σχέση μ’ ένα ζήτημα καθαρά πολιτικό.

3) Τι είναι σαπρό και τι υγειές; Θεωρείται υγειές το ΙΚ, ένα στούρμο δολοφόνων, πλιατσικολόγων, λαθρεμπόρων όπλων, γυναικών κλπ., που είναι προϊόν των βιαίων “εκδημοκρατισμών”, που η Δύση θέλησε να επιβάλει κατά καιρούς επί των αραβικών κρατών;

Reply
Πατριώτης 2 June 2015 at 12:52

“στούρμο” => τσούρμο

Reply
DIMITRIS 2 June 2015 at 18:22

Κύριε Χολέβα
Το γεγονός ότι η Γαλλία επηρεάσθηκε από τα αθεϊστικά στοιχεία του Διαφωτισμού και από τις αντιχριστιανικές αντιλήψεις των Επαναστατών δεν εξηγεί το … επόμενο βήμα που είναι η διδασκαλία του Ισλάμ. Εδώ μιλάμε για παραλογισμό. Απεναντίας εφόσον ο Διαφωτισμός είναι αθειστικός θα έπρεπε να αποκλείει και το Ισλαμ και κυρίως αυτό. Οι εντολές έρχονται πέραν του Ατλαντικού και δεν είναι συνομωσιολογία. Το ξέρουμε όλοι.

Reply
Πατριώτης 3 June 2015 at 10:13

Δημήτρη,

Επίτρεψέ μου μία διόρθωση. Οι Επαναστάτες δεν είχαν αντιχριστιανικές, αλλά αντικληρικαλιστικές αντιλήψεις. Κατήργησαν τον ρωμαιοκαθολικισμό από επίσησημη θρησκεία του κράτους και κύρηξαν την ανεξιθρησκεία, πράγμα σωστό, κατά την άποψή μου.

Μην λησμονείς ότι ο Ροβεσπιέρος καθιέρωσε την εβδομάδα των 10 ημερών, εκ των οποίων 9 εργάσιμες και μία αφιερωμένη στην λατρεία του Υπερτάτου Όντος (‘Être suprême).

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.