Tuesday 26 March 2024
Αντίβαρο
Ελληνική πολιτική Ομογένεια

Πρόταση νόμου για τον Απόδημο Ελληνισμό

Το Ινστιτούτο Συντηρητικής Πολιτικής δημοσιεύει την πρόταση νόμου του βουλευτή Καρδίτσης και πρ. υφυπ. Εξωτερικών δρ Κώστα Τσιάρα για τον Απόδημο Ελληνισμό, με τίτλο «Οργάνωση Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού».

Το προσχέδιο νόμου είναι διαθέσιμο σε μορφή PDF:

21_15_b_NomosxedioTsiara-page-001

 

Συντάκτης

tsiaras_kostas_3Ο δρ Κώστας Τσιάρας γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1966. Είναι μέλος της Βουλής των Ελλήνων και μικροβιολόγος βιοπαθολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μετεκπαίδευση στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε πανεπιστημιακά κέντρα της Σουηδίας. Το 2004 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στον νομό Καρδίτσας. Επανεξελέγη στις εκλογές του 2007, καθώς και στις εκλογές του 2009 και του Μαϊου και Ιουνίου του 2012 πρώτος σε σταυρούς προτίμησης. Από τον Ιούλιο του 2012 τοποθετήθηκε Υφυπουργός Εξωτερικών μέχρι τον Ιούνιο του 2013. Στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων μέχρι τον Ιανουάριο του 2014. Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Στεργιούλη, Μοριακή Βιολόγο στο επάγγελμα και έχουν ένα γιο και δύο κόρες. Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και γνωρίζει Ρωσικά και Ιταλικά.

 

Πρόλογος

 

Το σχέδιο νόμου που ακολουθεί καταρτίσθηκε κατά την θητεία μου στο Υπουργείο Εξωτερικών ως υφυπουργού αρμοδίου για τα ζητήματα του αποδήμου Ελληνισμού (Ιούλιος 2012-Ιούνιος 2013).

Το προσχέδιο νόμου για την «Οργάνωση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού» είχε ολοκληρωθεί με εργώδεις προσπάθειες και την συμβουλή και αρωγή σημαινόντων προσωπικοτήτων του πνευματικού κόσμου της χώρας, έξω από κόμματα και την πολιτική σκηνή, και επρόκειτο να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Η αντικατάστασή μου από την θέση του υφυπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητα για τα ζητήματα του αποδήμου Ελληνισμού και η παύση/πάγωμα κάθε περαιτέρω δράσης και πρωτοβουλίας σχετικά με την ψήφιση και πραγματοποίηση του παρόντος σχεδίου νόμου από την διάδοχη πολιτική αρχή ακύρωσαν αυτήν την προσπάθεια, και τους καρπούς της που έχετε μπροστά σας. Ως εκ τούτου, το σχέδιο νόμου κατατίθεται στον δημόσιο χώρο και λόγο, με την ελπίδα να φθάσει—είτε εν όλω είτε εν μέρει—προς ψήφιση στην Βουλή των Ελλήνων από όποια πολιτική ηγεσία κρίνει πως αυτό το σχέδιο νόμου έχει επικαιρότητα, ουσία, και σπόρο καίριας αποτελεσματικότητας.

Για ποιόν λόγο θα είχε νόημα μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία; Το Σ.Α.Ε., το οποίο κατά το Ελληνικό Σύνταγμα έχει ως αποστολή την έκφραση όλων των δυνάμεων του απανταχού Ελληνισμού, ολοκλήρωσε κατά κοινή ομολογία ένα κύκλο. Έφθασε εδώ και καιρό η στιγμή για να κτίσουμε ένα ΣΑΕ πιο αντιπροσωπευτικό και κατ’ επέκταση πιο δημιουργικό, που να έχει την δυνατότητα να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις του Οικουμενικού Ελληνισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, η προσπάθειά μας πρέπει να εστιάζεται στην προσαρμογή του θεσμικού του πλαισίου  στα σύγχρονα δεδομένα. Στην παροχή της δυνατότητας συμμετοχής σε αυτό σε όποιον Έλληνα και Ελληνίδα απανταχού της γης επιθυμεί, στην αυτοοργάνωση και αυτοχρηματοδότηση του θεσμού,  γεγονός που θα εμφυσούσε σε όλους τους απόδημους και ομογενείς  την πεποίθηση πως το Σ.Α.Ε. αφ’ ενός μεν τους ανήκει, αφ’ ετέρου δε τους εκπροσωπεί χωρίς αποκλεισμούς και κομματικές ταυτότητες.

Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο απαιτείται η ενεργός συμμετοχή στη διαβούλευση, δηλαδή οι ιδέες και προτάσεις όλων των Ελληνίδων και Ελλήνων που βρίσκονται σε όλες τις γωνιές της γης. Μια πρώτη αρχή γίνεται με την δημοσίευση αυτής εδώ της πρότασης, αυτού εδώ του έτοιμου, πλήρους σχεδίου νόμου. Είναι πλέον ορφανό, και προσφέρεται προς υιοθεσία σε όποιον αντιληφθεί την αναγκαιότητα της υλοποίησής του.

Ευχαριστώ το Ινστιτούτο Συντηρητικής Πολιτικής—ΙΝΣΠΟΛ για την αποδοχή του να δημοσιεύσει το προκείμενο νομοθετικό δημιούργημά μου, με την ελπίδα να λειτουργήσει η δημοσίευσή του από αυτό το δραστήριο και ανεξάρτητο πολιτικό think tank ως εφαλτήριο νομοθετικής πρωτοβουλίας για όποιον αρμόδιο αντιληφθεί τον επείγοντα χαρακτήρα του.

 

Κώστας Τσιάρας

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.