Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Ανδρέας Σταλίδης Οικονομία

Τι ήταν τελικά το Μνημόνιο;

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.
euro-nomisma-fwtia-660

Η εξίσωση [ Μνημόνιο = υφεσιακά μέτρα ] είναι μόνο μερική αντίληψη της πραγματικότητας. Εξηγώ.

Ας δούμε το σκεπτικό της δανειακής σύμβασης, η οποία ονομάστηκε μνημόνιο. Αυτό που μας είπαν ήταν το εξής:

1. Πάρτε για τα επόμενα χρόνια όλα τα χρήματα που χρειάζεστε για να αποπληρώσετε προηγούμενα δάνεια. .

2. Θα πρέπει όμως να κάνετε δύο πράγματα

2α. να ισοσκελίσετε τους προϋπολισμούς σας, δηλαδή όσα βγάζετε, τόσα να τρώτε. Αυτός ο ισολογισμός αν δεν συμπεριλαμβάνει τις υποχρεώσεις των δανείων, ονομάζεται πρωτογενές αποτέλεσμα.

2β. να κάνετε ορισμένες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία. Οι μεταρρυθμίσεις θα αποδώσουν εν καιρώ. Θέλουν κάποια χρόνια.

3. Το (2α) σημαίνει ότι χρειάζεστε ένα πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 3-4% για να μη δημιουργείτε νέα ελλείμματα, δηλαδή ανάγκες περαιτέρω χρηματοδότησης, οι οποίες θα πρέπει να καλύπτονται από νέα δανειακή σύμβαση με τους εταίρους. Εξαιτίας αυτού του σημείου μας προτείνουν συχνά-πυκνά τέτοιους μεγάλους στόχους. Ουσιαστικά η χώρα θα έρθει ίσα βάρκα-ίσα νερά, όταν αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3-4%. Ως τότε παραμένει ελλειμματική.

4. Το (2β) σημαίνει ότι δεν μπορούμε να σας ζητήσουμε άμεση προσαρμογή του στόχου (3). Έτσι, τα δάνεια των χωρών της ευρωζώνης τουλάχιστον (όχι αυτά του ΔΝΤ), είναι έτσι δομημένα, ώστε να αποπληρώνετε για τα πρώτα χρόνια μόνο τους τόκους και να αρχίσετε να αποπληρώνετε το κεφάλαιο μετά το 2020. Μ’ αυτόν τον τρόπο, τα πρώτα χρόνια (2010 ως το 2020) θα εξυπηρετείτε τα χρέη σας με -σχετικά- μικρότερα ποσά. Ο χρόνος που «αγοράζετε» σας επιτρέπει να προχωρήσετε σε ορισμένες μεγάλες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες χρειάζονται κάποια χρόνια για να αρχίσουν να αποδίδουν. Αυτό, θα γίνει νωρίτερα από το 2020 και έτσι τότε θα μπορείτε να αποπληρώσετε και το κεφάλαιο των δανείων που σας δίνουμε.

Αυτό ήταν το σχέδιο. Κατά την εφαρμογή, έγινε και μεγάλο κούρεμα ιδιωτικών δανείων προς την Ελλάδα κοντά στο 53% τον Φεβρουάριο του 2012.

Τι έγινε στην πράξη;

Το σχέδιο αυτό δεν εξηγήθηκε ποτέ στον ελληνικό λαό επαρκώς. Από κανέναν. Ούτε καν η παραμικρή απόπειρα.

Το σχέδιo: Δαιμονοποιήθηκε, δαιμονοποιήθηκε, δαιμονοποιήθηκε.

Το Μνημόνιο: Άλλοι δεν το διάβασαν, άλλοι δήθεν δεν το διάβασαν, άλλοι δεν το κατάλαβαν, άλλοι δήθεν δεν το κατάλαβαν. Άλλοι το πολέμησαν μέχρι τη μέση ή μέχρι τέλους. Άλλοι δήθεν το πολέμησαν μέχρι τη μέση ή μέχρι τέλους. Και μία κατηγορία μόνος του ο νυν υπουργός οικονομικών κ. Βαρουφάκης, ο οποίος τα έκανε όλα αυτά περίπου ταυτόχρονα κι ακόμη περισσότερα: κατά τη διάρκεια των 5 ετών επέδειξε μία εντυπωσιακή ασυνέπεια λόγων, όπου άλλαζε άποψη κάθε εξάμηνο. Όταν δε, έγινε υπουργός, άλλαζε άποψη κάθε δεύτερη Τετάρτη. Δεν μπορεί να ισχυριστεί όμως ότι δεν γνώριζε το σχέδιο. Γνωρίζοντας το σχέδιο, σε μία έκρηξη ειλικρίνιας δήλωσε και ότι «συμφωνεί με το 70% του Μνημονίου». Και είχε δίκιο.

Η σωστή εξίσωση λοιπόν, την οποία αποδέχθηκε και ο Γ. Βαρουφάκης., είναι ότι [Μνηνόνιο = μεταρρυθμίσεις]. Τουλάχιστον κατά 70%. (στόχος 4).

Το υπόλοιπο 30% ήταν ενταγμένο στον στόχο 3. Δηλαδή ένας υπολογισμός πόσα υφεσιακά μέτρα χρειάζεται η χώρα, ώστε να καταφέρει μία ώρα αρχύτερα να πιάσει τον επιθυμητό στόχο 3 (πρωτογενούς πλεονάσματος 3-4%, το οποίο θα σήμαινε πράγματι ίσα βάρκα ίσα νερά).

Με αυτή τη δαιμονοποίηση από όλο το πολιτικό φάσμα, λίγα μπορούσαν να γίνουν. Κι ακόμη λιγότερα έγιναν.

  • Αφ’ ενός τα μέτρα (του 30%) ήταν μέτρα των κυβερνήσεων με στόχο την προσαρμογή, αλλά τα χρέωναν όλοι στα διαβολικά «μνημόνια».
  • Αφ’ ετέρου τις μεταρρυθμίσεις (του 70%) οι κυβερνήσεις δεν τις έβλεπαν με καλό μάτι επειδή διέλυαν προνόμια ετών στην εκλογική τους πελατεία.

Αποδέχομαι ότι από τις δέκα μεταρρυθμίσεις που ζητούνταν, τελικά περίπου οι τρεις παραγματοποιήθηκαν, και αυτές καθυστερημένες. [Ιδού ορισμένες από αυτές – ή κάποιες άλλες για τα γενόσημα, τη διάλυση περίπου δεκάδων δημοσίων φορέων, τους πολλαπλούς ελέγχους των επιδομάτων, τη ραγδαία βελτίωση της θέσης της χώρας στο πόσο φιλική είναι στην επιχειρηματικότητα κλπ.]

Τελικά, η κοινωνία γονάτισε. Η φορολογία έγινε δυσβάσταχτη. Οι στόχοι προσαρμογής έπεσαν σαν πέλεκυς στην κοινωνία. Αυτό είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο.

Υπήρξε κάποιο όφελος όμως από όλα αυτές τις θυσίες;

Πιστεύω ότι υπήρξε ως ένα βαθμό. Μικρό ή μεγάλο, είναι συζητήσιμο. Είχαμε για δύο συνεχόμενα χρόνια (2013 και 2014) πρωτογενές πλεόνασμα. Μικρό, όμως θετικό. Μικρότερο από τον στόχο του 3-4%, όμως και μόνο ότι το -12% ή το -8% που είχαμε κάποτε έγινε +1%, είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Επίσης, το 2014 είχαμε και ανάπτυξη του ΑΕΠ για πρώτη φορά στα χρόνια της κρίσης.

Ας δούμε ορισμένα διαγράμματα, χωρίς περαιτέρω σχόλια. Όλα τα διαγράμματα προέρχονται από τον εξής ιστοχώρο.

Ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ ανά τρίμηνο

greece-gdp-growth-rate

Ανεργία ανά μήνα

greece-unemployment

Λόγος δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ

greece-gdp-debt-ratio

Επιτόκιο ελληνικών 10ετών ομολόγων (το θερμόμετρο της οικονομίας). Η κορυφή στο 28% μία ημέρα πριν το κούρεμε του PSI και η δεύτερη κορυφή του 30% μία ημέρα πριν τις εκλογές του Ιουνίου 2012.

greece-gov-bond-10y

Εισαγωγές ανά μήνα

greece-imports-monthly

Εξαγωγές ανά μήνα

geece-exports-monthly

Εμπορικό ισοζύγιο ανά μήνα.

greece-balance-of-trade

7 comments

leon11gr 2 July 2015 at 15:53

Σωστό. Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Αλλά τι να το κάνεις, στους πιο πολλούς στην Ελλάδα τους δείχνεις το φεγγάρι και κοιτούν το δάχτυλο.

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 2 July 2015 at 17:16

Λείπει ἔνα διάγραμμα. Ἐξηγοῦμαι :
Ὁ ἀρθρογράφος γράφει : «Το σχέδιο αυτό δεν εξηγήθηκε ποτέ στον ελληνικό λαό επαρκώς. Από κανέναν. Ούτε καν η παραμικρή απόπειρα. Το σχέδιo: Δαιμονοποιήθηκε, δαιμονοποιήθηκε, δαιμονοποιήθηκε.» Αὐτὸ δὲν τὸ τεκμηριώνει μὲ κανένα διάγραμμα.
Θὰ τὸ μποροῦσε, ὅμως, νὰ τὸ τεκμηριώσει ἐπαρκέστατα ψάχνοντας τὶς λέξεις «μνημόνιο» «μνημονιακός» στὰ κείμενα πού δημοσιεύθηκαν στὸ «Ἀντίβαρο» τὴν ἐπίμαχο περίοδο. Ἐπίσης, «πρόδότης», «γερμανοτσολιᾶς», «πουλημένος»,«ὑποτελής» καὶ τὶς παρόμοιες. Ὁμοίως νὰ ψάξει κανεὶς καὶ τὰ σχόλια. Βάζω στοίχημα ὅτι τὸ διάγραμμα πού θὰ προκύψει θὰ μᾶς δείξει ὅτι τὸ μνημόνιο δὲν «δαιμονοποιήθηκε» ἀπὸ κάποιαν ἐξωγήινη ἢ ὑπερβατικὴ δύναμη, ἀλλὰ κάποιοι, πολύ γήινοι καὶ φθαρτοί, τὸ δαιμονοποίησαν. Δὲν γράφει τυχαίως ὁ Ὄργουελ στὸ δοκίμιό του, «Ἡ Πολιτικὴ καὶ ἡ Ἀγγλικὴ Γλῶσσα» ὅτι «ἡ χρήση τῆς παθητικῆς φωνῆς σὲ πολιτικὸ κείμενο ὑποκρύπτει σχεδὸν πάντοτε πρόθεση ἐξαπατήσεως».

Reply
Eλοτανος 2 July 2015 at 18:59

Οντως εχουμε πολλα οικονομικα επιτευγματα τα τελευταια 5 χρονια, εκτος από αναπτυξη. Και απ’ότι φαινεται τα σημεια που υπολειπονται για την συμφωνια είναι σχετικα λιγοτερο βαρεα (ΦΠΑ σε σχεση με τουρισμο, μεταρρυθμηση συνταξεων, αγροτικες επιδοτησεις κλπ).

Αυτό δειχνει ότι η κυβερνηση ηδη εχει αλλαξει σημαντικα την προεκλογικη της θεση , διοτι από θεωριτικοι παιγνιδιων, ανελαβαν την ευθυνη της εξουσιας που φαιρνει ολους σε επαφη με την πραγματικοτητα, η οποια στην περιπτωση μας εκφραζεται με το αγγλικο “beggars can’t be choosers”.

Η αληθεια είναι ότι παρ’ολο που το ευρω είναι μια αποτυχημενη ιδεα, χρησιμη μονο για την μηχανη εξαγωγων της Γερμανιας, η απορριψη του από εμας σημαινει αμεση χρεοκoπια του τραπεζικου μας συστηματος και από καταθετες γινομαστε μετοχοι φαληρημενων εταιριων.

Ισως το τελευταιο παιγνιδι της κυβερνησης είναι να συμφωνησει πληρως με τους ορους της τροικας αλλα να αναγκασει τον Ελληνικο λαο να πει το ναι.

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 2 July 2015 at 20:01

Δὲν ὑπάρχει περίπτωση νέας ἐνισχύσεως ἀπὸ τὴν ὑπόλοιπη Εὐρωζώνη, ὅ,τι καὶ ἂν ψηφίσουμε στὸ δημοψήφισμα. Τώρα ἡ νέα μέθοδος διαπραγματεύσεων θὰ εἶναι νὰ παίρνει πρῶτα ἡ κυβέρνηση τὰ μέτρα περιορισμοῦ τοῦ Πελατειακοῦ Ἰδιοτελῶν Παρασιτικοῦ Παρακράτους Ἀμερίμνων, νὰ τὰ ψηφίζει ἡ Βουλή, νὰ τὰ ἐφαρμόζει καί, μετά, ἐὰν τὰ κοινοβούλια καὶ τῶν ὑπολοίπων 18 χωρῶν τὰ βρίσκουν ἀρκετά, νὰ ἐπιβραβεύουν μὲ παροχὴ ρευστότητος στὶς τράπεζες, ἐξυπηρέτηση τοῦ ὑπάρχοντος χρέους (αὐτὸ δὲν μᾶς ἀπασχολεῖ πλέον ἐμᾶς) καὶ τῆς ὅποιας ἀναπτυξιακῆς βοηθείας. Ἔτσι, γιὰ νὰ αἰσθανόμεθα ὅτι δὲν μᾶς κηδεμονεύουν.

Reply
Φιλανθρωπηνός 3 July 2015 at 14:48

Αγαπητέ Ανδρέα, διαπιστώνεις, ορθά, ότι το μνημόνιο δαιμονοποιήθηκε και ουσιαστικά καμία πολιτική παράταξη δεν ήθελε ειλικρινώς να το εφαρμόσει, αλλά δεν εξηγείται για ποιόν λόγο. Κατά την άποψή μου, ήταν τόσο εκτεταμένη, ριζική και απότομη η απαιτούμενη αναπροσαρμογή, ώστε ήταν απολύτως αδύνατο να εφαρμοσθεί και να επιτύχει χωρίς ομόθυμη πολιτική και κοινωνική συνεννόηση και συναίνεση. Όμως, αυτό ήταν εντελώς αδύνατο να επιτευχθεί διότι τα κόμματα εξουσίας που διαφέντευαν τη χώρα επί δεκαετίες, χωρίς ορατό ανταγωνιστή, είχαν διαμορφώσει την οικονομία κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετεί, αποκλειστικά ή κατά δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό, τις επιδιώξεις τους. Εν ολίγοις, χρησιμοποιούσαν την οικονομική δραστηριότητα ως μέσο εξυπηρέτησης παντοειδών ατομικών συμφερόντων (που αντιστοιχούν σε ψήφους), αντί του αφηρημένου δημοσίου συμφέροντος, το οποίο δεν είχε αντίστοιχη δημοφιλία. Ήταν, λοιπόν, παντελώς αδύνατο οι ίδιοι, που ενσυνείδητα αδιαφορούσαν για την οικονομία, να την ρυθμίσουν ώστε να λειτουργεί σωστά. Όχι μόνο επειδή δεν γνώριζαν τον τρόπο, αλλά και επειδή κατά βάθος δεν ήθελαν, αφού είχαν συνειδητοποιήσει ότι εάν λάβουν τα σωστά μέτρα (από καθαρά δημοσιονομική σκοπιά), θα εκμηδενισθούν πολιτικά, όπως και συνέβη. Διότι πολύ απλά η κρίσιμη μάζα του εκλογικού σώματος, που είχε μάθει να στηρίζεται στις κάθε είδους κρατικές παροχές και με δική τους ευθύνη είχε υπερδιογκωθεί σε σημείο ανεπίτρεπτο, αναζήτησε και βρήκε αλλού πολιτικό εκφραστή. Αυτό το έχει πλήρως συνειδητοποιήσει ο σημερινός εκφραστής, ο οποίος, για λόγους αυτοσυντήρησης, όχι μόνο δεν μειώνει, αλλά αντιθέτως αυξάνει αριθμητικά την συγκεκριμένη ομάδα, σε βάρος όλων των υπόλοιπων. Ακόμη και αν αυτός δεν την ικανοποιήσει, με ευκολία θα στραφεί σε άλλο φορέα (οπουδήποτε στο πολιτικό φάσμα), διότι, απλούστατα, αποκλειστική της έγνοια είναι η διατήρηση των κεκτημένων, χωρίς να δεσμεύεται από ιδεολογικούς περιορισμούς. Άρα, είναι αδύνατη η δημοσιονομική εξυγίανση χωρίς ομόφωνη συνεννόηση. Με άλλα λόγια, ή θα συμφωνήσουμε ΟΛΟΙ να φτιάξουμε ομελέτα ή θα πεινάσουμε ΟΛΟΙ λυπούμενοι τα αυγά.

Reply
thpr 3 July 2015 at 15:31

#Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας
Έγραψες !
ΠΙΠΠΑ = “Πελατειακοῦ Ἰδιοτελῶν Παρασιτικοῦ Παρακράτους Ἀμερίμνων”

Αθανάσιος Ηλ. Πρεμέτης

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 3 July 2015 at 15:31

Μόνον πρὶν λίγες ἡμέρες κατάλαβα πόσον ἐγκληματικῶς αὐτάρεσκη ἦταν ἡ λεγομένη γενεὰ τῆς μεταπολιτεύσεως. Μέσα κι ἐγώ, ἀφοῦ τὸ 1974 ἤμουν σὲ ἡλικία νὰ ἀντιλαμβάνομαι τὰ δημόσια πράγματα. Τῆς ἄρεσε νὰ πιστεύει καὶ τὸ διεκήρυττε παντοῦ ὅτι ἐπέτυχε είρήνη, σχετικὴ κοινωνικὴ είρήνη καὶ οἰκονομικὴ εὐημερία. Στὴν πράξη, ἐξαγόραζε τὴν ψῆφο τοῦ 50% τοὐλάχιστον τοῦ πληθυσμοῦ μὲ πελατειακὲς παροχές. Ἐξαγόραζε τὴν ψῆφο καὶ μὲ ἀποκοιμιστική, διεκπαιραιωτική, ξύλινη ρητορική, πού ἀποκοιμίζει τὴν σκέψη. Ἐξαγόραζ τὴν ψῆφο καὶ μὲ τὸν ἐκδημοκρατισμὸ τῆς ἐκπαιδεύσεως (ἐγγενὴς ἡ ἀντίφασις). Αὐτὸ τὸ πιστοποιεῖ τὸ ἀποτέλεσμα τῶν ἐκλογῶν τοῦ 2012, ὅπου τὰ πολιτικὰ κόμματα ποὺ ἐδέσποσαν ἐκλογικῶς μετὰ τὴν Ἑπταετία ἔχασαν 50 ποσοστιαῖες μονάδες ἐκλογικῆς ἐπιρροῆς. Διότι εἶχαν ὁμολογήσει ὅτι δὲν μποροῦν πλέον νὰ ἀγοράζουν ψήφους στὶς τιμὲς ποὺ τὶς ἀγόραζαν (μὲ δανεικά) προηγουμένως. Συνεπῶς, ὅταν μερικοί, γιὰ παράδειγμα, κατηγοροῦν τὸν Σαμαρᾶ ὅτι «συρρίκνωσε τὴν Νέα Δημοκρατία» ὁμολογοῦν ὅτι δὲν γνωρρίζουν ἀριθμητική. Τὸ Μεταπολιτευτικὸ μέσο ποσοστὸ 37% τῆς Νέας Δημοκρατίας εἶναι ἅθροισμα τῶν πραγματικῶν ὑποστηρικτῶν (15 ποσοστιαῖες μονάδες κατὰ μέγιστον) καὶ τῶν ἀγορασμένων ψήφων (τὸ ὑπόλοιπο). Ὁμοίως καὶ χειρότερα γιὰ τὸ ΠΑΣΟΚ. Πολιτικὰ κόμματα δὲν ἀποκτήσαμε, ἀφοῦ οἱ ὀργανισμοὶ πού ὀνομάζαμε κόμματα ἦταν ἀπὸ τὴν μιὰ πολύχρωμες διαφημιστικὲς ταμπέλλες καὶ ἀπὸ πίσω συμμορίες διαρπαγῆς τῶν κάθε λογῆς δημοσίων ἀγαθῶν καὶ καθόλου πεδία συζητήσεως καὶ ἀνταλλαγῆς ἰδεῶν πολιτικῆς. Σήμερα, τὸ 50% τῶν πολιτῶν, πού ἀποζοῦσε ἀπὸ τὴν πώληση τῆς ψήφου του, ἔχει φθάσει σὲ ἀπελπισία. Καὶ θὰ κατασπαράξει ὁποιονδήποτε τοῦ δείξουν ὡς ὑπεύθυνο γιὰ τὴν κατάστασή του. Ἀσφαλῶς, κυρίως ὑπεύθυνο εἶναι τὸ ἴδιο μὲ τὴν ἀπληστία, τὴν λιγούρα του. Εὐτυχῶς εἶναι ἀκόμη καχύποπτο καὶ δύσπιστο. Ὑπάρχει ἀκόμη κάτι πού ἔχει νὰ χάσει. Ὑπάρχει καὶ ἡ παράδοση χαμηλῆς βίας στὴν Ἑλλαδικὴ κοινωνία. Ἀλλὰ τὸ ἐνδεχόμενο Συριοποιήσεως εἶναι ἀνοικτό.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.