Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Ελληνοτουρκικά

ΝΕΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ Τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από πεδίο βολής

ΣΕ ΑΚΡΩΣ επικίνδυνη πρόκληση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρριψη μαχητικού αεροσκάφους και σε «θερμό επεισόδιο», προχώρησε χθες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία στο κέντρο του Αιγαίου.


Δύο ζεύγη τουρκικών F-16 μπήκαν λίγο μετά τις 11 το πρωί στο Πεδίο Βολής Άνδρου, την ώρα που σ΄ αυτό εκτελούνταν αντιαεροπορικά πυρά από τη φρεγάτα «Αιγαίο» κατά ιπτάμενου στόχου που έσερνε αεροσκάφος! Το Πεδίο Βολής είχε δεσμευτεί από την ελληνική πλευρά με σχετικές αναγγελίες που για ακόμα μία φορά αγνόησαν οι Τούρκοι, φτάνοντας στα όρια της πρόκλησης.


Επικοινωνία
Με την είσοδο στο Πεδίο Βολής των δύο ζευγών- το ένα σε ύψος περίπου 3,3 χιλιομέτρων και το άλλο 700 μέτρων – η φρεγάτα διέκοψε τις βολές και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Λάρισας επικοινώνησε μέσω της «κόκκινης γραμμής» με το αντίστοιχο κέντρο της Τουρκίας στο Εσκί Σεχίρ, επισημαίνοντας τους κινδύνους από την παράνομη κίνηση των τουρκικών F-16. Η ειδοποίηση είχε ως αποτέλεσμα τη «διόρθωση» της πορείας τρίτου ζεύγους F-16 που ακολουθούσε στα 3 μίλια. Τα τουρκικά F-16 αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά Μιράζ 2000-5 της Τανάγρας, στην περιοχή μεταξύ της βραχονησίδας Καλόγηρος και της Χίου.


Το πόσο επικίνδυνη ήταν η πτήση των τουρκικών F-16 προκύπτει και από το ότι το ανεμούριο που δεχόταν τις βολές πετούσε μόλις 200 μέτρα πιο κάτω από το ένα ζεύγος των F16, ενώ η απόστασή τους ήταν περίπου 6-7 μίλια- «απόσταση αναπνοής» για τις συγκεκριμένες συνθήκες πτήσης, όπως σχολίασε έμπειρος αεροπόρος. Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες του περασμένου έτους, τρεις φορές τουρκικά αεροσκάφη είχαν προβεί σε παρόμοιες προκλήσεις.


Και σε ελικόπτερο
Πέραν ωστόσο της εισόδου στο Πεδίο Βολής Άνδρου, η Άγκυρα προχώρησε χθες και σε άλλη παρενόχληση: αυτήν τη φορά ήταν κατά ελικοπτέρου της Λιθουανίας που εκτελούσε πτήση κοντά στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα στο Βόρειο Αιγαίο, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αποστολής Frontex για λαθρομετανάστες.


Για τις τουρκικές προκλήσεις, το υπουργείο Άμυνας ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες διπλωματικές ενέργειες προς την Άγκυρα, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

ΝΕΑ – ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4561243&ct=1

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.