Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Αναδημοσιεύσεις Οικονομία

Ο σοσιαλισμός της δραχμής

Αναδημοσίευση από την Αυγή.

draxmh

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΑΝΔΡΑΝΙΣΤΑΚΗ

Το βασικό επιχείρημα για την έξοδο από την Ευρωζώνη και την υιοθέτηση εθνικού νομίσματος είναι ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την οικονομική ελευθερία της, θα μπορεί να παίρνει μόνη της τις αποφάσεις για τα έσοδα, τις δαπάνες, την παραγωγική δραστηριότητα, τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, χωρίς να δίνει λόγο σε εταίρους και δανειστές. Μοιάζει προφανές κι όμως δεν είναι. Ακόμη και η έξοδος από την Ευρωζώνη και η κυκλοφορία νέου, μόνιμου νομίσματος προϋποθέτει συμφωνία με τους δανειστές, προϋποθέτει χρηματοδότηση – γέφυρα και αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται εφεξής. Κι επειδή οι δανειστές δεν δίνουν του αγγέλου τους νερό, αυτές οι, ο θεός να τις κάνει, παροχές θα γίνουν μόνο με την ανάληψη αυστηρότατων δεσμεύσεων, κινδυνεύουμε, δηλαδή, να βρεθούμε εκτός ευρώ και εντός Μνημονίου.

Ας υποθέσουμε ότι δεν κάνουμε καμία μεταβατική συμφωνία με τους εταίρους και πάμε από μόνοι μας σε νέο νόμισμα, αρχικά σε IOU και αργότερα -το λιγότερο σε οκτώ μήνες- σε νόμισμα εθνικό. Αυτό θα σημάνει έξοδο από την Ευρωζώνη αμέσως και από την Ευρωπαϊκή Ένωση βραχυπροθέσμως. Θα σημάνει επίσης την έναρξη ενός πολύ σκληρού νομικού αγώνα για τον μετριασμό των συνεπειών της χρεοκοπίας, εκτός κι αν νομίζει κανείς ότι οι δανειστές θα μας χαρίσουν τα 360 δισ. που χρωστάμε, 240 δισ. στα κράτη της Ε.Ε. και στο ΔΝΤ και 120 δισ. στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Εν πάση περιπτώσει, θα πείτε, η έξοδος από την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. διασφαλίζει τουλάχιστον την ελευθερία κινήσεων, έστω και με βαρύ τίμημα. Το τίμημα θα είναι σίγουρα βαρύ, η ελευθερία, όμως, θα είναι ελευθερία; Βγαίνεις από την Ε.Ε., παραμένοντας ωστόσο στον καπιταλισμό και τούτο έχει συνέπειες αναπόδραστες. Η ισοτιμία του νέου νομίσματος δεν θα ορίζεται μονομερώς από την Ελλάδα, θα ορίζεται από τις διεθνείς αγορές χρήματος και προϊόντων, αυτές θα προσδιορίσουν την αξία της δραχμής και συνεπακόλουθα το κόστος των εισαγόμενων προϊόντων, των καυσίμων, των φαρμάκων, των τροφίμων.

Η ελληνική οικονομία, ακόμη κι αν δεν πληρώσει ούτε δραχμή για το παλαιό χρέος, θα έχει ανάγκη από εξωτερικό δανεισμό για να μπορέσει να κινηθεί, αλλιώς θα πρέπει να έχει ισοσκελισμένα έσοδα και δαπάνες ανά πάσα στιγμή. Ποιος θα δανείσει μια χρεοκοπημένη οικονομία; Οι αγορές αποκλείεται, μένουν, άρα, μόνο τα διακρατικά δάνεια, τα οποία, αν δοθούν, θα δοθούν με αυστηρότατες προϋποθέσεις, με παραχώρηση υποδομών και με δεσμεύσεις γεωπολιτικές. Επίσης, είτε εντός είτε εκτός Ευρωζώνης, οι σχέσεις παραγωγής θα παραμείνουν καπιταλιστικές, εκτός αν γίνουν δομικές παρεμβάσεις που θα αλλάξουν αιφνιδίως τη φύση του συστήματος.

Το σχέδιο για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα παραπέμπει αναγκαστικά στον σοσιαλισμό σε μια χώρα κι αν ο αυτός ο σοσιαλισμός είναι σαν εκείνον που βίωσαν στο παρελθόν γειτονικές χώρες, θα πρέπει να αποφευχθεί απαξάπαντος.

Πηγή

2 comments

seanour@gmail.com 19 July 2015 at 15:23

Τώρα δλδ πώς θά μάς δανείσουν ; Χωρίς ανταλλάγματα ;( ήδη υπεγράφη η αθλιοτέρα τών συμφωνιών)
Καί τί σημαίνει σοσιαλισμός; Γιατί πρέπει νά είναι σάν τά άθλια καθεστώτα τών γειτόνων μας ;
Πάλι κινδυνολογίες. Ωραιότατα τά μνημόνια,καί ακόμη καλύτερο τό τρίτο(τό μακρύτερο…).
Αυτό θέλετε νά πείτε ;
Διαβάσατε τήν συμφωνία πού υπέγραψε ο αντιμνημονιακός πρωθυπουργός;
Νά τήν ξαναδιαβάσετε παρακαλώ

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 24 July 2015 at 09:32

Περὶ «κινδυνολογίας»
Ἀπὸ <a href="http://www.kathimerini.gr/823186/opinion/epikairothta/politikh/o-asteroeidhs-telika-mas-xtyphse"ἐδῶ :
Ακολουθούν δύο πολιτικές διαφημίσεις:
Η πρώτη: «Στις 26 Ιανουαρίου ένας αστεροειδής θα περάσει κοντά στη Γη. Ο Ηλιος θα ανατείλει στις 7 και 34. Τα μαγαζιά και οι τράπεζες θα ανοίξουν μετά τις 8. Στις 26 Ιανουαρίου οι μηχανές παίρνουν μπρος. Αρχίζουμε την πραγματική διαπραγμάτευση. Επαναφορά κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Επαναφορά αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ. Μείωση του φόρου των καυσίμων κατά 30 σεντς το λίτρο. Δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας. Χαράζουμε νέα πορεία μαζί με την Ευρώπη. Στις 26 Ιανουαρίου η ελπίδα έρχεται. Η Ευρώπη αλλάζει. ΣΥΡΙΖΑ»
Η δεύτερη: «Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις 26 Ιανουαρίου. Ζητεί διαπραγμάτευση από το μηδέν. Ναυάγιο στη διαπραγμάτευση. Δεν πιάνει η μπλόφα. Χάνεται η δόση των 7,2 δισ. ευρώ. Πρόβλημα ρευστότητας. Αδεια κρατικά ταμεία. Διακόπτεται η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Στάση πληρωμών. Αγωνία για τις αγροτικές επιδοτήσεις. Ρεκόρ ακυρώσεων στον τουρισμό. Δεν καταβάλλονται οι συντάξεις. Κλείνουν οι τράπεζες. Αγωνία για «κούρεμα» καταθέσεων. Ελλείψεις στα φάρμακα. Εθνικό λουκέτο. Το πώς θα γραφεί η Ιστορία είναι στο χέρι του κάθε Ελληνα. ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ».

Μερικοὶ δὲν θέλουν νὰ ἀνοίξουν τὰ μάτια τους.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.