Tuesday 26 March 2024
Αντίβαρο
Γιώργος Μάτσος Διεθνή

Πατ Μπιουκάναν: Μια ψύχραιμη και σοβαρή αμερικανική φωνή

Αρκετή δημοσιότητα δόθηκε στην Ελλάδα στο πρώτο άρθρο του πρώην ανεξάρτητου Προεδρικού υποψήφιου των ΗΠΑ, Πάτρικ Μπιουκάναν, σχετικά με τον πόλεμο στη Γεωργία. Λιγότερη δημοσιότητα δόθηκε στα επόμενα άρθρα του, που όμως αξίζει τον κόπο να διαβαστούν και να μελετηθούν κι αυτό, όχι τόσον από εμάς, όσο από τους ίδιους τους Αμερικανούς. Εξαιρετικά εύστοχες αναλύσεις, από τη σκοπιά του αμερικανικού συμφέροντος, που αποδεικνύουν πόσο εσφαλμένη για τα συμφέροντα των ΗΠΑ είναι η υποστήριξη της Γεωργίας και η πολιτική περικύκλωσης της Ρωσίας. Πραγματικά αξιόλογες προσεγγίσεις που αξίζει να προσεχθούν.

Τέσσερα άρθρα δημοσίευσε συνολικά ο Π. Μπιουκάναν για την κρίση στη Γεωργία στην ιστοσελίδα creators.com. Δεν είναι εύκολο να μεταφερθεί εδώ περιληπτικά το σύνολο του περιεχομένου τους. Η ουσία των τοποθετήσεών του είναι: Πρώτον, τα αμερικανικά επιχειρήματα για “παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας”, “δυσανάλογη απάντηση” κλπ. είναι για γέλια, ενόψει της πρόσφατης διεθνούς συμπεριφοράς της Αμερικής. Δεύτερον, η Αμερική δεν πρόκειται να επέμβει στρατιωτικά στο πλευρό της Γεωργίας και παρομοίως συμπεριφέρθηκαν όλοι οι Αμερικανοί Πρόεδροι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν δεν διακυβεύονταν ζωτικό συμφέρον των ΗΠΑ, και καλά έκαναν. Τρίτον, από τη στιγμή που δεν υπάρχει τέτοιο στρατιωτικό ενδεχόμενο, οι προκλήσεις έναντι της Ρωσίας προσφέρουν στις ΗΠΑ μόνον ταπεινώσεις και μπελάδες. Τέταρτον, από τη στιγμή που η Ρωσία έχει προσφέρει τη φιλία της, είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να αδράξουν τη ρωσική φιλία.

Πολύ ενδιαφέρον είναι το άρθρο του σχετικά με τον Ράντυ Σούνεμαν (Randy Scheunemann), επαγγελματία λομπίστα που προσέλαβε ο Σαακασβίλι για να πείσει τις ΗΠΑ να παρέμβουν υπέρ της Γεωργίας κατά της Ρωσίας. Ο ίδιος λομπίστας εργάστηκε στο παρελθόν με αδρές αμοιβές υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ της Ρουμανίας και της Λεττονίας. Ο Μπιουκάναν, με απλά και προφανή επιχειρήματα, αποδεικνύει πόσο άφρον είναι για τις ΗΠΑ να αναλαμβάνουν τέτοιου είδους δεσμεύσεις, όπως αυτές που προκαλούνται από την ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρών στα σύνορα σχεδόν με τη Ρωσία, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος για τις ΗΠΑ. Χωρίς περιστροφές, ο Μπιουκάναν ευθέως αποκαλεί τη στάση ανθρώπων σαν τον Σούνεμαν προδοσία, και μάλιστα επιπλήττει τους συμπολίτες του, διότι κανένας δεν τόλμησε να αποκαλέσει ανοικτά τη στάση των λομπιστών αυτών ως προδοσία (από εκεί και ο τίτλος του εν λόγω άρθρου).

Ενδιαφέρουσα “λεπτομέρεια”: Ο Σούνεμαν είναι ο κύριος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Μακέιν και ο πιθανότερος να αναλάβει το πολύ κρίσιμο πόστο του συμβούλου εθνικής ασφαλείας, εάν ο Μακέιν κερδίσει τις εκλογές!

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπιουκάναν θεωρείται και είναι ένας από τους πιο συντηρητικούς αμερικανούς πολιτικούς του ευρύτερου ρεπουμπλικανικού χώρου. Η αιτιολογημένη διαφοροποίησή του από τους “νεοσυντηρητικούς” είναι πολύ χαρακτηριστική της διαφοράς τρόπου σκέψης μεταξύ των πραγματικών συντηρητικών και των “νεοσυντηρητικών”. Πόσο δύσκολο είναι άραγε να δει κανείς που βρίσκεται το πραγματικό συμφέρον της Αμερικής; Στη σώφρονα και συνετή οδό που συστήνει ο Μπιουκάναν ή στον τυχοδιωκτισμό του επεμβατισμού σε κάθε σημείο του πλανήτη;

Δείτε τα τέσσερα ακόλουθα άρθρα του Π. Μπιουκάναν για τον πόλεμο στη Γεωργία:


Blowback From Bear-Baiting, 14 Αυγούστου 2008


Who Started Cold War II?, 19 Αυγούστου 2008


And None Dare Call It Treason, 22 Αυγούστου 2008


Pushing Russia Into the Cold, 26 Αυγούστου 2008


Μακάρι να επικρατήσει η φωνή της λογικής στις ΗΠΑ. Ανεξάρτητες και έντιμες φωνές ανθρώπων με τεράστια εμπειρία, όπως ο Μπιουκάναν, είναι περισσότερο από πολύτιμες, σε έναν καιρό που η λογική φαίνεται να γίνεται είδος εν ανεπαρκεία.

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.