Tuesday 26 March 2024
Αντίβαρο
Άμυνα & Διπλωματία Βαλκάνια Κωνσταντίνος Χολέβας

Επικίνδυνα ολισθήματα της εξωτερικής μας πολιτικής

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων.

balkan-map

Σε πλήρη κατάργηση των κόκκινων γραμμών της εξωτερικής μας πολιτικής προβαίνει ο αρμόδιος Υπουργός Νίκος Κοτζιάς, εκμεταλλευόμενος και την απορρόφηση της κοινής γνώμης από το νέο μνημόνιο και τις οικονομικές εξελίξεις.

Πρώτα μετέβη στα Σκόπια όπου απήλλαξε τους ψευδομακεδόνες από κάθε κατηγορία για αλυτρωτισμό και έβαλε στο ράφι το ζήτημα του ονόματος.

Στη συνέχεια έδωσε υπόσχεση στους Αλβανούς Κοσσοβάρους ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο κράτος το Κόσσοβο. Και έπειτα πήγε στην Αλβανία όπου δεν προέβη στην παραμικρή διαμαρτυρία για την καλπονοθεία στη Χειμάρρα και σε άλλες περιοχές του Ελληνισμού κατά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.

Σε μία εποχή, κατά την οποία τα Σκόπια πιέζονται έσωθεν και έξωθεν, η Ελλάς θα έπρεπε να βρει την ευκαιρία να προωθήσει τα εθνικά της συμφέροντα για την εξεύρεση ονόματος, το οποίο δεν θα υπονομεύει την ιστορία μας και την εδαφική μας ακεραιότητα. Αντιθέτως ο κ. Κοτζιάς μοίρασε συγχωροχάρτια για τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα των γειτόνων.

Η ανεξαρτησία του Κοσσόβου επετεύχθη με βιαία απόσχιση από τη Σερβία κατόπιν της ένοπλης βίας του ΟΥ ΤΣΕ ΚΑ και του ΝΑΤΟ. Αν η Ελλάς αναγνωρίσει αυτό το κράτος δίνει μήνυμα στην Τουρκία ότι κάλλιστα θα μπορούσε να αναγνωρισθεί διεθνώς ως κράτος το κατεχόμενο τμήμα της Βορείου Κύπρου και μελλοντικά μία «ανεξάρτητη Θράκη». Την αναγνώριση του Κοσσόβου για παρεμφερείς λόγους έχουν αρνηθεί και άλλα κράτη μέλη της Ευρ. Ενώσεως όπως η Ισπανία, η Ρουμανία και η Κύπρος.

Η λογική ότι θα χαρίσουμε κάτι στον αλβανικό εθνικισμό για να κερδίσουμε μία συμφωνία  για την οριοθέτηση της ΑΟΖ είναι ανιστόρητη και ατεκμηρίωτη. Κατά την τελευταία εικοσαετία η Ελλάς στηρίζει την οικονομία της Αλβανίας μέσω των εμβασμάτων των πολυαρίθμων Αλβανών που εργάζονται εδώ, αλλά η ανταπόδοση ήταν πάντα όξος και χολή. Τα Τίρανα καταπιέζουν συστηματικά τους Βορειοηπειρώτες, θέτουν θέμα περιουσιών των Τσάμηδων εγκληματιών πολέμου και με διάφορα τεχνάσματα ανακάλεσαν την προηγούμενη υπογραφή τους για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Στον αλβανικό εθνικισμό απαντάς μόνο με πυγμή και όχι με ανούσια χαμόγελα.

Ολισθηρό βήμα για τα εθνικά μας θέματα αποτελεί και η τοποθέτηση της κ. Σίας Αναγνωστοπούλου στη θέση της Αναπληρώτριας Υπουργού Εξωτερικών. Ως Πανεπιστημιακός έχει υποστηρίξει το βιβλίο της κ. Ρεπούση και το σχέδιο Ανάν και έχει δηλώσει δημοσίως ότι η παρουσία του τουρκικού Μπαρμπαρός στην ΑΟΖ της Κύπρου δεν είναι προκλητική ενέργεια!

Ο κ. Νίκος Κοτζιάς και η κ. Σία Αναγνωστοπούλου, προσωπικές επιλογές του κ. Τσίπρα, απονέμουν παράσημα καλής γειτονίας  στα Σκόπια, την Αλβανία και την Τουρκία. Εύχομαι τα οικονομικά προβλήματα να μην γίνουν το άλλοθι για οδυνηρές υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα.

Κ.Χ. 22.7.2015

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.