Οι πρεσβείες μας, οι Ομογενείς μας και ο ελληνόκτητος εμπορικός μας στόλος που φέρει στα πέρατα της γης την ελληνική σημαία είναι οι κυριώτεροι παράγοντες διεθνούς προβολής της πατρίδας μας. Προβάλλουν την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, τα εθνικά συμφέροντα και τις δυνατότητες του συγχρόνου Ελληνισμού, ο οποίος πολλά μπορεί να επιτύχει παρά το κακό οικονομικό και ψυχολογικό κλίμα των ημερών. Προκαλεί, λοιπόν, δυσάρεστη έκπληξη η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών να μην εορτασθεί η 25η Μαρτίου με επίσημες δεξιώσεις από τις πρεσβείες μας στο εξωτερικό δήθεν για λόγους περικοπής εξόδων.

    Η ίδια εγκύκλιος που δημοσιεύθηκε στον τύπο καταδεικνύει ότι ουσιαστικά δεν πρόκειται για περιστολή δαπανών αφού τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για άλλες εκδηλώσεις. Και διερωτώμαι: Υπάρχουν σημαντικότερες εκδηλώσεις από τον εορτασμό της εθνικής  ανεξαρτησίας και της επανόδου των Ελλήνων στον χώρο των ελευθέρων λαών; Με ποια κριτήρια το ΥΠ. ΕΞ. κρίνει ότι δεν πρέπει φέτος να δοθεί στους Έλληνες διπλωμάτες να προβούν σε μία στοιχειώδη κίνηση εθνικής αξιοπρεπείας, στην οποία προβαίνουν όλες οι χώρες του κόσμου; Πόσο θα ταπεινωθούν οι Έλληνες Ομογενείς ανά την Υφήλιο όταν μάθουν ότι φέτος η επίσημη εκπροσώπηση της πατρίδας τους δεν θα τους δώσει την ευκαιρία να αισθανθούν εθνικά υπερήφανοι και μάλιστα όταν βλέπουν την Τουρκία και τα Σκόπια να διοργανώνουν πανηγυρικές δεξιώσεις και τελετές;

    Η υποβάθμιση των εθνικών επετείων αποτελεί μεγάλη ασέβεια προς τη μνήμη όλων των προγόνων μας που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελευθερία μας. Και το δυσάρεστο είναι ότι παράλληλα προς αυτή την ενέργεια του ΥΠ.ΕΞ έχουμε και την ομάδα των εθνομηδενιστών διανοουμένων που επιχειρούν να μειώσουν τη σημασία της 25ης Μαρτίου και γενικά της Ελληνικής Επαναστάσεως.

    Ουδείς αμφισβητεί ότι τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε προβληματική κατάσταση. Όμως η κατάργηση του εορτασμού στις Πρεσβείες μας δημιουργεί την ανησυχία μήπως υπό το πρόσχημα της κρίσης οδηγηθούμε  σε σοβαρότερες και οδυνηρές εθνικές υποχωρήσεις. Προσωπικά βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα τη σχετική συλλογή υπογραφών από  την ιστοσελίδα www.antibaro.gr και προτείνω όλοι να συμμετάσχουμε.

Κ.Χ. 3-3-2010

Κωνσταντίνος Χολέβας-Πολιτικός Επιστήμων

Το άρθρο αυτό θα δημοσιευθεί στην Απογευματινή στις 7 Μαρτίου 2010

.

3 thoughts on “Το Υπουργείο Εξωτερικών και η 25η Μαρτίου

 1. Φίλες και φίλοι,
  η επίσπευση των οικονομικών μέτρων ανεξάρτητα από την όποια αντικειμενική και ρεαλιστική εκδοχή της θα ακολουθηθεί και από μία γενικότερη έκπτωση του τρόπου ζωής όχι μόνο από την άποψη της αγοραστικής δύναμης αλλά και του κλονισμού των αξιών. Μοιάζει ώστε δίπλα στο εδώλιο του οικονομικού δικαστηρίου να προσέρχεται ή Ελλάδα σαν πολιτισμός σαν χώρα και σαν έθνος. Έτσι παρακάτω βλέπουμε το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης να οδηγεί στην μείωση της ιστορικής μνήμης της 25ης Μαρτίου η οποία τα τελευταία χρόνια σφυροκοπείται και κλιδωνίζεται με ψευτοδιλήματα περί εθνικισμού και να μειώνεται σε ένα απολαυστικό τριήμερο. Το Άγιο Πάσχα και τα Χριστούγεννα μειώθηκαν σε διακοπές για κατανάλωση που αντί να ξεκουράσουν αγριεύουν τον άνθρωπο. Το επόμενο βήμα θα είναι μετά τη σταδιακή μείωση τους, να μην υφίστανται καν σαν πρόσχημα απλής κοσμικής απόδρασης. Η μείωση του δώρου του Πάσχα δεν αποτελεί στήριγμα της οικονομίας είναι πρόφαση για να οδηγηθούμε σε ανέχεια και τσιγκουνιά Ήδη τα εορτοδάνεια έχουν αλώσει συνειδήσεις και έχουν ροκανίσει με τη σειρά τους προ πολλού την οικονομία των νοικοκυριών αλλά και της Ελλάδας ολόκληρης. Σε ένα επόμενο βήμα θα γίνει αποδεκτή και η κατάργησή των εορτών εφ’ όσον θα αποτελούν πηγή άγχους και ενοχών αφού ο κοσμάκης δεν θα μπορεί να ανταλλάξει δώρα αγάπης, να κεράσει, να γιορτάσει. Επί της ουσίας το ζητούμενο είναι να απομακρυνθούμε από την ελπίδα της Ανάστασης. Μέχρι στιγμής βιώναμε το άγχος να παραδώσουμε τη δουλειά να πληρωθούμε την παραμονή και να προλάβουμε να αγοράσουμε, υπερτονίζοντας τον κοσμικό χαρακτήρα των διακοπών και αποκρινόμενοι από την πνευματική τους διάσταση. Τώρα μας ζητάνε αφαίμαξη του μισθού και ευτέλεια σε όλες τις διαστάσεις.
  Εκτός αν ο επιβλέπων Θεός επιτρέπει την προσωπική ηδονή των γραμματέων και των Φαρισαίων για να οδηγηθούμε στην ανάσταση μέσα από την σταύρωση του λαθεμένου ευδαιμονισμού μας.

 2. Ως μέλος του ΔΣ τηε Ελληνικης Κοινότητας Μονάχου έχω εκφράσει την αντίδραση των συμπατριωτών μας, που ανέρχονται σε 28.000 στο Μόναχο και την γυρω περιοχή. Η Ελληνικη Κοινότητα Μονάχου δεν ζητησε απο το ενταυθα Προξενειο χρήματα για να οργανώσει την εορτη της εθνικης παλιγγενεσίας. Αντίθετα προτιθέμευα να καταθέσουμε στεφανι στους ταφους των εν Μονάχω θαμένων ηρώων της επαναστασης του 1821 και στα Προπύλαια , όπου κατ εντολη του τότε βασιληα Λουδοβικου της Βαυαρίας και Φιλέλληνα αναγραφονται τα ονόματα τγων ηρώων του 1821.

  Εχει κληθεί και ας μην επιθυμεί να παραστει ο Πρόξενος της Ελλάδος στο Μόναχο κ.Ανδρέας Ψυχάρης , γιός γνωστής δημοσιογραφικής οικογενείας, ο οποίος και απο την θητεια του στην Φλώριδα φαίνεταιθ να δοιακειται αντίθετος προς παρόμοιες εκδηλώσεις του Ελληνισμού.

  Η παρουσία των Ελλήνων στην περιοχή μας και η μαρτυρία τους στην Ομογενεια και στο Εξωτερικό είναι ιδιαίτερα σε εποχές όπου η ελληνική πατρίδα βάλλεται, δίκαια ή άδικα, απαραίτητη, για να υπενθυμίσουμε στους άσπονδους ευρωπαίους φίλους μας, ότι πρόκειται για λαό που πάλεψε για την λευτεριά του . ¨ΟΠως το 1821 έτσι και σήμερα οικονομικοί θεσμοί, νέοι εκμεταλλευτές, επιχειρούν την εξόντωση της Ελάδας και τον οικονομικό μαρασμό της. Τα δάνεια του Καποδίστρια δεν έφτασαν ποτε ολόκληρα στην Ελλάδα και εξωφλήθηκαν με αίμα μεχρι το ….1991. Σήμερα καιροσκόποι της Goldscmith στοιχηματίζουν για την πτωχευση της Ελλάδας και κερδοσκοπούν σε βαρος της.

  Οποιαδήποτε απόφαση κυβερνητικων στελεχών να καταργησουν τον εορτασμό της 25ης Μαρτιου για λόγους δήθεν εξόδων ελέγχεται ως αναληθής και αναιτιολόγητη. Οι ριψάσπιδες ας παραιτηθούν.

 3. η ψυχή της Πατρίδας κρατά στην Ομογένεια.
  Αδέλφια μας ξενητεμένα,
  κρατήστε ψηλά την Ελληνική ψυχή,
  το βάρος τώρα ανήκει σε εσάς.
  Μην ξεχνάτε και εμάς που ξεμείναμε σε αυτή την ευλογημένη γη να μας τρώνε τα όρνεα. Όσο μπορείτε δίνετέ μας κουράγιο.
  Φτάνει να αντέξουμε..
  ..μέχρι να ξαστερώσει πάλι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *