Monday 25 March 2024
Αντίβαρο
Αναδημοσιεύσεις Κύρα Αδάμ

Σύνορο… πτήσεων ο 25ος μεσημβρινός(!)

Η κυβέρνηση εξετάζει την προώθηση συμφωνίας, βάσει της οποίας, το ανατολικό Αιγαίο από τον 25ο μεσημβρινό και ανατολικά, εντός του FIR Αθηνών θα μετατραπεί σε «περιοχή αποφυγής έντασης» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, με απαγόρευση πτήσεων ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Ιστορική χειραψία και χαμόγελα στη Νέα Αγχίαλο το 2000, όταν στο πλαίσιο ΝΑΤΟϊκής άσκησης τουρκικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στο ελληνικό αεροδρόμιο Θα εξαιρούνται τα αεροσκάφη των χωρών του ΝΑΤΟ και τρίτων χωρών, καθώς και οι ασκήσεις και η εξυπηρέτηση των σκοπών αεράμυνας.
 

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η κυβέρνηση Παπανδρέου εξετάζει αυτό το διάστημα τη διαμόρφωση μιας συμφωνίας με την Αγκυρα για την «αποστρατιωτικοποίηση» του μισού Αιγαίου. Στόχος είναι να ελαχιστοποιηθεί η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες, που προκαλείται από τη μόνιμη παραβατική συμπεριφορά της Αγκυρας στο Αιγαίο και τις αντίστοιχες αντιδράσεις των ελληνικών αεροσκαφών με αναχαιτίσεις και εμπλοκές.

Ετσι η κυβέρνηση προσδοκά ότι «δεν θα υπάρχουν εντάσεις στο FIR Αθηνών, θα υπάρξει μείωση δαπάνης αναχαιτίσεων και θα αυξηθεί η εναέρια κυκλοφορία στο FIR Αθηνών κατά 30% περίπου με όφελος 2 δισ. ετησίως…».

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει κατά πόσο μπορεί «να είναι συμφέρουσα» μια συμφωνία με την Τουρκία, σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, κατά την οποία:

* Η περιοχή στο Αιγαίο από τον 25ο μεσημβρινό και ανατολικά (δηλαδή το μισό Αιγαίο) θα χαραχτηριστεί ως «περιοχή αποφυγής έντασης» ανάμεσα στις δύο χώρες.

* Στην περιοχή αυτή δεν θα εκτελούνται πτήσεις ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών.

* Στην περιοχή αυτή θα εκτελούνται ασκήσεις και πτήσεις για σκοπούς αεράμυνας.

* Η συμφωνία δεν θα επηρεάζει τα μαχητικά αεροσκάφη των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ καθώς και τρίτων χωρών.

Ιστορική χειραψία και χαμόγελα στη Νέα Αγχίαλο το 2000, όταν στο πλαίσιο ΝΑΤΟϊκής άσκησης τουρκικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στο ελληνικό αεροδρόμιοΤο βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης για την προώθηση μια τέτοιας πρωτότυπης συμφωνίας με την Τουρκία φαίνεται να είναι ότι σε περίοδο ισχνότατων αγελάδων για την Ελλάδα, η ελληνική κοινή γνώμη θα αποδεχθεί ευχαρίστως την προσδοκώμενη αύξηση εσόδων κατά 2 δισ. ετησίως από την αύξηση της εναέριας κυκλοφορίας στο Αιγαίο, λόγω της μείωσης της στρατιωτικής έντασης στην περιοχή.

Η Αγκυρα μάλλον δεν πρόκειται να φέρει αντίρρηση σε μια τέτοια συμφωνία, η οποία συμπίπτει εξάλλου με τη δική της μόνιμη επιδίωξη να αποκτήσει τον έλεγχο στο Αιγαίο μέχρι τον 25ο μεσημβρινό, απονεκρώνοντας έτσι -σε πρώτη φάση- ολόκληρο το ανατολικό Αιγαίο.

Με την υπό διαμόρφωση συμφωνία, η Αθήνα με στόχο τη μείωση των κρατικών δαπανών από την αντίστοιχη μείωση της στρατιωτικής έντασης στο ανατολικό Αιγαίο, δεσμεύεται να σταματήσει τις πτήσεις των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τα εθνικά εδάφη της στο ανατ. Αιγαίο, παρά μόνον για σκοπούς αεράμυνας.

Βαπτισμένα «ΝΑΤΟϊκά»

Θα επιτρέπει όμως τη χρήση του ίδιου χώρου από τα αεροσκάφη των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, (σ.σ. άρα και της Τουρκίας), καθώς τα ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη χαρακτηρίζοντας «φίλια» και επομένως απαγορεύονται οι αναχαιτίσεις τους.

Δι’ αυτού του τρόπου όμως, η Τουρκία (σ.σ. με βάση την τακτική που εφαρμόζει) θα μπορεί να βαφτίζει ως ΝΑΤΟϊκά τα μαχητικά της, να δεσμεύει περιοχές και να εκτελεί κανονικά τις ασκήσεις της, χωρίς να ενδιαφέρεται για τα 6 ή τα 10 ν.μ. του ελληνικού εναέριου χώρου και χωρίς να καταθέτει σχέδια πτήσεων.

Αντιθέτως η Αθήνα -και για λόγους οικονομίας- είτε δεν θα πραγματοποιεί αντίστοιχες ασκήσεις είτε θα τις κάνει μόνον επί χάρτου.

Η υπό διαμόρφωση αυτή συμφωνία μπορεί να εξεταστεί στις πολλαπλές ελληνοτουρκικές συναντήσεις, πριν από την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Τ. Ερντογάν στην Αθήνα τον Μάιο.

Μετά τη συνάντηση Δρούτσα-Νταβούτογλου, προχθές στην Ισπανία, στις 9 Μαρτίου συνέρχεται στην Αγκυρα η 15η Σύνοδος Κατευθυντήριας Επιτροπής Ελλάδας-Τουρκίας, η οποία με τη σειρά της θα προετοιμάσει την επίσκεψη εργασίας του Αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα στο τέλος του μήνα στην Αγκυρα. Ολη αυτή η κινητικότητα έχει στόχο να προετοιμαστεί καλά η επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα, η οποία σύμφωνα με την ελληνική πλευρά πρέπει να έχει θετικά αποτελέσματα.

Αν τελεσφορήσει μια συμφωνία τέτοιου περιεχομένου, πιθανώς θα υποκαταστήσει και το υπάρχον Μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ, το οποίο δεν επιτρέπει τη διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων «στο Αιγαίο» κατά τους θερινούς μήνες και το οποίο η Αγκυρα καταπατά συστηματικώς τα τελευταία χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του Μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ, η τουρκική πλευρά είχε επιμείνει μέχρι τέλους στην απαγόρευση πτήσεων στο Αιγαίο, κάτι που δεν είχε δεχθεί τότε η κυβέρνηση Α. Παπανδρέου και ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας.*

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=139010

Προσθήκη Αντίβαρου – ο χάρτης

.

39 comments

Eleftherios 8 March 2010 at 17:39

Για να κατανοήσουμε τι υπονοεί το άρθρο.
Ο 25ος Μεσημβρινος διέρχεται δυτικα του Ηρακλείου Κρήτης,
περνά σε απόσταση αναπνοής από το στενο του Καφηρέα (Εύβοια),
το οποίο βρισκεται απέναντι από τον Πόρτο Ραφτη και τη
Λούτσα (!), δυτικα της Μυκόνου, διασχίζει την Τήνο,
περνά δυτικά της Λήμνου και περνά σε απόσταση αναπνοής
από την Ξάνθη, η οποία απέχει 150 χιλιόμετρα από τα
Ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ποιά ιδιοφυείς ΜΚΟ έδωσε αυτή την μελέτη στην κυβέρνηση?
Η ίδια ΜΚΟ η οποία έδωσε και την μελέτη για την “ιθαγένεια”?

Γιατί κάποιοι δίχως να έχουν εκλεχθεί από τον λαό (την πλειοψηφία) καθορίζουν τις πολιτικές αποφάσεις?

Ε.Κ.

Reply
Kakarelidis 8 March 2010 at 18:38

Ετσι από περιέργεια #1 , οι Ενοπλες Δυνάμεις τί λένε?
Ετσι από περιέργεια #2 , ξέρουν οι κυβερνώντες από γεωγραφία ?

Reply
Γεώργιος Ζ.Ζ. 8 March 2010 at 20:54

1:Στην περιοχή αυτή δεν θα εκτελούνται πτήσεις ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών
2:Στην περιοχή αυτή θα εκτελούνται ασκήσεις και πτήσεις για σκοπούς αεράμυνας
3:Η συμφωνία δεν θα επηρεάζει τα μαχητικά αεροσκάφη των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ καθώς και τρίτων χωρών

Αφού το 2 αναιρεί πλήρως το 1, και το 3 αναιρεί το 1 και το 2 ποιούς θα αφορά τελικά η συμφωνία; Τα UFO;
Οι Ένοπλες Δυνάμεις εφαρμόζουν τις οδηγίες της υπεύθυνης κυβέρνησης. Σε ότι αφορά την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναύτικό να είστε σίγουροι ότι μπορούν να κόψουν το βήχα όχι μόνο των Τούρκων αλλά και πολλών άλλων.

Reply
Ανώνυμος 8 March 2010 at 21:02

Τι κάνει αυτό το ΠΑΣΟΚ; Δεν μπορώ να το χωνέψω… Είχε μεγάλο χρονικό διάστημα να εκλεγεί και τώρα όλα μαζεμένα τα ρίχνει; Τι διάολο; Το άχτι του βγάζει; Ειλικρινά, δεν τους αντέχω άλλο. Γνώριζαν για την οικονομική αναταραχή η οποία επέρχονταν και στην αναμπουμπούλα, πέρασαν και την ιθαγένεια. Όλα μαζί, μια και καλή! Θα σηκωθώ να φύγω, θα αλλάξω χώρα, υπηκοότητα και ιθαγένεια και ότι άλλο υπάρχει ή… τους πάρω με τις πέτρες! Τόσο «προοδευτικοί», εν μια νυκτί, γίναμε;

Είμαι περίεργος, μια ενδεχόμενη επικύρωση αυτού του συμφώνου, πως πάλι θα την δικαιολογήσουν ( για του λόγου το αληθές, δεν είμαι καθόλου περίεργος ); Γιατί εμένα τον απλό πολίτη, όχι απλά δεν έχω λόγο ( κατανοητό κατά κάποιο τρόπο ), αλλά τόσο πολύ με αγνοούν;

Έστω ένας, βάζει το χέρι του στη φωτιά, για το ότι οι Τούρκοι θα σταματήσουν τις προκλήσεις; Μετέπειτα, θα ζητούν ΚΑΙ 6 ναυτικά μίλια, ακόμη βαθύτερα!

Reply
imago 8 March 2010 at 21:10

Αν πίσω από αυτές τις “σκέψεις” βρίσκονται επιχειρηματικά συμφέροντα, προσφάτως ιδιωτικοποιηθέντων αεροπορικών εταιρειών, να βγάλουνε τον Κουφοντίνα από την φυλακή, να του δώσουνε την αντίστοιχη μαύρη λίστα, να τον εφοδιάσουνε με όπλα και χρήματα και να τον αφήσουνε να κάμει την δουλειά του.

Reply
Ανώνυμος 8 March 2010 at 21:46

Εξαιρετική άποψη φίλε imago!…

Reply
Ανώνυμος 9 March 2010 at 07:47

Πρόβατα ξυπνάτε…..

Reply
johnmic 9 March 2010 at 08:07

Για πάμε μία από την αρχή.
Υπάρχει καμία επίσημη δήλωση επ’ αυτού; Δεν μπορώ να το πιστέψω!
Μα επειδή είμαι και διαλλακτικό παιδί και συζητάω τα πάντα κι επειδή τυχαίνει να πετάω ενίοτε και άρα καταλαβαίνω και πέντε πράματα αν μου τα εξηγήσουν, αναρωτιέμαι: πότε ακριβώς παρακωλύθηκε η εναέρια κυκλοφορία πολιτικών αεροσκαφών λόγω έντασης; Κι επειδή, εντάξει, υπάρχουν καμπόσες περιπτώσεις, ξαναναρωτιέμαι πάλι: Ποιό παλικάρι αποτίμησε το ποσό αυτό σε 2 δις; Πως τα υπολόγισε δηλαδή; Σε κόστος πτήσεων; Σε φόρους; Σε στρατιωτικές δαπάνες – μπα όχι, εδώ μιλάει για βελτίωση λόγω της κατά 30% αύξησης της εναέριας κυκλοφορίας στην περιοχή. 30% ! Μα καλά; Πως πηγαίναν όλοι αυτοί στη δουλειά τους προηγουμένως; Μέσω Αιγύπτου;

Και καλά, μην πιάσουμε τώρα την λογική περί αποτίμησης της εθνικής κυριαρχίας. Γιατί έτσι νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε πιό ενδιαφέροντα πράγματα. Λέμε στους Τούρκους: Κορίτσια ό,τι θέλετε, υφαλοκρυπίδες, μίλια, γκρίζες ζώνες, Βόρεια Κύπρος, πετρέλαια, μουφτήδες, Θράκες – ό,τι γουστάρετε. Μετά μειώνουμε και τις στρατιωτικές δαπάνες – τι μειώνουμε δηλαδή, τις κόβουμε τελείως, βάζουμε και το στρατό που θα απομείνει να κάνει και τίποτε οφέλιμο αντί να ξύνεται και αντίο δημοσιονομικά προβλήματα, αντίο χρέη.

Μα πως δεν το είχαμε σκεφτεί ως τώρα;

Reply
Ο καθένας 9 March 2010 at 08:56

Απο πότε η δημοκρατικά εκλεγχθήσα κυβέρνηση δρα με τέτοιο φασιστικό τρόπο;
Που είναι οι “υπερασπιστές” της πατρίδας (βλ. ΛΑΟΣ);
Γιατί τα μέσα ενημέρωσης – παραπληροφόρισης δεν ασχολούνται ;
Και γιατί ακόμα αυτός ο λαός κοιμάται ;

Reply
admin 9 March 2010 at 09:38

Κατ’ αρχάς να προωθήσω ένα μήνυμα που ήρθε προ ολίγου, ως απάντηση στο δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας από τον αρμόδιο Υπουργό.

===========================================
Απάντηση σε δημοσίευμα περί προώθησης συμφωνίας για «την αποστρατιωτικοποίηση του μισού Αιγαίου», δίνει με ανακοίνωσή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντας το εκτός πραγματικότητας.

«Το σημερινό δημοσίευμα της κυρίας Κύρας Αδάμ στην “Ελευθεροτυπία” δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και συμπλήρωσε: «Το ζήτημα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι να γίνεται σεβαστή η εθνική κυριαρχία, τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και οι διοικητικού χαρακτήρα αρμοδιότητες που αναγνωρίζονται από διεθνείς συμβάσεις και διεθνείς οργανισμούς».

«Σε μία περίοδο εσωτερικής θεσμικής και πολιτικής έντασης στην Τουρκία – την οποία παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή – προσεγγίσεις, όπως αυτή του δημοσιεύματος, δεν συμβάλλουν στην ακριβή και υπεύθυνη ενημέρωση της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης ως προς το ποια κατάσταση επικρατεί στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως ως προς το πώς αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και των σχέσεων καλής γειτονίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θεμελιώδης επιδίωξη της χώρας είναι να διασφαλίζεται η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή και αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την αποδοχή και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, την εφαρμογή των συμφωνημένων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την αποφυγή των προκλήσεων», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει διατυπώσει και προσφάτως τις θέσεις της στα θέματα αυτά, με την επιστολή του πρωθυπουργού στον Τούρκο ομόλογό του.

==============================================

Από δω και πέρα, να κάνω ένα δικό μου σχόλιο στο θέμα

Η Κύρα Αδάμ αρθρογραφεί συστηματικά για το Αιγαίο. Έχει κατά καιρούς δημοσιεύσει πολλές χρήσιμες πληροφορίες και λεπτομέριες συμφωνιών κλπ πριν βγουν επισήμως. Άλλες διαψεύδονται, άλλες επιβεβαιώνονται. Σε όλες όμως τις περιπτώσεις (να βάλω και το “σχεδόν” για να μην είμαι απόλυτος) η “εν γένει” κοινή γνώμη μένει κατά κάποιον τρόπο απαθής. Ίσως είναι σύμπτωμα των καιρών βέβαια. Αυτό σημαίνει ότι σαφώς και θα πρέπει να παίρνουμε τοις μετρητοίς όσα δημοσιεύονται (ειδικά από την συγκεκριμένη) και να αντιδρούμε αναλόγως, διότι ενδεχομένως κάποιες φορές να αφήνονται διαρροές από το Υπουργείο ώστε να εξεταστεί η αντίδραση της κοινής γνώμης.

Τέλος, να προσθέσω ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιμένουμε αυτές οι αντιδράσεις να γίνουν από “άλλους”. Δηλαδή τα ΜΜΕ, τα κόμματα κλπ. Οι αντιδράσεις πρέπει να προέρχονται είτε ατομικά, είτε συλλογικά “από κάτω”, πχ με επιστολές στους αρμόδιους, στην εφημερίδα που το ανέφερε, με ενημέρωση φίλων (και προτροπή να κάνουν το ίδιο), με επιλογή των ΜΜΕ που προβάλλουν τέτοια θέματα (αν υπάρχει κάποιο από τα κεντρικά ΜΜΕ που το κάνει – θεωρητικά μιλάω και όχι για αυτήν την περίπτωση), ακόμα και αν είναι μικρής εμβέλειας, πχ, τοπικός σταθμός, εβδομαδιαία εφημερίδα, μηνιαίο περιοδικό κοκ. Αν είναι να περιμένουμε να στραφεί η προσοχή μας σε τέτοια θέματα από τα κεντρικά ΜΜΕ ή τους πολιτικούς, τότε εφησυχαζόμαστε και αυτο-υπονομευόμαστε.

Ανδρέας.

Reply
Γεώργιος Ζ.Ζ. 9 March 2010 at 10:14

Όπως επίσης και με τη διάδοση χώρων συζήτησης όπως αυτός που μας φιλοξενεί. Η δύναμη του διαδικτύου είναι μεγάλη και αυξάνεται συνεχώς.

Reply
Ανώνυμος 9 March 2010 at 13:10

e δεν νομιζω ρε παιδια…ειπαμε αλλα ελεος…μια τετοια ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ στους τουρκους αγγιζει τα ορια της προδοσιας…δεν νομιζω να συμβει κατι τετοιο..

Reply
Kakarelidis 9 March 2010 at 14:53

Συγγνώμην, αλλά
-τα Υμια τί ήταν?
-Η ΜΑδρίτη τι ήταν?
-Το ‘Μακεδονία (ως γεωγρ. προσδιορισμός), τί ήταν
-Το ‘δεν ζητούμε τίποτε’ περιλαμβάνει την πολεμική απελευθέρωση της κατεχόμενης Κύπρου?
κλπ κλπ

οι ‘soft” υποχωρήσεις όπωε έχει καταδέιξει ο Ηφαιστος είναι αν όχι μεγαλύτερες, εξ ίσου σημαντικές με τις αναμετρήσεις.

Αναλύστε και λίγο την ετυμολογία του προδοσία.

Εχετε δει την Τουρκία να κουνιέται έστα και απειροελάχιστα προς τα πίσω?

Reply
admin 9 March 2010 at 16:19

Δεν υπάρχει μικρή και μεγάλη υποχώρηση. Ο Κώστας Ζουράρις μας θυμίζει τον Θουκυδίδη

Reply
Demetres 9 March 2010 at 17:37

You are fools to accept the surrender of Greece. The islands are Greek and so is the Aigean from the begining of time. Down with the Turks. We got our Independence and defeated the Mongols.
Greece is not for SALE. Our political leaders are traitors to bring such hideous condiderations on the table.
We will fight to maintain our lands and our seas

Reply
Μυρμιδόνας 10 March 2010 at 13:24

Η πρόσκληση -διαταγή- του Ομπάμα στον πρωθυπουργό,να μεταβεί άρον-άρον στην Αμερική ήταν για να “πολεμήσουν” τους κερδοσκόπους;;; Η συνεχής αναφορά του πρωθυπουργού ότι λόγω της κρίσης, χάσαμε μέρος της εδαφικής μας ακεραιότητας ήταν τυχαία;;; Ότι ο πρωθυπουργός και ο αναπληρωτής ΥΠ.ΕΞ, ήταν υπέρ του σχεδίου Ανάν προοιωνίζει κάτι αισιόδοξο για την αντίστασή τους σε αναμενόμενες πιέσεις;;; ; Ότι ο ΥΠ.ΕΞ της Τουρκίας Νταβούτογλου δηλώνει ενώπιον του κ. Δρούτσα ότι έχουμε κοινή ιστορία, χωρίς καμμία αντίδραση εκ μέρους του ήταν τυχαίo;;; Ότι υποστηρίζουμε την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε χωρίς την παραμικρή υποχώρησή της λέει κάτι;;; Ότι τόσα χρόνια δεν μπορούμε να λύσουμε το Σκοπιανό με μια χώρα καταφανώς υποδεέστερη και με το δίκαιο της Ιστορίας με το μέρος μας δείχνει κάτι;;; Όλα δείχνουν ανικανότητα ή ενδοτισμό. Το καθένα μόνο του ,μα και τα δυό μαζί βέβαια μπορούν να “φτιάξουν” την Ελλάδα του μέλλοντος. Αν δεν αντιδράσουμε…

Reply
Πέτρου 11 March 2010 at 09:14

Πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα !!!! Ο καθε ένας απο την πλευρά του . Τα φιλάκια τελειωσαν σε λίγο αρχιζει και το γ…..!Πρέπει να αλλάξουμε ρόλο.

Reply
Ανώνυμος 12 March 2010 at 15:07

Επισης οι παμπολοι βουλευτές των νησιών του Αιγαίου, ας ρωτήσουν τους ψηφοφόρους τους, πώς νιώθουν οταν βλεπουν στον ουράνο τους τουρκικά αεροπλάνα να εμπλεκονται σε αερομαχιες με τα Ελληνικά και με τι δέος ακουν μετά για την “αναχαίτηση” κλπ… Και αναλογιστείτε πώς θα νιώθουν οταν τα πρώτα θα κάνουν “περιπολίες” ανενόχλητα πάνω απο ιστορικές πολεις Ελληνικών νησιών μας.

Reply
giorgis_H 12 March 2010 at 22:45

δυστυχώς τώρα πια τα νησιά ανατολικώς του 25ου είναι πια ΤΟΥΡΚΙΚΑ!
(απλώς είναι θέμα χρόνου -και δεν αργεί)

Bravo Yiorgos!!!!!

Reply
Γεώργιος Ζ.Ζ. 13 March 2010 at 21:55

“δυστυχώς τώρα πια τα νησιά ανατολικώς του 25ου είναι πια ΤΟΥΡΚΙΚΑ!
(απλώς είναι θέμα χρόνου -και δεν αργεί)”

Είναι ντροπή σου που το λές. Τουρκικά θα γίνουν όταν τα πατήσει Τούρκος. Και αυτό θα γίνει όταν οι ΕΛΛΗΝΕΣ πεισθούν να τα εγκαταλείψουν.

Reply
nectos 15 March 2010 at 10:41

Τέτοιες πρωτοβουλίες θέλουν πολλή προσοχή γιατί η τουρκική διπλωματία είναι αρκετά επιθετική και κάλλιστα θα μπορούσε να θεωρήσει την κίνηση καλής θέλησης της ελληνικής
διπλωματίας ως απαρχή αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει,επιτέλους,να καταλάβει οτι δεν συνορεύουμε με την Ελβετία,μα με μιά χώρα άκρως ανταγωνιστική στο γεωπολιτικό τομέα όποτε η ελληνική
διπλωματία θα πρέπει μέσα από τις επαφές στα διεθνή φόρα να δημιουργήσει τις κατάλληλες
υποδομές ώστε να περιοριστεί η επιθετικότητα της Τουρκίας και να διατηρηθεί η εδαφική
ακεραιότητα της πατρίδος μας.
Νεκτάριος Κατσιλιώτης
Ιστορικός-Εκδότης

Reply
rabbit 15 March 2010 at 22:43

Παιδιά μόλις είδα που “πέφτει” ο 25ος μεσημβρινός και πως χωρίζει το Αιγαίο στα 2.. ξεροκατάπια.
Οι Τούρκοι μας τα παίρνουν λίγα λίγα και χωρίς να κοπιάσουν καθόλου.Με..χάρακα μας παίρνουν το μισό Αιγαίο!
Ελπίζω να μην ζήσω αρκετά για να δω τη Μακεδονία στους σκοπιανούς, την Θράκη και το Αιγαίο στους Τούρκους.
Μας έχουν δέσει τόσο καλά ευρωπαίοι και αμερικάνοι που η διπλωματία μας αγγίζει τον ανθελληνισμό.
“ευχαριστώ” όχι τους αμερικάνους αλλά τους έλληνες κυβερνήτες,ελεεινούς ψηφοθήρες που νοιάζονται μόνο για την καλοπέραση αυτών και των παιδιών τους, που μας εξευτέλισαν έτσι, πένητες και εκμαυλισμένους, να μην μπορούμε να υπερασπιστούμε ούτε τα βασικά μας δικαιώματα, να μην βλέπουμε πέρα από την απλή επιβίωσή μας τίποτα άλλο.

Reply
Γεώργιος Ζ.Ζ. 16 March 2010 at 09:45

Φίλε rabbit αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι δεν έχει σημασία το τι λένε οι Ευρωπαίοι, οι Αμερικανοί και οι λοιποί …σύμμαχοι για την Ελλάδα. Σημασία έχει το τί λένε οι Έλληνες. Όταν μας τρομάζει μια γραμμή που τράβηξε κάποιος πριν από 35 χρόνια στο χάρτη πώς θα μείνουμε στη Θράκη, τη Μακεδονία και τα νησιά για να τα υπερασπιστούμε; Μην ξεχνάς ότι οι Τούρκοι μπήκαν στην Κύπρο όταν αυτή εγκαταλείφθηκε από τις ελληνικές δυνάμεις. Το πρόβλημά μας δεν είναι οι ξένοι, αλλά η ίδια η έλληνική κοινωνία που εγκατέλειψε σιγά – σιγά κάθε διάθεση αντίστασης.

Reply
Επίλαρχος 16 March 2010 at 22:06

Παιδιά διαλύστε το……
Ο “ένας ακόμη” στρατηγός θα καλύψει όλες τις αγωνίες σας….
Ο φίλος kakarelidis που έγραψε αν “το ξέρουν αυτό οι Ένοπλες Δυνάμεις(;)(sic)”, ζει σε άλλη χώρα….
Διαβάστε λίγο και ασχοληθείτε με τον όρο “Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη”.
Ότι ακούτε για “υφαλοκρηπίδες”, “χωρικά ύδατα”, “εναέριο χώρο” και τα ρέστα είναι μπούρδες.
Δεν έχει σημασία το κόμα που είναι στην εξουσία στην Ελλάδα. Έτσι και αλλιώς, μάλλον Γερμανοί και Αμερικάνοι το ανέβασαν…..

Reply
Argyris 16 March 2010 at 23:04

Καλο ξεμπερδεμα …
Ειμαστε αξιοι των επιλογων μας!

Η Ελλάδα και η μικρή ιδέα
Ν. Λυγερός

Εδώ και δεκαετίες, μετά από τον καθορισμό των συνόρων μας, όλη η εξωτερική πολιτική μέσω της διπλωματίας μάς εξηγεί τα προβλήματα, που προκάλεσαν οι έννοιες του Ελληνισμού και της Μεγάλης Ιδέας. Χρησιμοποιούν εντατικά το πλαίσιο της Μικρασιατικής Καταστροφής, για να αναδείξουν τα δομικά προβλήματα της εξωτερικής μας πολιτικής. Βέβαια, σ’ αυτές τις αναλύσεις δεν υπάρχει ποτέ καμιά σοβαρή γεωστρατηγική εξήγηση του ελληνικού ελλείμματος της Ανατολικής Θράκης, όπως γίνεται με την Ίμβρο και την Τένεδο. Επιπλέον, αυτές οι αναλύσεις δεν ενσωματώνουν τα δεδομένα, όπως η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1981 και της Κύπρου το 2004. Συνεχίζουν να μελετάνε με τον ίδιο τρόπο τα παλιά και βέβαια δίχως να δίνουν έμφαση στην υπογραφή του Montego Bay του 1982. Το αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας είναι ότι ο Ελληνισμός έχει μετατραπεί σε μια αφηρημένη έννοια στην καλύτερη περίπτωση και σε γραφικό στοιχείο στη χειρότερη. Όσο για τη Μεγάλη Ιδέα αυτή μεταμορφώθηκε σε μικρή ιδέα. Μετά τη Μεγάλη Καταστροφή, ο καθένας νομίζει ότι όλο το μέλλον του λαού μας είναι να μην έχει ούτε μικρό πρόβλημα. Κι όταν ακούμε ότι το νέο οθωμανικό δόγμα της Τουρκίας έχει μεταξύ άλλων ως στόχο τις μηδενικές τριβές με τις γειτονικές χώρες, θεωρούμε ότι υπάρχει μια συμβατότητα. Στην πραγματικότητα βρισκόμαστε στο πλαίσιο του συμβιβασμού. Κι όπως η μικρή ιδέα δεν μπορεί να λύσει κανένα μεγάλο πρόβλημα, η μιζέρια της παρανόησης αποφάσισε ότι υπάρχουν μόνο μικρά προβλήματα, τα οποία ακόμα κι αν δεν λυθούν δεν έχουν μεγάλες επιπτώσεις. Με αυτήν την ιδεολογία της μικρότητας ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρχει καμιά σοβαρή αλλαγή, που θα μας θίξει το μέλλον. Για να ενισχύσουμε αυτήν τη μικρή ιδέα με την πάροδο του χρόνου αφανίζουμε κάθε στοιχείο του παρελθόντος. Έτσι δεν υπάρχει η μνήμη για να μην πληγωθεί κανένας. Η ελληνική κοινωνίας αναζητά μια ευτυχία σε ένα κλειστό χώρο, ο οποίος δεν είναι η Ελλάδα αλλά απλώς μη γειτονικός χώρος. Ενώ ο ελληνισμός ήταν de facto εξωστρεφής. Η Ελλάδα είναι εσωστρεφής για να μην την κατηγορήσουν για τίποτα. Κατά συνέπεια, καταλήγουμε να είμαστε θεατές της ιστορίας μέσω των άλλων που δεν ξέχασαν τους 300, την Τροία και τον Μέγα Αλέξανδρο. Από την παραγωγή του έργου του Ελληνισμού φθάνουμε σιγά σιγά στην κατανάλωση της ελληνικής δουλειάς. Πρέπει, όμως, να αντιληφθούμε ότι αυτός ο συμβιβασμός δεν έχει προοπτικές. Ταυτίζουμε την αθλιότητα με τη μιζέρια, τη νοημοσύνη με την πονηρία, διότι δεν βλέπουμε ότι η αθλιότητα έχει μεγαλοσύνη και η νοημοσύνη αποτελεί το μέλλον της ανθρωπότητας. Κι ο λόγος είναι απλός: οι μεγάλες ιδέες είναι απαγορευμένες.
http://www.lygeros.org/5499-gr.html

Reply
Στέργιος 23 March 2010 at 08:28

Δέχομαι το σύνορο πτήσεων τού 25ου μεσημβρινού, υπό τον όρο ότι θα υπάρξει και άλλο σύνορο πτήσεων, στον 29ο μεσημβρινό (τον μεσημβρινό που περνάει από την Κωνσταντινούπολη).

Τα ελληνικά αεροπλάνα δεν θα πετούν ανατολικά τού 25ου μεσημβρινού, και τα τούρκικα αεροπλάνα δεν θα πετούν δυτικά τού 29ου μεσημβρινού.

Έτσι λειτουργούν οι συμβιβασμοί. Δίνω κάτι εγώ, αλλά δίνεις κάτι κι εσύ, δεν παίρνεις μόνο.

Reply
Ανώνυμος 24 March 2010 at 14:38

Αισχος!!!!!!!!!!!!!!!……………..

Reply
Γεώργιος Ζ.Ζ. 24 March 2010 at 21:37

Μα εμείς δηλώσαμε διά στόματος Α.Γ.Παπανδρέου ότι “…η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα από κανένα…”, το ξέχασες Στέργιε;

Reply
aias 25 March 2010 at 17:41

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΟΥ ΚΥΡΙΟΙ Ο 25ος ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΝΕΟ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ. ΠΡΙΝ 1,5 ΧΡΟΝΟ Ο ΤΟΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ ΕΙΧΕ ΕΚΔΟΣΕΙ ΔΙΑΤΑΓΗ ΟΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΟΤΕ ΤΙΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ 25 ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ, ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΗ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΙ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΕΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΟΙΡΕΣ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ. ΑΥΤΟΣ Ο ΤΕΩΣ “ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ” ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.

Reply
Γεώργιος Ζ.Ζ. 25 March 2010 at 19:32

Αγαπητέ Αίαντα, η υπόθεση με τον 25ο μεσημβρινό (όχι παράλληλο) κρατάει απο το 1974, με διάφορες παραλλαγές.

Reply
spyros 25 March 2010 at 20:22

Κυριοι
Φταινε οι πολιτικες των 30 τελευταιων ετων. Χωρις συνεπεια , χωρις
συνεχεια, χωρις προοπτικη. Τα υπολοιπα ……

Reply
mrdiadim 21 July 2010 at 11:39

ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΟΛΟΝΙΑ…Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙ ΤΩΡΙΝΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΥΣ……
ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ…..ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ, ΘΑ ΤΟ ΠΡΑΞΟΥΝ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΘΝΗ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΜΑΣ…ΔΛΔ…Η ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ ΠΟΥ ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΗΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΓΛΥΚΟΚΟΙΤΑΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ 25ο ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ,ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΧΑΜΟΣ! ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ!ΤΟ ΙΡΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΤΟΙΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΙΣΧΥΡΟ ΤΟΣΟ ΠΟΥ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΦΑΝΤΑΖΕΙ ΑΚΑΚΟ ΑΡΝΑΚΙ!
ΕΑΝ ΑΝΑΨΕΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΓΙΑ ΜΑΣ
ΕΑΝ ΑΝΑΨΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΥΣΚΟΛΑ
ΕΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙ……
ΑΔΕΛΦΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΘΕΟΣ ΜΑΣ ΣΩΖΕΙ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ,ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΤΟΜΑΡΙΑ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΜΠΙΛΝΤΕΜΠΕΡΓΚ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΚΑΠΟΙΟΣ….ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΙΑ!!!(ΑΧ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ….)

Reply
Ευμένης Καρδιανόςν 20 June 2022 at 11:44

Ο ε.α. Στρατηγός Θ.Β., πρώην Διοικητής του Β¨. Σώματος Στρατού, πρώην Δ/τής της Στρατιωτικής Σχολής Ε. και πρώην Υπαρχηγός ΓΕΣ, είχε δηλώσει το 1964 ότι οι Τούρκοι θα πάρουν ένα νησί από την Ελλάδα και τόσο οι αείμνηστοι Πατριώτες γονείς μου όσο και η αείμνηστη κυρία Λιλή Φλέγγα, χήρα αποβιώσαντος Αξιωματικού, μείναμε έκπληκτοι!

Τι συμβαίνει?

Ευμένης Καρδιανός

Reply
Πατριώτης 20 June 2022 at 12:21

Η πλασματική ελληνο/αιγυπτιακή Συμφωνία οδηγεί σε συρρίκνωση την Ελλάδα και την Κύπρο στην καταστροφή

Υπάρχει κανείς Βενιζέλος, μετά από 10 χρόνια, να την διαψεύσει;

___________________________________________________

Ευμένη, σίγουρα τα αρχικά Θ.Β. είναι σωστά; Επειδή δεν υπήρξε Δ/τής της ΣΣΕ με τέτοια αρχικά. Τέλος πάντων. Τι συμβαίνει το βλέπεις και στο άρθρο που δίδω παραπάνω.

Reply
Ευμένης Καρδιανόςν 21 June 2022 at 15:17

Πατριώτη
Με προκαλείς και με το δίκαιο Σου,
αλλά την δεκαετία του 40 ή του 50 (νομίζω…., διότι ήμουν πολύ μικρός τότε…. ?) το καλοκαίρι στην κατασκήνωση του Άγιου Ανδρέα. ήταν Διοικητής της ΣΣΕ. και ο ε.α. Στρατηγός Θεόδωρος Βασ. [ο Υποστράτηγος Βίμπλης ήταν οικογενειακός μας φίλος (αργότερα έπαθε ημιπληγία και έμεινε κλινήρης!].
Δεν γνώριζα ότι ο συμμαθητής μου στο Μαράσλειο Δημοσθένης Διαλέτης είχε τέτοιους ήρωες Προγόνους!
Τον συνεδίασα με τον αείμνηστο φίλο μου Αναστάσιο Χαρμπούρη (Γιό του τέως Δ/ντή του Υ.Δ.Ε.και της σπουδαίας Ζωγράφου Χαράκτριας Ισαβέλλας Χαρμπούρη) κατά τον τότε Συνταγματάρχη κ. Πατσούρο – πολύ χρήσιμο Έφεδρο Αξιωματικό ΔΒ στο ΓΕΣ, ο οποίος Τάσσης μου τον ανέφερε τον Διαλέτη σαν εξαιρετικό ανώτερο. Ο Δημοσθένης Διαλέτης,¨Φυσικός ήταν τότε στην Σεβαστή Διοικούσα Τάξη των παλαιών Εφέδρων Αξιωματικών της ΔΒ.
Μία θεία του Δημοσθένη Διαλέτη μου είπε στο τηλέφωνο πως είναι στις ΗΠΑ! Νομίζω ότι έμενε τότε σε ένα σπίτι στις υπώρειες του Δάσους Συγγρού που έγινε τώρα πολυκατοικία.
Ο ΑΡΜΑΤΙΣΤΗΣ γνώριζε τον Πατέρα του ως ένα εξαιρετικό Αξιωματικό!!

Reply
Πατριώτης 21 June 2022 at 15:49

Ευμένη, δεν είχα πρόθεση να σε προκαλέσω, απλώς έψαξα από περιέργεια να δω ποιος μπορεί να ήταν ο στρατηγός. Άνευ σημασίας. Η δήλωσή του, πάντως, προκαλεί εντύπωση και ίσως εννοούσε την Κύπρο, επειδή το 1963-64 είχαν γίνει τα γνωστά επεισόδια. Άλλως, την Τουρκία την εποχή εκείνη κυβερνούσαν οι κεμαλιστές (λέγε στρατός, εκ τού προσκηνίου, ή παρασκηνίου), οι οποίοι δεν είχαν επεκτατικές (ιμπεριαλιστικές) βλέψεις, όπως σήμερα ο Ερτνογάν. Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο.

Reply
Ευμένης Καρδιανόςν 21 June 2022 at 16:08

Φίλε Πατριώτη,

Ο Στρατηγός ε.α. θεόδωρος Βασ. (δεν ζει !) είχε δύο κόρες, την Βασιλική και την Κορίνα και σύζυγο της πρώτης τον Διπλωματούχο Μηχανικό Αποστολάκη τέως Προιστάμενο της ΕΥΔΑΠ, κάνω λάθος?

Reply
Πατριώτης 21 June 2022 at 17:36

Αγαπητέ Ευμένη,

Δεν γνωρίζω καθόλου τους ανθρώπους αυτούς.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.