Thursday 25 April 2024
Αντίβαρο
Πολιτική & Κοινωνία Στέλιος Παπαθεμελής

Γνώση, επίγνωση και αποτρεπτικές στρατηγικές

papathemelis 4H συναίνεση του πολιτικού κόσμου είναι αείποτε ζητούμενη και ευκταία. Δυστυχώς δεν κατορθώθηκε για τα μείζονα εθνικά θέματα (τουρκική επιθετικότητα , Κυπριακό, Σκοπιανό) και την φρικώδη οικονομική κατάρρευση της χώρας . Επιτεύχθηκε όμως περιέργως για την νομιμοποίηση της σχέσης (α΄ δόση) γυναίκας με γυναίκα και άνδρα με άνδρα. Σύσσωμο το   πολιτικό προσωπικό του λεγομένου δημοκρατικού τόξου έσπευσε ομοθυμαδόν μετά βαΐων και κλάδων να υπερψηφίσει το απίθανο νομοθέτημα. Με τιμητικές ατομικές εξαιρέσεις  μειοψηφισάντων και κάποιων που <<κρύφτηκαν>> απουσιάσαντες, 194 υπερψήφισαν  υπερηφάνως!

Η συζήτηση στο Κοινοβούλιο επιεικώς θλιβερή και χαμηλοτάτου επιπέδου, ενώ στα Θεωρεία του κορδακίζονταν οι…νικητές.

Ασφαλώς όλοι τους είναι παιδιά του Θεού, αλλά όλοι οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι  «ο ποιήσας απ΄ αρχής άρσεν και θήλυ εποίησεν αυτούς» (Ματθ,19,4).

Ο Λουκιανός, πολυγραφώτατος ονομαστός σοφιστής και αιχμηρός σατυρικός του Β΄ μ.Χ έγραψε και το <<Ρητόρων διδάσκαλος>>. Εκεί  καταγράφει-διακωμωδεί τα προσόντα του ρήτορα που στην εποχή του, ήταν ό,τι σήμερα είναι οι πολιτικοί και οι ποικιλώνυμοι δημοσιολογούντες.

Αποσπάσματα – σημαντήρες από το «Ρητόρων Διδάσκαλο» εμπρέποντα στα καθ΄ ημάς:

»α) Η αρρενωπότητα θεωρείται χοντροκοπιά και δεν ταιριάζει σε αβρόν και θελκτικό ρήτορα («άγροικον το αρρενωπόν και ου προς αβρού και ερασμίου ρήτορος»).

β)  Επιμέλεια εμφάνισης και κομψό ντύσιμο.

γ) Διάλεξε 15 και όχι πάνω από 20 αττικές λέξεις.

Και αφού τις δοκιμάσεις προσεκτικά έχε τες πρόχειρες στην άκρα της γλώσσας σου. Τα άτινα, μετά ταύτα, μην τάχα, κατά κάποιον τρόπον, ακριβέ μου και τα παρόμοια.

Όποτε μιλάς πασπάλισε κάθε λόγο με κάτι από τούτα, σαν να ήταν καρύκευμα.

Μη σε απασχολεί, αν τα υπόλοιπα είναι ανόμοια, άσχετα και ασύμφωνα με τούτα.

δ) Αναζήτησε τις δυσνόητες και ασυνήθιστες λέξεις που σπάνια χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι και εκτόξευε τις στο ακροατήριο. « Ούτω γάρ σε ο λεώς ο πολύς αποβλέψονται και θαυμαστόν υπολήψονται και την παιδείαν υπέρ αυτούς»(=έτσι ο πολύς λαός θα σε προσέξει , θα σε θεωρήσει αξιοθαύμαστο και ανώτερό του στην μόρφωση…)

ε)  Και συ ο ίδιος να πλάθεις καινούργιες και αλλόκοτες λέξεις.

στ) Αν κάνεις κάποιον σολοικισμό ή βαρβαρισμό, ένα ας είναι το φάρμακό σου, η ξεδιαντροπιά («αναισχυντία»). Και ας έχεις πρόχειρο το όνομα ποιητή ή συγγραφέα που ούτε τώρα ζει, ούτε έζησε ποτέ, λέγοντας πως εκείνος, άνδρας σοφός και ακριβέστατος επιδοκίμαζε την έκφραση τούτη.

            Στο ίδιο μήκος κύματος ο σατυρικός των Νεκρικών Διαλόγων παραθέτει πρόσθετες οδηγίες και καταλήγει:  «Κατά τ΄ άλλα η τόλμη, η ξεδιαντροπιά και το εύκολο ψέμα, ο όρκος πάντα στην άκρη των χειλιών, ο φθόνος για όλους, το μίσος και οι βλασφημίες και οι ευλογοφανείς συκοφαντίες-όλα τούτα θα σε κάνουν «αοίδιμον εν βραχεί και περίβλεπτον», σύντομα φημισμένο και διάσημο»!

(Ολόκληρο το συναρπαστικό κείμενο στο: Λουκιανού Άπαντα, Κάκτος 15 σ.142 επ.).

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του Γιούνκερ χαρακτήρισε τα χριστουγεννιάτικα χαριεντίσματα Αναστασιάδη –Ακιντζί «το καλύτερο σύμβολο ελπίδας για μία μεγάλη ευρωπαϊκή Κύπρο το 2016»!

Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί του! … Για τον εκ πεποιθήσεως και εκ γενετήςΑνανιστή Κύπριο πρόεδρο το σόου με τον τοποτηρητή του Αττίλα είναι ζήτημα ρουτίνας. Για τη μοίρα του Κυπριακού και του όλου Ελληνισμού είναι το μέγα πρόβλημα. Κατά τα άλλα όπως σοφά αποφαίνεται ο λαός μας «μεγάλα λόγια αν ακούς να περιμένεις λίγα., / χρυσή λεν την χρυσόμυγα και όμως είναι μύγα»!

Ο τουρκικός τσαμπουκάς είναι αυτός που είναι, διότι βρίσκει απέναντί του τον ελλαδοκυπριακό ενδοτισμό. Όταν ο Τάσσος αντιστέκονταν κανένας ξένος ηγέτης δεν διανοούνταν να επισκεφθεί τον εκπρόσωπο του ψευδοκράτους στην έδρα του. Τον έβλεπε στην Πράσινη Γραμμή. Με ελλαδοκυπριακή συνενοχή τώρα τον επισκέπτονται ως (ισότιμο) αρχηγό κράτους στην έδρα του. Τιμητική εξαίρεση η άρνηση του Λαβρόφ.

Υπολογίζοντας στην υποχωρητικότητα των ημετέρων ο Γιούνκερ προανήγγειλε το άνοιγμα 5 κεφαλαίων ενώ ο σκοτεινός και δόλιος κ. Άιντα με αδρή στήριξη Βρυξελλών-Βερολίνου-Ουάσιγκτον αλωνίζει και εξαγγέλλει «λύση»κόντρα στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο με το σατανικό τέχνασμα του δήθεν «πρωτογενούς ευρωδικαίου».

Η τουρκοϊσραηλινή (λυκο)φιλία επαναδομείται. Επειδή όμως το Ισραήλ είναι διεθνής παίκτης δεν μπορεί να υποτιμήσει μια στρατηγική σχέση του με Ελλάδα – Κύπρο. Εδώ όμως επιβάλλονται δικές μας άμεσες αποτρεπτικές στρατηγικές κινήσεις. Θα τις λειτουργήσουμε;

Η επιχειρούμενη δια χειρός ΗΠΑ-Βρυξελλών μέσω Frontex ή κάποιου υποκαταστάτου της συνδιαχείριση του Αιγαίου απειλεί με νέα τετελεσμένα που πρέπει παντί σθένει να αποτραπούν.

Αιωρείται τέλος μία ακατανόητη σπουδή «κλεισίματος» του σκοπιανού. Ξεκαθαρίζουμε: όλη η οικουμένη να ονομάσει το προτεκτοράτο «Μακεδονία» δεν θα γίνει ποτέ αυτό  Μακεδονία,  εφόσον δεν το ονομάσουμε ΕΜΕΙΣ. Αλλά ούτε  1 στο εκατομμύριο έχουμε λόγο να διαπράξουμε τέτοιαν ατιμία.

 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.