Tuesday 26 March 2024
Αντίβαρο
Δημήτριος Δήμου Ελληνοτουρκικά

Ανταπάντηση για την πορεία της Τουρκίας

Έλαβα την εξής απάντηση από τον κ. Δήμου, ως απάντηση στο σχόλιο του κ. Πικραμένου στο αρχικό άρθρο του κ. Δήμου. Παραθέτω την απάντηση, αφού σημειώσω ότι όλα τα σχετικά κείμενα μπορούν να τα δουν οι αναγνώστες στην κατηγορία “Ελληνοτουρκικά” της Αρθρογραφίας του Αντίβαρου δεδομένου ότι δεν υπάρχει ειδική κατηγορία αποκλειστικά για την Τουρκία (όπως ίσως θα έπρεπε…)

Απάντηση στο κ. Πικραμένο.

Αγαπητέ κ. Σταλίδη

 Εγώ γράφω στρατηγικές εκτιμήσεις, με βάση πληροφορίες και ιστορικά γεγονότα, οι οποίες, έχουν αξία ως προς τη πρόβλεψη, αυτού που θα συμβεί. Μέχρι σήμερα στις εκτιμήσεις μου αυτές έχω επαληθευθεί. Η εκτίμησή μου για τη πορεία της Τουρκίας είναι τω όντι ρηξικέλευθη και την δημοσιοποιώ  με ιδιαίτερη αίσθηση ευθύνης. Δεν θέλω να αντιδικήσω με το κ. Πικραμένο, όμως οφείλω σε όσους με διαβάζουν, να προβάλλω την Ιστορική αλήθεια, εφ’ ης ερείδεται η εκτίμησή μου. Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν γίνονται στρατηγικές εκτιμήσεις γιατί αυτές βαρύνονται με το στοιχείο της επαλήθευσης ή της διάψευσης από τα γεγονότα που θα επακολουθήσουν. Στη χώρα μας προτιμάται η παραθυρολογία των καναλιών, ή ο ανούσιος βερμπαλισμός των εντυπώσεων.
Κεμαλιστές –Νεότουρκοι.

Κανονικά σ’ αυτό το δήλον και σαφές ιστορικό γεγονός, δεν θα έπρεπε να απαντήσω. Ας είναι!
Ο Μουσταφά Κεμάλ αναμίχθηκε με βασικό ρόλο στο κίνημα των Νεοτούρκων και γιαυτό συνελήφθη και εξορίστηκε στη Δαμασκό το 1905 όπου ίδρυσε το παρακλάδι, την μυστική οργάνωση «Βατάν»(Πατρίδα). Δραπέτευσε και ήλθε στη Θεσ/νίκη όπου και ενώθηκε με το κομιτάτο «Ένωση Πρόοδος». Έτσι μετέχει στην επανάσταση των Νεοτούρκων (1908) με πρωταγωνιστικό ρόλο. Λίγο αργότερα δεδομένης της αρχομανίας του, διεφώνησε με τους αρχηγούς της επανάστασης. Την 6η Μαίου 1919 τοποθετείται γενικός επιθεωρητής Στρατού Ανατολικών επαρχιών και αφικνείται στη Σαμψούντα. Ήταν έκπληξη αυτή η τοποθέτησή του, γιατί είχε ανακληθεί στη Κων/πολη για να συλληφθεί. Ο Σουλτάνος ενέκρινε τη τοποθέτησή του, τη εισηγήσει κρυπτονεοτούρκων, εμπίστων του Αξκών. Τον Ιούλιο του 1919 συγκαλεί την συνέλευση στο Ερζερούμ και μετά δυο μήνες άλλη στη Σεβάστεια. Εξελέγη πρόεδρος της εκτελεστικής μετέφερε την έδρα της επαναστατικής Κυβερνήσεώς του στην Άγκυρα και εγένετο κύριος της καταστάσεως.

Θα μπορούσα να γράψω πολλές σελίδες για τον Κεμάλ και τους συνεργάτες του που είχαν σχέση με τους Νεοτούρκους. Όμως τα παραπάνω δείχνουν ακριβώς ότι ο αρχηγός των Κεμαλιστών ήταν μέσα στην επανάσταση των Νεοτούρκων. Στη προσβλητική φράση του κ. Πικραμένου περί «ανακύκλωσης λαϊκισμού» αντιπαραθέτω, με απόλυτο σεβασμό και χωρίς υπονοούμενα, την ατράνταχτη ιστορική αλήθεια. Αυτή η αλήθεια διέπει και την στρατηγική εκτίμηση που διετύπωσα. Απορώ πραγματικά με με την καινοφανή θεωρία της πλήρους αποσύνδεσης Κεμαλιστών και Νεοτούρκων Όσο για τις ειρωνείες περί στρογγυλής τράπεζας με τους αξιοσέβαστους κυρίους που αναφέρει ο κ. Πικραμένος, αυτά όπως έλεγε και ο Σενέκας, επιστρέφουν σ’ αυτόν που τα εκπέμπει.

Κεμαλιστές και ΕΕ.

Είναι σαφές σε όποιον διαβάζει Ιστορία, ότι ο Κεμάλ είχε μια καίρια εμμονή. Να δυτικοποιήσει τη Τουρκία, γιατί μονοσήμαντα έβλεπε το μέλλον προς τα εκεί. Οι σύγχρονοι Κεμαλιστές έχουν σαν παρακαταθήκη τους, τις σκέψεις αυτές του Κεμάλ. Είναι λοιπόν δυνατόν να τις χαρίσουν στους Ισλαμιστές; Το θέμα είναι βαθύτατο και στο περιορισμένο χώρο της δημοσιευθείσης εκτίμησής μου περιελήφθη μόνο το συμπέρασμα.

Ισλαμιστές.

Αν από τους Ισλαμιστές αφαιρέσουμε την Ισλαμική κοσμοθεωρία τους, τι απομένει; Λέγω λοιπόν ότι η μαντίλα είναι απλώς το πρώτο μέτρο των Ισλαμιστών για να αποτιμήσουν τις αντιδράσεις του κοσμικού κράτους.

Ο Ερντογαν.. δειλός;

Δεν ξέρω γιατί αυτό έθιξε το κ. Πικραμένο. Ο κ. Ερντογάν παίρνει απόφάσεις, τις οποίες διαρρήδην απορρίπτουν την επομένη οι στρατιωτικοί και αυτός τα καταπίνει. Ανακοίνωσε το Βελγικό μοντέλο για τη Κύπρο και κληθείς από τον Α/ΓΕΕΘΑ, την επομένη τα μάζεψε με σκυμμένο το κεφάλι. Ήρθε με το φωτοστέφανο του ειρηνοποιού στους Ολυμπιακούς της Αθήνας και οι στρατιωτικοί του έστειλαν από πίσω εν αγνοία του, 52 πολεμικά αεροσκάφη με εκατοντάδες παραβάσεις και παραβιάσεις, Αυτός εσιώπησε. Μπορώ να αναφέρω πολλά περιστατικά όπως την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας, τη παραπομπή του ΑΚΡ, τη προσέγγιση πλοίων της Κύπρου στα Τουρκικά λιμάνια, το άνοιγμα της Λήδρας κλπ. Σε κάθε σοβαρή ενέργεια του Ερντογάν οι στρατιωτικοί απαντούν κοινότυπα.: «Ξέρεις ποιος είναι το αφεντικό σ’ αυτή τη χώρα»;

Συμφωνώ λοιπόν με το κ. Πικραμένο ότι μόλις χθές οι του ΑΚΡ τόλμησαν να αντιδράσουν και προέβησαν σε συλλήψεις. Θέλω να ξέρει ο κ. Πικραμένος ότι αυτές οι συλλήψεις είναι κατά πληροφορίες προβοκάτσια των στρατιωτικών, για να τελειώνουν το γρηγορότερο με το ΑΚΡ. Ο χρόνος θα δείξει ποιος είναι πίσω από τη συνωμοσία. Τις επιθετικές δηλώσεις κατά των Κεμαλιστών τις έκανε ο  Νο 2 του κόμματος Φιράτ Ντεγκίρ, αυτό λέει πολλά.

Η σύγκρουση.

Υπάρχει εχέφρων Έλληνας που να μην αντιλαμβάνεται ότι η εσωτερική διαμάχη και κατακερματισμός της Τουρκίας την αποδυναμώνει; Δηλαδή η ισχυρή και ενωμένη Τουρκία, που καταλαμβάνει αυθαιρέτως το μισό Αιγαίο και μηχανεύεται Κυπριοποίηση της Θράκης συμφέρει στην Ελλάδα όπως αφήνει να εννοηθεί ο κ. Πικραμένος; Η Ευρώπη πλήν Άγγλων (για άλλους λόγους, που θέλουν ανάλυση) δεν θέλουν τη Τουρκία σαν μεγάλη δύναμη στην ΕΕ.

Κύριε Σταλίδη  σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
    Μετά τιμής
             Αντγος Δήμου Δημήτριος
Επίτιμος Διοικητής Στρατιά και Αρχηγός ΓΕΕΦ.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.