Tuesday 26 March 2024
Αντίβαρο
Άμυνα & Διπλωματία Ανδρέας Σταλίδης Ευρώπη Τουρκία

Η υψηλή στρατηγική της Τουρκίας, το έλλειμα ηγεσίας της Ευρώπης και η ελληνική ανικανότητα.

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.

 Turkey-and-European-Union

Η Τουρκία φιλοξενεί 2.7 εκατομμύρια Σύριους από το 2011. Φαίνεται ότι ήταν συνειδητή επιλογή να διευκολύνει να στείλει μεγάλους αριθμούς στην Ελλάδα το 2015 και όχι νωρίτερα. 70 χιλιάδες το 2014, 850 χιλιάδες το 2015 μέσω Ελλάδας. Δεν ήταν τυχαίο. Εκτιμώ ότι προβλέφθηκε η αλλαγή μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης και κρατήθηκε ανοιχτή η δυνατότητα αύξησης της ροής.

Οι τεράστιοι αριθμοί των μεταναστευτικών ροών αποσκοπούσαν στο να αναδείξουν την εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ίσως και όλης της Ευρώπης από την Τουρκία. Αυτός ήταν ο πρωταρχικός στόχος της Τουρκικής υψηλής στρατηγικής. Το πόσα και ποια κράτη θα έκλειναν τα σύνορα, το πόσο θα σκλήρυνε η στάση ορισμένων χωρών στη φύλαξη συνόρων και το πόσους πρόσφυγες επρόκειτο να δεχθεί η Ευρώπη συνολικά δεν θα επηρέαζαν τον κεντρικό στόχο. Ήταν δευτερεύοντα.

Αυτός είναι ο λόγος που η Ευρώπη εμφανίστηκε υποχωρητική απέναντι στην Τουρκία και της έδωσε χρήματα και υποσχέσεις για βίζα και ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας ένταξης, ενώ ταυτόχρονα αγνόησε την καταπίεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον αυταρχισμό απέναντι στον τύπο και την δεσποτική διακυβέρνηση.

Κανείς δεν υποχωρεί χωρίς λόγο, ούτε για λόγους συμπαθείας ή επειδή εκτελείς εντολές τρίτου. Υποχωρείς όταν εβρισκόμενος απροετοίμαστος να αντιμετωπίσεις μία κατάσταση, δέχεσαι την εξάρτησή σου από τη συμπεριφορά αυτού απέναντι του οποίου υποχωρείς.

Εν προκειμένω και η Ευρώπη και η Ελλάδα πιάστηκαν στον ύπνο. Εδώ άπτεται το έλλειμα ηγεσίας, όχι ως μία ρηχή επισήμανση εκ των υστέρων, ούτε ως κριτική στα ηγετικά πρόσωπα της Ευρώπης αυτά καθ’ εαυτά, αλλά ως προϊόν των πολιτικών δομών της Ευρώπης. Δηλαδή: ακόμα και να διέθετε ανθρώπους με στόφα μεγάλων ηγετών, ποιος θα διαμόρφωνε την υψηλή στρατηγική; Ποιος θα διαμόρφωνε μακροπρόθεσμη πολιτική; Ποιος θα ερευνούσε και θα ανέλυε τα δεδομένα; Ποιος και με ποια κριτήρια θα προέκρινε τους αντικειμενικούς στόχους της Ευρώπης; Ποιος θα όριζε τα συμφέροντα της Ευρώπης, πέραν των στενών κρατικών ή εθνικών συμφερόντων του κάθε μέλους;

Το «έλλειμα ηγεσίας» είναι μία εγγενής αδυναμία των δομών της Ευρώπης, η οποία δίνει την ευκαιρία σε οργανωμένα κράτη με αυτογνωσία και μακροπρόθεσμους στόχους, όπως η Τουρκία να αποκομίζουν γεωστρατηγικά οφέλη όταν βρίσκουν την ευκαιρία.

Τα οφέλη δεν εξαντλούνται στις σχέσεις με την Ευρώπη, αλλά και στα ελληνοτουρκικά. Καταλύτης σ’ αυτό η ελληνική ανικανότητα με σοβαρότερες συνέπειες. Το ΝΑΤΟ φαίνεται να υιοθετεί για πρώτη φορά στα χρονικά τις τουρκικές θέσεις στο ακέραιο: την αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, τις γκρίζες ζώνες στα Δωδεκάνησα και τα 6 αντί των 10 ναυτικών μιλίων εθνικού εναέριου χώρου.

Να προσθέσουμε και ένα ακόμα δεδομένο στη ζοφερή εικόνα. Το προσφυγικό πρόβλημα ανέδειξε από τη διπλωματική αφάνεια και τη γείτονα χώρα εκ βορρά. Με την εξωφρενική ανικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα, κινδυνεύουμε να υποχρεωούμε σε δυσμενή λύση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων (Βαρντάσκα). Ξεθάρρεψε και ο Νίμιτς και «μετά από μακρά περίοδο κενού», ετοιμάζεται να επανέλθει για να λύσει το θέμα μια και καλή με αφορμή το μεταναστευτικό.

4 comments

NF 30 March 2016 at 20:37

Μάλλιστα. Το προβλημα της light Αστικης “συντηρητικης” Δεξιας ειναι οτι ποτε δεν εχει πρακτικες λυσεις. Εγω αν ημουν Πρωθυπουργος θα εμποδιζα με καθε τροπο τους λαθροεισβολεις να πλησιασουν με τις βαρκες, αν βουτουσαν στη θαλασσα θα διεταζα το Λιμενικο να μην τους μαζεψει, και εν αναγκη θα ανοιγα πυρ εναντιον τους. Οι ροες θα σταματουσαν αμεσως.

Θα ημουν ευτυχης αν ο συντακτης του αρθρου μας εξηγουσε τι θα διεταζε ο ιδιος το Λιμενικο και το ΠΝ να πραξουν οταν πλησιαζουν βαρκες με λαθρομεταναστες.

Ο Συριζα δεν εκανε κατι διαφορετικο απο τη χριστιανοδημοκρατισσα Μερκελ, που επισης τους υποδεχτηκε μα ανοιχτες αγκαλες στην αρχη, και εχει ισο μεριδιο ευθυνης με τον Τσιπρα.

Reply
admin 30 March 2016 at 22:43

«Ο Συριζα δεν εκανε κατι διαφορετικο απο τη χριστιανοδημοκρατισσα Μερκελ, που επισης τους υποδεχτηκε μα ανοιχτες αγκαλες στην αρχη, και εχει ισο μεριδιο ευθυνης με τον Τσιπρα.»

Η κυβέρνηση έκλεισε το μοναδικό κέντρο φιλοξενίας μεταναστών και διακήρυξε ότι εφόσον δεν μπορούσε να κρατήσει τους πρόσφυγες και μετανάστες εκεί, θα τους έδινε 6 μήνες άδεια παραμονής στη χώρα. Αυτά ανακοινώθηκαν στις 5 Φεβρουαρίου 2015, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, και από την Τασία Χριστοδουλοπούλου και από τον Αλέξη Τσίπρα με τον τίτλο «Νέα Μεταναστευτική Πολιτική».

Η Μέρκελ τον Ιούλιο του 2015, όταν οι ροές ήταν ακόμα στο αποκορύφωμα, είχε το περιστατικό με το κοριτσάκι που του είπε δημόσια «λυπάμαι, πρέπει να φύγεις από τη χώρα».

Η Μέρκελ τον Οκτώβριο του 2015 δήλωσε ότι «θα μπορούσε η Γερμανία να υποδεχτεί μέχρι και 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες τα επόμενα χρόνια»

Όχι λοιπόν, δεν έκανε το ίδιο. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 είχαν ήδη περάσει 800.000 χιλιάδες στην Ευρώπη και 700.000 μέσω Ελλάδας. Μόνο το 2015.

Το 2014 από τους 250.000 που ήρθαν στην Ευρώπη, το 30% (70.000) ήρθαν μέσω Ελλάδας.
Το 2015 από το 1 εκατομμύριο που ήρθαν στην Ευρώπη, το 85% (850.000) ήρθαν μέσω Ελλάδας.

Ρωτήσαμε λοιπόν 100 πρόσφυγες και μετανάστες που ήθελαν να πάνε στην Ευρώπη, πόσοι από αυτούς προτιμούσαν το δρομολόγιο από την Ελλάδα έναντι άλλων δρόμων (από Ιταλία, Ισπανία κλπ). Το 2014 οι 30 απάντησαν ναι, ενώ το 2015 οι 85 απάντησαν ναι. Εξηγείστε τη διαφορά.

Ανδρέας.

Reply
Άγγελος Θεμελής 1 April 2016 at 07:40

Σχετική ομιλία του Σ. Καλεντερίδη για το θέμα:

https://youtu.be/bVy2kJG_pLc

Reply
admin 4 April 2016 at 01:10

Εξαιρετική η ομιλία του Καλεντερίδη! Πράγματι, επιβεβαιώνει πλήρως την τοποθέτησή μου για τη μετατροπή του προσφυγικού σε «πυρηνικό όπλο» της Τουρκίας, λόγω της αλλαγής της κυβερνητικής αλλαγής στο προσφυγικό από την πλευρά της Ελλάδας. Ευχαριστώ κ. Θεμελή για την παραπομπή.

Εδώ και ένας σχετικός σύνδεσμος

https://www.mercycorps.org.uk/articles/iraq-jordan-lebanon-syria-turkey/quick-facts-what-you-need-know-about-syria-crisis

Ανδρέας.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.