Wednesday 24 April 2024
Αντίβαρο
Επίκαιρα Τηλέμαχος Μιχαηλίδης

13 δις – Οι θυσίες του λαού πηγαίνουν στις ξένες τράπεζες!

Η πρώτη παράγραφος του χθεσινού πρωτοσέλιδου του οικονομικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg ήταν η εξής


March 31 (Bloomberg) — Greece may pay about 13 billion euros ($17.5 billion) more in interest over the life of the debt it sells this year than it would have if yields had stayed at their pre-crisis levels relative to Germany’s, according to data compiled by Bloomberg and Credit Agricole SA.

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601085&sid=abe8dI8cbaKM


Ισχυρίζεται δηλαδή ότι η Ελλάδα από τα τρία ομόλογα που πούλησε στην αγορά το 2010, συνολικού ύψους 18 δις ευρώ (8 δις τον Ιανουάριο, 5 δις αρχές Μαρτίου και 5 δις τη Μεγάλη Δευτέρα), η Ελλάδα ζημιώνεται συνολικά κατά 13 δισεκατομύρια ευρώ από τόκους για όλη τη διάρκεια των ομολόγων (δεκαετή και επταετή). Η ζημία υπολογίζεται από τη σύγκριση με τα επιτόκια που δανειζόταν η χώρα στο προηγούμενο διάστημα, και μάλιστα με τον μέσο όρο από το 2000 μέχρι πριν την κρίση.


Στη συνέχεια του άρθρου μπορείτε να δείτε όλα τα σχετικά στοιχεία.


Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα προτίθεται να δανειστεί άλλα 15 δις ευρώ την περίοδο Απριλίου-Μαΐου. Επίσης χρειαζόμαστε και δεκάδες άλλα δις ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια.


Η διαφορά των επιτοκίων που πληρώνουμε σήμερα (6-6.5%) σε σχέση με “φυσιολογικά επιτόκια” (3-4%) είναι τεράστια.


Με μία λέξη, ΟΛΕΣ οι θυσίες του ελληνικού λαού, δηλαδή το σύνολο των ΕΣΧΑΤΩΝ μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση πρόσφατα και δεν μπορεί σαφώς να πάρει σκληρότερα, θα αποδοθούν εξ ολοκλήρου σε επιτόκια προς τις ξένες τράπεζες οι οποίες μας δανείζουν με ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΑ ΥΨΗΛΑ επιτόκια.


Ο ίδιος ο Υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου ερωτήθη προ δύο εβδομάδων από τους βασικούς σχολιαστές (Τσίμας, Πρετεντέρης) κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΜΕΓΚΑ για ποιον λόγο δεν πήρε τα ομολογουμένως σκληρότατα μέτρα τώρα, μέσα Μαρτίου, αντί για την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου.


Ο κ. Παπακωνσταντίνου απήντησε ψυχρά ότι «έπρεπε να λάβουμε υπόψη μας κι άλλες παραμέτρους, για παράδειγμα δεν ήταν έτοιμη η κοινή γνώμη τότε να δεχτεί τέτοια μέτρα»


Η έκπληξη των σχολιαστών ήταν έκδηλη: «Δηλαδή η απόφαση ήταν πολιτική και όχι οικονομική», αναφώνησαν.


Όπως καταλαβαίνουμε, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να καλλιεργήσει κλίμα χρεωκοπίας της χώρας, ώστε να αιτιολογήσει τα σκληρά οικονομικά μέτρα που είχε αποφασίσει. Αυτό ήταν καθαρά δική της απόφαση. Δεν έκανε όμως ούτε το στοιχειώδες. Να βγει στην αγορά να δανειστεί τότε. Όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά. Διότι τότε δεν θα πετύχαινε να καλλιεργήσει το κλίμα που ήθελε.


Όλο αυτό της γύρισε μπούμπεραγκ και σήμερα πληρώνουμε τα μαλλιοκέφαλά μας.


Τα πρώτα 13 δις ευρώ τα χρεωθήκαμε ήδη. Κάθε νέο δάνειο που παίρνουμε με εξευτελιστικά επιτόκια από δω και πέρα, θα ανεβάζει τον λογαριασμό.


Με τα χρήματα αυτά ουσιαστικά επιδοτήθηκε μία τεράστια επικοινωνιακή εκστρατεία που στόχευε να μας πείσει ότι γκρεμιζόμαστε, ότι χρεωκοπούμε.


Αυτά ήτανε 100% έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.


Οι θυσίες του λαού δεν είναι μόνο άδικες επειδή πληρώνουν όσοι δεν ευθύνονται. Είναι και άσκοπες επειδή όλες θα διοχετευθούν στις ξένες τράπεζες ως ληστρικός τόκος.


Αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα.

.

4 comments

nectos 2 April 2010 at 11:07

Δυστυχώς ο ελληνικός λαός δεν είναι άμοιρος των ευθυνών του για τη μεταφορά της υπεραξίας
της αγοράς στις ξένες τράπεζες.`Οταν τα υγιή ΜΜΕ τόνιζαν να μην πηγαίνει στα ευρωπαικά
πολυκαταστήματα και να μην πέφτει στη παγίδα του παρεμπορίου των αλλοδαπών γιατί χάνεται
ξένο συνάλλαγμα και αυξάνονται τα διαφυγόντα κέρδη και συμβαίνει το αντίθετο,τότε είμαστε
άξιοι της μοίρας μας.
Η δημοσιονομική κρίση της εποχής μας είναι σύνθετη.Υπεύθυνοι δεν είναι μόνο εκείνοι οι
μεγαλοπολιτικοί που τζογάρουν τα αποθεματικά των ταμείων στα διεθνή χρηματιστήρια,μα και
αρκετοί καταναλωτές που περιφρονούν τα εγχώρια μαγαζιά και για μιά στάλα δανεικού ευδαιμο
νισμού υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή και το εργασιακό μέλλον των παιδιών τους.
Νεκτάριος Κατσιλιώτης
Ιστορικός-Εκδότης

Reply
ΑΗ 2 April 2010 at 12:44

Ερχεται νέο κύμα κερδοσκοπίας =Απολύσεις απο ΝΠΔΔ!
31 Μαρτίου 2010
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&pubid=10923018
του Δελαστίκ
Καταστροφικό ήταν χθες το κλίμα που περνούσαν για τη δανειοληπτική ικανότητα της Ελλάδας οι σοβαρές εφημερίδες της Ευρώπης και της Αμερικής. Με μεγαλύτερη ή μικρότερη οξύτητα στις διατυπώσεις, όλες θεωρούσαν αποτυχημένη την έκδοση του 7ετούς ελληνικού ομολόγου. Ο λόγος είναι φυσικά το ότι το επιτόκιο δανεισμού κρίνεται υπερβολικά υψηλό. Αυτό το 6% θα καταβροχθίσει ουσιαστικά και θα μεταφέρει στους ξένους δανειστές όλα τα χρήματα που περικόπηκαν από τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, από το πάγωμα των συντάξεων, αλλά και τα έσοδα από τους νέους φόρους που επέβαλε η κυβέρνηση Παπανδρέου. Θυσίες χωρίς κανένα νόημα και κανένα αποτέλεσμα καθίστανται έτσι τα όσα υπομένει ο ελληνικός λαός, αφού καταλήγουν στις τσέπες των επιτήδειων κερδοσκόπων.(…)
Ούτως ή άλλως αναμενόταν νέο κύμα κερδοσκοπικών επιθέσεων, δεδομένης της πιεστικής ανάγκης της Ελλάδας να δανειστεί μέσα στον Απρίλιο και τον Μάιο τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ ακόμη. Με αυτές τις αρνητικές εξελίξεις, αυτό το κύμα θα έχει σίγουρα ισχυρότερη ένταση, δυστυχώς.
Να δανειστούμε ακριβότερα, λένε Οι Γερμανοί!
Αποφασισμένο να μη βοηθήσει την Ελλάδα ακόμη και αν φτάσει στο σημείο να δανείζεται και με 7% και με 8% και με 9% δείχνει το Βερολίνο! “Πότε επέρχεται κατάσταση ανάγκης; Σίγουρα όχι όταν οι Ελληνες πρέπει μόνο να πληρώσουν υψηλότερα επιτόκια”, γράφει σε πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της η “Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε” και συνεχίζει: “Η Ελλάδα δεν πρόκειται να βρεθεί αύριο υπερχρεωμένη. Τα τοκοχρεολύσια ως τμήμα των συνολικών εξόδων βρίσκονται με 11% σε ιστορικά χαμηλό σημείο. Παλαιότερα βρίσκονταν στο 30%”, τονίζει. Χρωστάμε λίγα, επομένως, κατά τους Γερμανούς, οι οποίοι στην πραγματικότητα απαιτούν να δανειστούμε περισσότερα και με ακριβότερα επιτόκια!

Reply
Τηλέμαχος 6 April 2010 at 08:32

Αρθρο του BBC

http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/8603206.stm

So now the nub of the problem is that every cent of savings that is squeezed out of the hapless Greek public sector will have to be spent paying this level of interest.

Μετάφραση

Έτσι τώρα η καρδιά το προβλήματος είναι ότι κάθε λεπτό αποταμίευσης από τη λιτότητα του δύσμοιρου Ελληνικού δημοσίου, θα πρέπει να ξοδεύεται για να αποπληρώνεται αυτό το επίπεδο των τόκων

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο. Όλοι οι ξένοι το έχουν πάρει χαμπάρι. Οι θυσίες του λαού πηγαίνουν στους τόκους από τα ληστρικά επιτόκια επειδή η νέα κυβέρνηση αρνήθηκε να βγει στις αγορές Οκτώβριο και Νοέμβριο ΠΡΙΝ ακόμα ανέβουν τα σπρεντς, ώστε να προετοιμάσει ψυχολογικά τον λαό ότι πάμε για χρεωκοπία. Μας έπεισε, και τώρα όλες οι θυσίες πάνε στους τόκους. ΜΗΔΕΝ ΕΙΣ ΤΟ ΠΗΛΙΚΟΝ (πηλίκιον, κατά τον ΓΑΠ)

Reply
Ανώνυμος 17 April 2010 at 13:21

Η χώρας μας πληρώνει την πορεία που διάλεξαν οι πολίτες της.
Το πρόβλημά μας δεν είναι οικονομικό. Είναι καθαρά πνευματικό. Η νοοτροπία των Ελλήνων είναι διαστροφική από κάθε έννοια.
Εύχομαι να ισοπεδωθεί η οικονομία μας. Μόνο τότε ίσως συνέλθουμε. Γιατί, λυπάμαι που θα το πω, αλλά φαίνεται ότι μόνο ο πόνος, η πίκρα, τα βάσανα και το αίμα συνεφέρνουν τους ανθρώπους και ειδικά τους Έλληνες.
Και να μην κλαιγόμαστε γιατί κάποιοι μας είχαν προειδοποιήσει. Απλά κάναμε την επιλογή μας αγνοώντας τις συνέπειες.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.