Tuesday 26 March 2024
Αντίβαρο
Βίντεο Μαρία Παπαδοπούλου Πολιτισμός Ποντιακό/Μικρά Ασία

Επιτάφιοι και Ανάσταση. Έμφαση στην Καππαδοκία της Μικράς Ασίας.

Βίντεο με παρουσία της Μαρίας Παπαδόπουλου

ΕΠΙΤΑΦΙΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ. Τηλεοπτική εκπομπή για τα προβλήματα, τα αναστάσιμα μηνύματα και τα ήθη του Ελληνισμού με έμφαση στην Καππαδοκία της Μικράς Ασίας

maria-papadopoulou

 

Η τηλεοπτική εκπομπή παρουσιάστηκε το Μέγα Σάββατο και την Κυριακή της Ανάστασης, από τη ΘΕΣΣΑΛΙΑ-τηλεόραση (THESSALIA-tv). Καλεσμένη η πολιτικός μηχανικός και συγγραφέας Μαρία Παπαδοπούλου. Την εκπομπή παρουσιάζει η Δήμητρα Μπαρδάνη, Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών και Συγγραφέων (ΕΛΟΣΥΛ).

 

Μερικά έθιμα έχουν σχέση με αρχαίους μύθους, όπως είναι η αναβίωση του χορού της Περσεφόνης, ελληνιστικές ονομασίες, και βέβαια κοινή Ελληνορθόδοξη Παράδοση.

Μεγάλη σημασία έχουν όμως τα ήθη του Ελληνισμού, τα οποία η Μαρία επισημαίνει εξετάζοντας τέσσερις επιταφίους: τον επιτάφιο του Σείκιλου, τον επιτάφιο του Περικλή, τον επιτάφιο της Καππαδοκίας ως γειτονιάς Αγίων, και τον επιτάφιο της Ελληνορθόδοξης Ρωμιοσύνης. 

Η Μαρία εξηγεί πόσο συνέβαλαν οι ελληνιστικές και κλασσικές καταβολές στο να αγκαλιάσει ο Μικρασιατικός Ελληνισμός τον Χριστιανισμό -σε βαθμό που αποτελεί “Χώρα του Θεού και γειτονιά Αγίων”. Στη διδασκαλία και τα μηνύματα του Θεανθρώπου έβρισκε και ο Ελληνισμός της Καππαδοκίας κοινά στοιχεία με την κουλτούρα του αλλά και ένα σύστημα αξιών μέσα στο οποίο αμύνονταν προκειμένου να διατηρεί την ελευθερία του και το δικαίωμα να έχει οντότητα, ιδιαίτερες Παραδόσεις και ανθρώπινες ελευθερίες παρότι υποταγμένος αιώνες μέσα στoν φονταμενταλιστικό ισλαμικό κόσμο.

Η τηλεοπτική εκπομπή παρουσιάστηκε το Μέγα Σάββατο και την Κυριακή της Ανάστασης, από τη ΘΕΣΣΑΛΙΑ-τηλεόραση (THESSALIA-tv). Την Κυριακή του Πάσχα και πέρυσι η Μαρία παρουσίασε με την ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ, τα ήθη και έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδος στην Καππαδοκία

 

Μέρος 1

https://www.youtube.com/watch?v=Urt45OWfHkc&feature=autoshare
Μέρος 2

Μέρος 3

 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.