Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Ευρώπη Κωνσταντίνος Χολέβας

Η Τουρκία, η Μέρκελ και εμείς

Μπορεί η κυβέρνησή μας να απαγόρευσε τη  συμμετοχή αεροπλάνων και μηχανοκινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, οι Τούρκοι γείτονές μας πάντως φρόντισαν να καλύψουν το κενό. Έστειλαν τις κορβέτες τους να παρελάσουν μεταξύ Σουνίου και Κυκλάδων και συμμετείχαν με τον τρόπο τους στην εθνική μας επέτειο. Άλλωστε ο Υπουργός τους της Επικρατείας κ. Μπαγίς μάς ευχαρίστησε δημοσίως που δεν οργανώσαμε μεγαλοπρεπή παρέλαση δείχνοντας την ικανοποίησή του για την υποβάθμιση του εθνικού εορτασμού. 

 Η πικρή αλήθεια είναι ότι οι προκλήσεις της Άγκυρας στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο μας αυξάνονται καθημερινά και τούτοι πρέπει να προβληματίσει τους οπαδούς της ήπιας πολιτικής. Από το 1997, όταν η κυβέρνηση Σημίτη ανεγνώρισε τα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο, μέχρι σήμερα έχουμε υπερβεί τα όρια της διπλωματικής αβροφροσύνης και οδηγούμεθα προς φινλανδοποίηση. Όταν υπήρχε η ισχυρή Σοβιετική Ένωση  είχε υποδείξει προς την αδύναμη  Φινλανδία ότι οφείλει να προσαρμόσει την εξωτερική πολιτική της προς τις εκάστοτε διαθέσεις των Σοβιετικών. Η μέθοδος αυτή ονομάσθηκε από τότε φινλανδοποίηση και σημαίνει ότι μία χώρα αποφασίζει  να προσαρμόσει τα εθνικά, αμυντικά και γεωπολιτικά της σχέδια και συμφέροντα προς τη βούληση του ισχυρότερου γείτονα. Όμως η Ελλάς έχει και αμυντική θωράκιση και γεωπολιτική θέση ισχυρή και ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επομένως κάθε τάση φινλανδοποιήσεως είναι εθνικώς αναξιοπρεπής, αδικαιολόγητη και εκ προοιμίου απορριπτέα.

 Κάναμε ήδη πολλά βήματα και δεν υπάρχει περιθώριο άλλων υποχωρήσεων. Αλλάζουμε μέχρι και τα σχολικά μας βιβλία για να μη μαθαίνουν τα παιδιά μας τα εγκλήματα των Οθωμανών και των Νεοτούρκων. Και φθάσαμε να είμαστε η χώρα που ανοίγει το δρόμο στην Τουρκία για να γίνει πλήρες μέλος της Ευρ. Ενώσεως. Όμως η κ. Μέρκελ άλλα λέει στους Τούρκους. Τους ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται ποτέ να ενταχθούν στην Ένωση και τους αντιπροτείνει μία ειδική σχέση. Όπως είδαμε προσφάτως η Γερμανία είναι ο ισχυρότερος παράγων στην Ευρώπη. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμά της απέναντι στην Τουρκία. Ας κλείσουμε και εμείς την πόρτα της Άγκυρας προς την Ευρώπη.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων
30-3-2010
.

2 comments

imago 6 April 2010 at 17:19

Οι τούρκοι κλείνουνε μόνοι των την πόρτα προς την Ευρώπη και προσανατολίζονται στα διάφορα παράθυρα, ειδικά στις ειδικές σχέσεις, οι οποίες όπως είναι φυσικό θα εξειδικεύονται στην παράκαμψη του κοινοτικού κεκτημένου.
Μεσοπρόθεσμα η επιδίωξη της διάλυσης της τουρκίας είναι αναπόφευκτη, γιατί η τουρκία δεν έχει απολύτως κανένα συμφέρον από μια ισχυρή Ελλάδα. Το τουρκικό συμφέρον επιβάλλει μια ανίσχυρη, τουλάχιστο ελεγχόμενη Ελλάδα, είναι δηλαδή εκ διαμέτρου αντίθετο με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και Έθνους.

Reply
nectos 7 April 2010 at 09:23

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μιά τακτική υποχώρησης της Ελλάδος έναντι της Τουρκίας σε
αρκετούς τομείς όπως τον διπλωματικό,τον οικονομικό και τον πολιτισμικό.Η τραγωδία είναι
οτι υπήρξαν ευκαιρίες για υποβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας στη Μεσόγειο με βατήρες τόσο
τις ΗΠΑ όσο και την Ρωσσία.
Χωρίς να είμαστε απόλυτοι,πιστεύουμε οτι μιά ισχυρή μερίδα της ντόπιας πλουτοκρατίας
επεξεργάζεται κρυφά και μεθοδικά ελληνοτουρκική ομοσπονδία σε μιά κοινωνική φόρμουλα
όπου ο ελληνικός λαός θα έχει ένα διακοσμητικό πολιτισμικό ρόλο χωρίς αστικά και εργασιακά δικαιώματα.
Νεκτάριος Κατσιλιώτης
Ιστορικός-Εκδότης

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.