Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Άμυνα & Διπλωματία Αναδημοσιεύσεις

Αλλάζουν όλα στις Ενοπλες Δυνάμεις

Ριζικές ανατροπές φέρνει η σχεδιαζόμενη νέα δομή
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ | Τετάρτη 7 Απριλίου 2010


Μόνο η υπογραφή του υπουργού Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλου απομένει για να προωθηθεί στα Γενικά Επιτελεία η πρόταση για τη νέα δομή δυνάμεων σε Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, με τη νέα δομή θα μπει «μαχαίρι» στον Στρατό Ξηράς, με περικοπές μονάδων και οπλικών συστημάτων που σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να φθάνουν ως και 25%-30%.


Κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη υπό συνθήκες δημοσιονομικής πίεσης εξοικονόμηση πόρων. Ωστόσο η νέα δομή δυνάμεων συνδέεται με άλλα δύο ζητήματα. Το πρώτο είναι η αλλαγή της δομής διοίκησης με σκοπό την ενίσχυση της διακλαδικότητας και την προσαρμογή στα πρότυπα οργάνωσης που ισχύουν διεθνώς. Το δεύτερο είναι ο εκσυγχρονισμός του τρόπου λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω και της ψήφισης ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για την ιεραρχία και τις προαγωγές.


Ωστόσο οι αντιδράσεις έχουν ήδη αρχίσει και δεν θα κοπάσουν εύκολα. Αυτές αναμένεται να προέλθουν τόσο από τα Γενικά Επιτελεία, τα οποία και θα κληθούν να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό της πολιτικής ηγεσίας, όσο και από τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες «βλέπουν» τα στρατόπεδα και τις μονάδες που εδρεύουν στην περιοχή τους ως μέσο άντλησης εσόδων. Η νέα δομή δυνάμεων αναμένεται να εστιάσει σε τρεις πυλώνες. Πρώτον, στον εξορθολογισμό (ακόμη και στο κλείσιμο) μεγάλου αριθμού μονάδων του Στρατού Ξηράς (ξεπερνούν τις 800), πολλές εκ των οποίων βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα, χωρίς προφανή λόγο και αντικείμενο, καθώς πλέον η «από Βορρά απειλή έχει εκλείψει». Οι μειώσεις δεν θα αφορούν μόνο τον Στρατό Ξηράς αλλά και τους υπόλοιπους κλάδους.


Δεύτερον, στην απόσυρση πεπαλαιωμένων οπλικών συστημάτων, ιδιαίτερα πυροβόλων αλλά και αρμάτων μάχης, τα οποία πλέον είναι επιχειρησιακώς άχρηστα. Και, τρίτον, στη μείωση της «οροφής» του προσωπικού, όπου παρατηρείται το φαινόμενο να αυξάνεται μεν ο αριθμός του, αλλά την ίδια στιγμή η επάνδρωση των μονάδων να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα λόγω της μεγάλης διασποράς τους για τοπικιστικούς ή και ψηφοθηρικούς λόγους.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=324165&dt=07/04/2010

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.