Wednesday 24 April 2024
Αντίβαρο
Κύπρος

Απευθείας εμπόριο έναντι Πρωτοκόλλου προωθούν κύκλοι σε Βρυξέλλες και Άγκυρα

Παρασκευή, 9 Απριλίου 2010 10:48 πμ
Λευκωσία: Παρασκηνιακές κινήσεις που γίνονται σε διπλωματικό επίπεδο συνδέουν την εφαρμογή του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο Ευρωπαϊκής Ένωσης-κατεχομένων με την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας. Το άνοιγμα, δηλαδή, από την Τουρκία των λιμανιών και αεροδρομίων της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Μια τέτοια κίνηση, όπως εκτιμάται, θα ξεμπλόκαρε αμέσως οκτώ παγωμένα ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας.


Διπλωματική πηγή δήλωνε στον «Φ», πως το σκηνικό αυτό στήνεται εδώ και καιρό και ως εκ τούτου δεν μπορούν να θεωρηθούν τυχαίες ούτε οι κινήσεις του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, ούτε και η σπουδή του προέδρου της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάρτιν Σουλτς, να σπεύσει να εξαγγείλει υποστήριξη στον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο.


Η ίδια πηγή ανέφερε πως έπονται κι άλλες κινήσεις προς την ίδια κατεύθυνση, κάτι που εμμέσως εξήγγειλε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την ενημέρωση που έκανε την περασμένη Τετάρτη του Εθνικού Συμβουλίου.


Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η Άγκυρα δεν αποκλείει αυτό το σενάριο, καθώς θεωρεί πως χωρίς πολιτικό κόστος, θα κερδίσει σε δυο επίπεδα: Θα αρχίσει το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, χωρίς να λυθεί το Κυπριακό ενώ ταυτόχρονα να προχωρεί και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Ως γνωστόν, σήμερα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν κινούνται, καθώς η πλειοψηφία των κεφαλαίων είναι παγωμένα.


Επί του θέματος τούτου, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Τζεμίλ Τσιτσέκ, είπε πως η Τουρκία θα τηρήσει τη δέσμευσή της για το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση τερματίσει ταυτόχρονα το «εμπάργκο» απέναντι στο ψευδοκράτος. Περαιτέρω αποδοκίμασε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων που ζουν στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, την οποία χαρακτήρισε «ανοικτή φυλακή» και ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι καταστρέφουν τις πιθανότητες πολιτικής λύσης.


Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο Τζεμίλ Τσιτσέκ δήλωσε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο Κυπριακό, ανεξάρτητα με την έκβαση των «εκλογών» της 18ης Απριλίου.


Σύμφωνα με το πρακτορείο, Τούρκοι αξιωματούχοι εκφράζουν ιδιωτικά την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, θιασώτης της διαδικασίας επανένωσης, να χάσει τις λεγόμενες εκλογές εξαιτίας απουσίας προόδου στη διαδικασία.


Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ χρησιμοποιούν την υποστήριξη της Τουρκίας προς το ψευδοκράτος για να εμποδίσουν την ένταξη.


«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ορισμένες χώρες που επιδιώκουν να εμποδίσουν την ένταξη της Τουρκίας χρησιμοποιώντας το θέμα της Κύπρου», είπε.


«Η στάση αυτή της ΕΕ είναι κατ’ αρχάς ανήθικη, διότι η ένταξη στην ΕΕ εξαρτάται από τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης και την εκπλήρωση των κριτηρίων αυτών», είπε προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τα κριτήρια αυτά.


Του Κώστα Βενιζέλου από το σημερινό φύλλο του «Φιλελευθέρου»


http://www.philenews.com/main/1,1,22,0,33542-.aspx

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.