Thursday 25 April 2024
Αντίβαρο
Κύπρος

Νίκησαν οι ακραίοι εθνικιστές στις τουρκοκυπριακές εκλογές

18-04-2010 19:13:08 
Μεγάλη νίκη στον αρχηγό του κόμματος Εθνικής Ενότητας και «πρωθυπουργό» Ντερβίς Έρογλου δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα των «προεδρικών εκλογών» στα κατεχόμενα, μια αναμέτρηση κρίσιμη για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Mε καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων ο Ντ.Έρογλου συγκεντρώνει ποσοστό 50,38% έναντι 42,85% του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Επειδή ο Ντ.Έρογλου συγκέντρωσε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, δεν θα χρειαστεί δεύτερος γύρος εκλογών.
Καθοριστική στη νίκη του Έρογλου φαίνεται να είναι και η υποστήριξη του από το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς και τους κεμαλικούς της Τουρκίας. Στήριξη στην υποψηφιότητά Έρογλου εξέφρασε και ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, καθώς και αρκετές εθνικιστικές οργανώσεις.


Ο Ντερβίς Έρογλου, 72 χρονών, δηλώνει ότι η πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό δεν διαμορφώθηκε σύμφωνα με τον Ταλάτ και ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος.


Η νίκη του οδηγεί σε ακόμα σκληρότερες θέσεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις συνομιλίες.


Υπενθυμίζεται ότι από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς παράγοντα ο νικητής των εκλογών είναι αποδεκτός μόνο ως ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας και διαπραγματευτής στις συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.


Ο Έρογλου υποστηρίζει τη συνομοσπονδία μεταξύ δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών. Τάσσεται επίσης ενάντια στη μια κυριαρχία και στη μια διεθνή προσωπικότητα, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ του προέδρου Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Όσον αφορά τις εγγυήσεις και τους εποίκους, η διαχρονική θέση του Έρογλου και του κόμματός του είναι υπέρ της συνέχισης των «ενεργών και αποτελεσματικών» εγγυήσεων της Τουρκίας και της παραμονή όλων των εποίκων. Για το εδαφικό και το περιουσιακό, ο Έρογλου δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει να αποδυναμωθεί η αρχή της διζωνικότητας και «να προσφυγοποιηθούν ξανά οι Τουρκοκύπριοι».


Τμήμα ειδησεων defencenet.gr
 
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=11689&Itemid=87

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.