Thursday 25 April 2024
Αντίβαρο
Ανδρέας Σταλίδης Τύπος

Οι τηλεοπτικές άδειες στο επίκεντρο του διαλόγου.

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.
Δημοσιεύθηκε στην Εστία στις 6 Σεπτεμβρίου 2016.

greece-gdp-growth-annual

Την περασμένη εβδομάδα αναθεώρησε η ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία για την ετήσια  κίνηση του ΑΕΠ και έτσι για το δεύτερο τρίμηνο του 2016 ο ρυθμός  προσδιορίστηκε στο -0.9%. Το πρώτο τρίμηνο κινήθηκε στο -1%. Είναι το  τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο με αρνητικό πρόσημο. Από το χαμηλότερό του  σημείο το 2012 στο -10.5% το ΑΕΠ σε ετήσια βάση πήρε την ανηφόρα και  έπιασε θετικούς ρυθμούς το 2014 για πέντε συνεχόμενα τρίμηνα. Η  επιστροφή στην ύφεση επί ΣΥΡΙΖ!Αγια περισσότερο από έναν ολόκληρο χρόνο  είναι γεγονός.

Η δεύτερη είδηση της εβδομάδας ήταν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος  όχι απλώς δεν καταργήθηκε ούτε το 2015, ούτε το 2016, αλλά για ένα πολύ  μεγάλο μέρος ιδιοκτητών αυξήθηκε!  Κανείς πια δεν ανακαλεί στη μνήμη του  τις δημόσιες παρεμβάσεις σημερινών κυβερνητικών εταίρων να μην πληρώσουν  τον φόρο και να καταφύγουν στη νομική τους φαρέτρα για να τον  αμφισβητήσουν, την ώρα μάλιστα που διατυμπάνιζαν ότι ούτε οι ίδιοι τον  πλήρωναν! Σήμερα, οι ίδιοι τον αυξάνουν!

Οδημόσιος διάλογος όμως επικεντρώθηκε στις τηλεοπτικές άδειες. Η  διαδικασία απέκλεισε το Συνταγματικώς αρμόδιο ΕΣΡ, ενώ ο υπολογισμός του  αριθμού των τεσσάρων αδειών βάσει του μεγέθους της διαφημιστικής πίτας  ήταν αβάσιμος και λογικά αδύναμος. Τα 3 κρατικά κανάλια λαμβάνουν κι  αυτά μέρος των διαφημίσεων. Η παράκαμψη του ΕΣΡ θα συνεχιστεί άραγε και  στις περιφερειακές τηλεοπτικές άδειες ή θα επιστρέψουμε στην  κανονικότητα, με όλες τις παγίδες που αυτό θα ανοίξει; Πάντως, το  συνολικό ποσό που θα συγκεντρώσει το κράτος (246 εκ. ευρώ) είναι  ομολογουμένως υψηλό και, δικαίως, ικανοποιεί την κυβέρνηση, παρόλο που  είναι αμφίβολο πώς αυτά τα χρήματα θα αποσβεστούν από τους νέους  ιδιοκτήτες.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Κώστας  Χρυσόγονος στις 20 και 24 Ιουλίου αναφέρθηκε στον «κίνδυνο να βρεθούν  Μέσα Ενημέρωσης υπό τον έλεγχο προσώπων που σχετίζονται με το οργανωμένο  έγκλημα» και ότι «θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι στη δημοκρατία της  Κολομβίας δεν θα βρεθούν σε θέσεις κλειδιά τα πρωτοπαλίκαρα του Πάμπλο  Εσκομπάρ».Όταν ρωτήθηκε ποιους εννοεί απάντησε «Ο νοών νωείτω». Δεν  υποχρεούται: πρώτον να ξεκαθαρίσει δημοσίως ποιους εννοεί, και δεύτερον,  αν τελικά πράγματι διασφαλίστηκε ότι τέτοια πρόσωπα δεν βρέθηκαν να  ελέγχουν ΜΜΕ, μετά το τέλος του διαγωνισμού; Πώς μπορεί να σταθεί  δημοσίως μία τέτοια δήλωση και να περνάει απαρατήρητη;

Για να ευθυμήσει ο αναγνώστης, σταχυολογώ ορισμένα μαργαριτάρια των  τελευταίων μηνών από το ειδησεογραφικό τμήμα της ΕΡΤ: η Μεγάλη Βρετανία  αποχωρεί από το ευρώ και επιστρέφει στη στερλίνα, εμπορικά μέτ!ρα επιβάλλονται «από το Ιράν εναντίον της Τεχεράνης» (σαν να λέμε από την  Ελλάδα εναντίον των Αθηνών), κέντρα φιλοξενίας «σε Βέροια και Ημαθία»  (λες και δεν βρίσκεται η Βέροια στην Ημαθία), ο πλανήτης Δίας είναι  «εκατομμύρια έτη φωτός από τη γη» (σημείωση: ολόκληρος ο γαλαξίας μας  έχει διάμετρο μόλις 100 χιλιάδες έτη φωτός), μένουν αποκλεισμένα τα  πλοία στο «λιμάνι της Πεντέλης». Τέλος, είδαμε και την αναπαραγωγή μίας  χιουμοριστικής διαδικτυακής ιστορίας ως πραγματική είδηση ότι «συνελήφθη  σπείρα που έκοβε στη μέση χαρτίκουζίνας και το πουλούσε ως χαρτί  υγείας»!

ert-iran

ert-beroia

ert-pentelh

ert-dias

ert-xarti-ugeias

 

 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.