Ενα 48ωρο του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος στην ΑθήναΜήπως αυτός θα είναι ο “υπηρεσιακός πρωθυπουργός” από σήμερα;

Ενα 48ωρο του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος στην Αθήνα

Ποιους είδε (Σπέκχαρντ και άλλους), πού πήγε και τι αντιδράσεις προκάλεσε

Του Γιωργου Μαντελα


Αυτή τη φορά δεν ήρθε για δουλειές. «Ευτυχώς, γιατί όποτε επισκέπτεται μια αγορά προηγουμένως έχει καταρρεύσει», έλεγε ένας από τους περίπου 200 καλεσμένους της δεξίωσης που έδωσε ο επιχειρηματίας Στ. Ζαβός και η σύζυγός του Σοφία Δοξιάδη, με αφορμή τα βαφτίσια της κόρης τους.


Ο λόγος αφορά τον Τζορτζ Σόρος. Περισσότερες συστάσεις δεν χρειάζονται.


Ενδεχομένως, στο βιογραφικό του θα πρέπει να προστεθεί ότι από αυτή την εβδομάδα είναι και νονός του νεότερου μέλους της οικογένειας Ζαβού, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.


Ενδιαφέρον βεβαίως έχει το ποιους είδε και με ποιους συναναστράφηκε κατά το 48ωρο της παραμονής του στην Αθήνα. Μολονότι πολλές λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές, κατά τη διάρκεια της μίνι δεξίωσης που δόθηκε στην αίθουσα της Λέσχης Αξιωματικών Αθηνών, την πρώτη μέρα της παραμονής του εδώ, μια χειραψία και δύο κουβέντες μαζί του αντάλλαξαν ορισμένα γνωστά επιχειρηματικά ονόματα της χώρας (μέλη των οικογενειών Κανελλόπουλου, Θεοχαράκη κ.ά.), τραπεζίτες, αλλά και πολιτικοί, που ήταν προσκεκλημένοι.


Οι καλεσμένοι


Στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπου τελέστηκε το μυστήριο, το παρόν έδωσαν, για παράδειγμα, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη και ο σύζυγός της, πρώην «τσάρος» της οικονομίας κ. Γεράσιμος Αρσένης.


Προσκλήσεις εστάλησαν σε βουλευτές, καθώς ο αδερφός τού κ. Ζαβού συμμετέχει στα κοινά με το ΠΑΣΟΚ.


Ομιλία στο γεύμα


Ενδιαφέρον είχε και η παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ.


Το σημαντικό στοιχείο της ολιγόωρης παρουσίας του στην Αθήνα δεν εντοπίζεται στη συγκεκριμένη κοινωνική εκδήλωση, αλλά στο κλειστό γεύμα, της επόμενης μέρας, που διοργανώθηκε προς τιμήν του από τον κ. Ζαβό στην Αθηναϊκή Λέσχη και στο ακροατήριο που αποτελούνταν από πολιτικούς, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους κ.ά. Εκεί, κατά τη διάρκεια μιας σχετικά σύντομης τοποθέτησης, ο κ. Σόρος απέφυγε να αναφερθεί διεξοδικά στη διεθνή κρίση και τις προοπτικές εξόδου από αυτή, αλλά ασχολήθηκε με περισσότερο γεωστρατηγικού περιεχομένου θέματα.


Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζουν αυτήκοοι μάρτυρες.


Θα είχε, πάντως, ενδιαφέρον να γίνει γνωστή και η άποψή του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ειδικά του κομματιού εκείνου που αφορά την αγορά των ακινήτων.


Στο πρόσφατο παρελθόν ο κ. Σόρος είχε εκφράσει ενδιαφέρον να επενδύσει στον χώρο και μάλιστα λέγεται ότι είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη σύσταση ενός fund. Τελικώς, τίποτα από όλα αυτά δεν προχώρησε και δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι «ποτέ δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα». Το πιθανότερο, όπως λένε, είναι ότι στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, όταν είχε έρθει στη χώρα μας ως ομιλητής, αυτή τη φορά, σε συνέδριο, μεταξύ άλλων, συναντήθηκε και με κάποιους τραπεζίτες, ειπώθηκαν κάποιες γενικές κουβέντες και τότε ήταν που έπεσε για πρώτη φορά η ιδέα για τη δημιουργία του fund. Μόνο που αυτό το τελευταίο δεν λειτούργησε ποτέ.


Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στελέχη της τράπεζας με την οποία είχαν γίνει οι διερευνητικές συζητήσεις, σήμερα λένε ότι δεν θυμούνται τίποτα ή κάνουν ότι δεν θυμούνται.


«Δεν έχει έρθει το τέλος»


«Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι δεν έχει έρθει ακόμα το… τέλος στην ελληνική αγορά», λένε παράγοντες του χώρου, που παρακολουθούν τις εξελίξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ερώτημα της «Κ» σχετικά με την επίσκεψη του κ. Σόρος στην Ελλάδα, η πρώτη αντίδραση ενός εξ αυτών ήταν: «Μη μου πείτε ότι έρχεται να επενδύσει εδώ;». Η απάντηση ήταν βεβαίως αρνητική, αλλά ενδιαφέρον έχει η αιτιολόγηση της έκπληξης. «Αυτός πηγαίνει να επενδύσει σε μια αγορά μόνο αν έχει προηγηθεί ναυάγιο. Κι εννοείται ότι κανείς από μας δεν θα ήθελε να ζήσει κάτι τέτοιο…».


Επενδύσεις


Αυτή την περίοδο ο κ. Σόρος δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στις «πράσινες τοποθετήσεις». Πρόκειται για επενδύσεις στην αξιοποίηση των περιβαλλοντικών πολιτικών που εφαρμόζονται ανά τον κόσμο, με σκοπό την άντληση κέρδους. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Τύπου, ο κ. Σόρος είχε την ευκαιρία να αναλύσει επί τροχάδην τις απόψεις του επί του θέματος στον Ελληνα πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της τελευταίας του επίσκεψης στη Νέα Υόρκη. Η συνάντηση, προς αποφυγή παρεξηγήσεων και παρερμηνειών, εκτός από ολιγόλεπτη, ήταν και τυχαία, όπως διευκρινίζεται. Οι απόψεις του κ. Σόρος επί του θέματος είναι ευρύτατα διαδεδομένες, αν και κατά την εδώ παραμονή του δεν είχε την ευκαιρία να τις αναπτύξει αρκούντως. Ισως σε μια άλλη επίσκεψη, υπό την προϋπόθεση ότι «δεν θα έχει προηγηθεί το τέλος της… αγοράς».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_07/11/2009_336337

.

(312) αναγνώσεις

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *