Thursday 25 April 2024
Αντίβαρο
Ανδρέας Σταλίδης Πολιτική & Κοινωνία

SOS – Δημοκρατική εκτροπή;

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.

sumboulio-tis-epikrateias-ste

Δεδομένα.

  1. Από τον Ιούλιο του 2016 εκκρεμεί από την κυβέρνηση ο ορισμός των αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου.
  2. Εκκρεμεί η διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη συνταγματικότητα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε τέλη Αυγούστου 2016 χωρίς να έχει προηγηθεί η απόφαση του ΣτΕ για το θέμα με διπλή συνεισφορά: και η κυβέρνηση βιάστηκε να προχωρήσει, και το ΣτΕ αδιαφόρησε να ορίσει τη διάσκεψη πριν τον διαγωνισμό, όπως μπορούσε. [Θυμίζω ότι η υπόθεση εκδικάστηκε ήδη στις 4 Ιουλίου και εκκρεμεί η εσωτερική διάσκεψη των δικαστών, από την οποία θα βγει η απόφαση για τη συνταγματικότητα του διαγωνισμού].
  3. Ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στη ΔΕΘ (μετά τη λήξη του διαγωνισμού) είπε επί λέξη: «δεν δίνω καμμία πιθανότητα να ακυρώσει το ΣτΕ το διαγωνισμό». Δηλαδή: o επικεφαλής της Εκτελεστικής Εξουσίας υπαγορεύει σε έναν θεσμό, του οποίου η κατεξοχήν αρμοδιότητα είναι να ελέγχει την Εκτελεστική Εξουσία από αυθαιρεσίες τι να αποφανθεί. Μήπως πρόκειται για Δημοκρατική εκτροπή;
  4. Ο πρόεδρος του ΣτΕ «ματαιώνει» την διάσκεψη της υπόθεσης στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 επειδή υπάρχει «κλίμα», χωρίς καν να ορίζεται πότε θα πραγματοποιηθεί! Στην ιστορία δεν έχει ματαιωθεί ή αναβληθεί παρόμοια διάσκεψη υπόθεσης στο ΣτΕ, εφόσον έχει προηγηθεί η εκδίκαση, λόγω «κλίματος». Ακριβώς ο ρόλος του είναι να παρεμβαίνει καταλυτικά όταν υπάρχει πολιτικό ή άλλου είδους «κλίμα» στην κοινωνία, ώστε να λύνονται τα ζητήματα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο εμπιστευόμαστε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η ανακοίνωση του Προέδρου του ΣτΕ στις 30.9.2016:

«Eν όψει του κλίματος, το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα (από 13/09/2016) για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών».

Απόσπασμα από ομιλία του Ελευθέριου Βενιζέλου, ο οποίος ίδρυσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, σχετικά με τον ρόλο του:

Δυστυχώς, κύριοι, ο ελληνικός λαός ζήσας τόσους αιώνας υπό ξένην δουλείαν εσυνήθισε να θεωρή το κράτος εχθρικόν, όπως πράγματι ήτο, ο δε αιών της ελευθερίας δεν κατώρθωσε να του μεταβάλη εντελώς την ψυχολογίαν αυτήν. Εάν κατορθώσωμεν και είμαι βέβαιος ότι θα το κατορθώσωμεν δια του Συμβουλίου της Επικρατείας να εμπνεύσωμεν και εις τον τελευταίον πολίτην που κατοικεί εις τα απώτατα του κράτους ότι «υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας» που προστατεύουν κάθε πολίτην αδικούμενον από οιονδήποτε διοικητικόν όργανον και από την κυβέρνησιν αυτήν χωρίς να έχη ανάγκην ο πολίτης να προσφεύγη εις πλάγια μέσα και εις την υποστήριξιν των ισχυρών της ημέρας δια να εύρη το δίκαιόν του, βεβαιωθήτε ότι εγκαινιάζομεν ένα σταθμόν ιστορικόν, τον ιστορικώτερον ίσως σταθμόν της ζωής μας από αιώνος.

Με την εκκρεμότητα του ορισμού των αντιπροέδρων, ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει ότι η ψήφος των υποψηφίων αντιπροέδρων θα παραμείνει ανεπηρέαστη;

ΥΓ: Ευχαριστώ το Σ. Κρεμεζή για την αναφορά του Ελ. Βενιζέλου στο ΣτΕ και ορισμένες διευκρινήσεις για την εκδίκαση της υπόθεσης από το ΣτΕ.

7 comments

admin 4 October 2016 at 13:19

Είδηση προ ολίγων ωρών:

Παύθηκε ο Ντογιάκος από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών μετά την επανεκλογή του
Η επίδοση της απόφασης στον εισαγγελικό λειτουργό δημιουργεί νέα δεδομένα στο χώρο της Εισαγγελίας Εφετών, καθώς είναι η πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
Εξαρθρώθηκε κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας από την ασφάλεια Πατρών
|

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
Την Τετάρτη θα ηχήσουν οι σειρήνες Πολιτικής Άμυνας στα πλαίσια της άσκησης «Παρμενίων 2016»
Ιωάννα Μάνδρου
Δημοσίευση: 04/10/2016 – 12:48
Τελευταία ενημέρωση: 04/10/2016 – 12:48
5 σχόλια

SHARE IT
AddThis Sharing Buttons
Share to FacebookShare to TwitterShare to LinkedInShare to Google+Share to PinterestShare to Περισσότερα…Share to E-mailShare to Εκτύπωση
Aπρόσμενη εξέλιξη σημειώθηκε με την υπόθεση της εκλογής του εισαγγελέα εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου στη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών είκοσι ημέρες μετά την επανεκλογή του ως προϊστάμενος στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές της δικαιοσύνης, όπου συγκέντρωσε το 48% των ψήφων των συναδέλφων του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ ο Ισίδωρος Ντογιάκος, που είχε πειθαρχική καταδίκη από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου για προσβολή της Προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου, κατέβηκε στις εκλογές με άδεια του aνωτάτου δικαστηρίου προς το οποίο είχε γραπτώς υποβάλει σχετικό ερώτημα, εντούτοις σήμερα του επιδόθηκε η απόφαση πειθαρχικής καταδίκης με αποτέλεσμα να εκπέσει της θέσης του και να παύσει να εκτελεί στο εξής καθήκοντα προϊσταμένου στην Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας.

Η επίδοση της απόφασης στον εισαγγελικό λειτουργό δημιουργεί νέα δεδομένα στο χώρο της Εισαγγελίας Εφετών, καθώς είναι η πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο, ενώ ακόμα παραμένει άγνωστο αν οι εκλογές θα επαναληφθούν ή αν προϊστάμενος θα μείνει ο αναπληρωτής του Αντώνιος Λιώγας που στην εκλογική αναμέτρηση για την επιλογή προϊσταμένου ήρθε δεύτερος.

Πάντως η παύση Ντογιάκου λίγες ημέρες μετά την επανεκλογή του παρά το κλίμα που είχε δημιουργηθεί σε βάρος του με την πειθαρχική καταδίκη σε στέρηση μισθού για 40 ημέρες για προσβολή της Προέδρου του Αρείου Πάγου, εκτιμάται, ως κίνηση υψηλού ρίσκου από την πλευρά της ηγεσίας της δικαιοσύνης καθώς ο Ισίδωρος Ντογιάκος είχε ζητήσει και είχε λάβει την άδεια του Αρείου Πάγου για να κατέλθει στις εκλογές, ( δεν κατέβηκε χωρίς την άδεια της ηγεσίας της δικαιοσύνης) ενώ παρουσία όλων των εισαγγελέων εφετών που μετείχαν στην Ολομέλεια, που ψήφισε για την επιλογή νέου προϊσταμένου, έδωσε ενώπιον όλων τη διαβεβαίωση του υπουργείου ότι αν εκλεγεί δεν θα εκπέσει διότι θα υπάρξει προς τούτο νομοθετική ρύθμιση.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/326621/pauthike-o-dogiakos-apo-tin-eisaggelia-efeton-athinon/#ixzz4M6uMYzSS
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Reply
Beriev 4 October 2016 at 14:59

Εδώ έχουν βάλει ακόμα και πρωθυπουργό άτομο χωρίς εκλογές, στην ουσία με το έτσι θέλω του Μπαρόζο. Τώρα εξ αιτίας του Ντογιάκου κατελύθη η δημοκρατία;…

Χάνεστε στις λεπτομέρειες, όποιος ζει στη χώρα καταλαβαίνει ότι έχει διαλυθεί το σύμπαν. Το κράτος αυτή τη στιγμή παίζει στον αυτόματο και επί της ουσίας κρατιέται εν ζωή από το με την καλή έννοια “βίτσιο” μιας χούφτας χαμηλόβαθμων ως επί το πλείστον δικαστικών, αστυνομικών, πυροσβεστών, στρατιωτικών, γιατρών και δασκάλων.

Reply
Δεξιός 4 October 2016 at 15:24

Τον πρωθυπουργό δεν τον αναδεικνύουν εκλογές, τον αναδεικνύει η απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής την οποία Βουλή αναδεικνύουν εκλογές. Και η απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, στο διάστημα της θητείας της, τοποθετεί πρωθυπουργό όποιον γουστάρει χωρίς να ρωτά κανένα Beriev,κανένα συνδικαλιστή, κανένα κομμουνιστή, με μια λέξη κανένα συμμορίτη. Αυτό πρέπει να είσαι αγράμματος (σαν τον πρωθυπουργό σου) για να μην το γνωρίζεις. Και ναι, τώρα κατελύθη η δημοκρατία εξαιτίας των κομμουνιστών.Κάθε φορά που ένας κομμουνιστής ανοίγει το στόμα του καταλύεται η Δημοκρατία.

Reply
Beriev 4 October 2016 at 15:56

Μήπως λες μαλακίες; Για ψάξτο.

Reply
Κοζανίτης 4 October 2016 at 17:31

Μαλακίες είναι ότι ο Μπαρόζο βάζει πρωθυπουργό δικό του με το έτσι θέλω. Για ψάξτο.

Reply
Beriev 4 October 2016 at 18:34

Επ να’τος κι ο άλλος ο εγκέφαλος…

Reply
admin 5 October 2016 at 19:10

Επειδή το θέμα δεν είναι ακριβώς «λεπτομέριες», μόλις παραιτήθηκαν δύο Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας για την υπόθεση της ματαίωσης/αναβολής της σύσκεψης του ΣτΕ.

http://www.kathimerini.gr/877776/article/epikairothta/ellada/paraith8hkan-dyo-antiproedroi-toy-ste-apo-thn-enwsh-dikastwn-meta-thn-anavolh-ths-diaskeyhs-gia-tis-thleoptikes-adeies

ΕΛΛΑΔΑ 12:57

Παραιτήθηκαν δύο αντιπρόεδροι του ΣτΕ από την Ενωση Δικαστών, μετά την αναβολή της διάσκεψης για τις τηλεοπτικές άδειες
ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Θέματα μείζονος θεσμικής σημασίας θέτουν με τις έγγραφες παραιτήσεις τους από την Ένωση Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, δύο αντιπρόεδροι του ανωτάτου δικαστηρίου που επικρίνουν με δριμύτητα τόσο την πρόσφατη τοποθέτηση του Προέδρου του Δικαστηρίου περί ματαιώσεως της Ολομέλειας για τις τηλεοπτικές άδειες, με επίκληση του «κλίματος» που έχει δημιουργηθεί, όσο και την υποστηρικτική προς τον Πρόεδρο του ΣτΕ ανακοίνωση της Ενώσεως τους.

Οι αντιπρόεδροι Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και Χρήστος Ράμμος εγγράφως – μάλιστα ο δεύτερος κοινοποίησε σε όλα τα μέλη του δικαστηρίου την επιστολή του- θεωρούν απαράδεκτη την επίκληση ως λόγο ματαιώσεως της Ολομέλειας για τις τηλεοπτικές άδειες «του κλίματος που έχει διαμορφωθεί» και κάνουν λόγο, ειδικώς ο κ. Ράμμος περί «μεγάλου ατοπήματος για συνθήκες αρνησιδικίας».

Ειδικότερα, ο κ. Ράμμος με την επιστολή του την οποία κοινοποίησε χθες σε όλους τους δικαστικούς λειτουργούς στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δηλώνει ότι «αποχωρεί από την Ένωση» των δικαστικών λειτουργών του Δικαστηρίου και ανακοινώνει ότι την απόφαση αυτή έλαβε την περασμένη Παρασκευή λόγω των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στην Ολομέλεια και μετά για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Ο κ. Ράμμος, αναφέρει στην επιστολή του πως οι λόγοι ματαιώσεως της Ολομέλειας που επικαλέστηκε τόσο ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου κ. Νίκος Σακελλαρίου, όσο και η Ένωση των Δικαστών του ΣτΕ σε ανακοίνωση της την ημέρα εκείνη, με την επίκληση του «κλίματος που έχει διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις», συνιστούν «μέγα ατόπημα».

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ο κ. Ράμμος, «η άποψη ότι το Δικαστήριο ή ο κάθε δικαστής στα πλαίσια των δικών του αρμοδιοτήτων μπορεί να παραιτείται και να απέχει έστω και προσωρινά, αλλά πάντως επ΄αόριστον, από την επιτέλεση του θεσμικού συνταγματικού του καθήκοντος, που δεν είναι άλλο από το να τέμνει αδιατάρακτο τις ενώπιον του αγόμενες διαφορές έτσι ώστε να επιλύονται οι αμφισβητήσεις που διαπερνούν την κοινωνία με την αυθεντία της δικαστικής λειτουργίας όταν έχει αναπτυχθεί – και μάλιστα εκτός δικαστηρίου – κλίμα έντασης, είναι πρωτοφανής».

Ο κ. Ράμμος στηλιτεύοντας, όπως και η κυρία Σακελλαροπούλου τη ματαίωση της Ολομέλεια του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες λόγω “κλίματος” συνεχίζεις ασκώντας σκληρή κριτική στον Πρόεδρο του ΣτΕ καθώς μεταξύ άλλων αναφέρει.

«Η άποψη με άλλα λόγια, που δέχεται ότι το Δικαστήριο αντί να διασκεφθεί και να εκδώσει απόφαση επί οποιασδήποτε υποθέσεως, ανεξαρτήτως της φύσεώς της, είναι σκόπιμο να αναβάλει επ΄αοριστον τη διάσκεψή του με την επίκληση ενός κάποιου κλίματος ( το οποίο βεβαίως το Δικαστήριο δεν μπορεί να ελέγξει) συνιστά κατά τη γνώμη μου αρνησιδικία».

Και διερωτάται κλείνοντας ο κ. Ράμμος. «Τί θα λέγαμε αν ένας βοηθός εισηγητής αρνιόταν να καταθέσει προεισήγηση η ένας Σύμβουλος αρνιόταν να καταθέσει εισήγηση επικαλούμενος ότι λόγω κλίματος δεν μπορεί να ασκήσει με νηφαλιότητα τα καθήκοντά του;»

Και συνεχίζει. «Μπορεί κανείς να διανοηθεί το 1969 αναβολή είτε της συζήτησης είτε της διάσκεψης επί της υποθέσεως των απολυμένων από τη στρατιωτική δικτατορία δικαστών κατ΄επίκληση «δυσμενών συνθηκών» ή «κακού κλίματος»;
Και καταλήγει. «Ενόψει όλων αυτών δεν μπορώ να συνεχίσω να είμαι μέλος της Ένωσης».

Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος Αικατερίνη Σακελλαροπούλου που έχει διατελέσει επί χρόνια και πρόεδρος της Ενώσεως των Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε γραπτή – δήλωσή της, στηλιτεύει την επίκληση λόγων “κλίματος” για την ματαίωση της διάσκεψης της Ολομέλειας για τις τηλεοπτικές άδειες, παραιτείται από μέλος της Ενώσεως, λόγω της υποστηρικτικής προς τον Πρόεδρο του ΣτΕ ανακοινώσεως που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή.

Η κυρία Σακελλαροπούλου τονίζει μεταξύ άλλων «πως με την ανακοίνωση της Ενώσεως που αποδοκιμάζει τα “όσα αντίθετα αναφέρονται στο τύπο” με βάση όχι τη δική του αντίληψη για τα πράγματα αλλά την ανακοίνωση του Προέδρου του Δικαστηρίου μετατρέποντας ουσιαστικά την Ένωση, για πρώτη φορά, κατά την αντίληψή μου σε γραφείο τύπου του Προέδρου του Δικαστηρίου».

«Το συγκεκριμένο ατόπημα, συνεχίζει η κυρία Σακελλαροπούλου, πλήττει καίρια τον θεσμικό ρόλο της Ενώσεως και σηματοδοτεί αλλαγή στη μακρόχρονη πορεία της, από ανεξάρτητο όργανο έκφρασης γνώμης του συνόλου των μελών του Δικαστηρίου, σε διοικητική υπηρεσία».

Μετά τις επιστολές παραίτησης των δύο αντιπροέδρων από την Ενωση του ΣτΕ συγκαλείται εκτάκτως στις 13 Οκτωβρίου γενική συνέλευση των μελών του Δικαστηρίου προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα που έχουν προκύψει.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.