Tuesday 26 March 2024
Αντίβαρο
Δημήτρης Ζιαμπάρας Πολιτική & Κοινωνία

Βαρβαρότητα είναι η απουσία προτύπων

Γράφει ο Δημήτρης Ζιαμπάρας.

ziamparas-profile-photo

Προχθές ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης αποκατέστησε την προτομή της Λέλας Καραγιάννη που είχαν προ εβδομάδας αποκεφαλίσει. Λες κι ήξεραν πως ο αποκεφαλισμός ήταν ό,τι ατιμωτικότερο φοβούνταν όσοι πολεμούσαν. Ένα κεφάλι που ούτε καν οι ναζί δεν κατάφεραν να το κάνουν να σκύψει και να τους προσκυνήσει. Συμπλήρωσαν το ανδραγάθημά τους τσακίζοντας τα γνωρίσματα του προσώπου — όχι για να μην το βλέπουν, αλλά για να μην τους βλέπει. Δεν τους νοιάζει η πλούσια αντιστασιακή δράση της Καραγιάννη, με σύσσωμη την πολυμελή οικογένειά της, και η εκτέλεσή της από τους Γερμανούς το 1944. Απλά, δεν θέλουν πρότυπα!

Το σέβας για τους γενναίους νεκρούς περνάει στα περιττά και τα μη αναγκαία. Δίχως αυτό το σέβας, ωστόσο, δίχως μνήμη, καταντάμε ιστορικά νεκροζώντανοι. Ένας μηδενισμός που χουλιγκανίζει υποδυόμενος τον εξεγερσιακό, ίνα μη είπω επαναστατικό. Είναι όμως ακριβώς στην ίδια γραμμή με —τον αφελή, αλλά επικίνδυνο λόγω του ότι απευθύνεται στα κατώτερα ένστικτα— υπερφιλελευθερισμό ο οποίος προάγεται από παντού και ευαγγελίζεται έναν νέο τύπο ανέραστου ανθρώπου που δεν υπήρξε ποτέ. Κοινός στρατηγικός στόχος και των δύο: τα πρότυπα και οι αξίες — περιορίζουν την ελευθερία τους. Όσες όμως περισσότερες αλυσίδες σπάμε τόσο πιο μικροί άνθρωποι γινόμαστε. Βαρβαρότητα είναι η απουσία προτύπων που θα μπορούσαμε να επικαλεστούμε. Τον 19ο αι. «πέθαναν» τον Θεό, τον 21ο αι. θα «πεθάνουν» τον άνθρωπο.

Μαζί και οι άλλες βαρβαρότητες των μνημείων και τοίχων που μουτζουρώνονται, των τρόλεϊ που πυρπολούνται κτλ. Όποιος νομίζει ότι θα αντιμετωπίσει με χαλαρότητα (σχολικές παρεμβάσεις και άλλες τέτοιες αφέλειες) αυτήν την παραβατικότητα, η οποία είναι ουσιαστικά αποτέλεσμα δεκαετιών ανομίας και ατιμωρησίας, κάνει λάθος. Το απέδειξε ο Ρούντολφ Τζουλιάνι, όταν ανέλαβε δήμαρχος της Νέας Υόρκης το 1993, μιας πόλης που μαστιζόταν τότε από βαριά εγκληματικότητα. Εφάρμοσε την πολιτική της ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΑΝΟΧΗΣ απέναντι στην παραβατικότητα, λ.χ. όταν κάποιος συλλαμβανόταν να πετάει γόπα στον δρόμο τιμωρούνταν με 30 μέρες φυλακή, χωρίς αναστολή ή εξαγορά. ΜΕΣΑ! Σε έξι μήνες μείωσε την εγκληματικότητα κατά 70% και η Νέα Υόρκη χαρακτηρίστηκε η ασφαλέστερη μεγάλη πόλη της Αμερικής.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.