«Ωμότητες» οι σφαγές των Αρμενίων δήλωσε ο Ομπάμα

Hμερομηνία: 24-04-10 
Ασυμφωνία στις δηλώσεις Ερντογάν, Νταβούτογλου για το περιεχόμενο των δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου.

Ο Aμερικανός πρόεδρος χαρακτηρίζει «μία από τις χειρότερες ωμότητες του 20ου αιώνα» τις σφαγές των Αρμενίων το 1915-17 σε σημερινό του μήνυμα με αφορμή την 95η επέτειο από το ιστορικό αυτό γεγονός, στο οποίο ο Μπαράκ Ομπάμα αποφεύγει ωστόσο οποιαδήποτε αναφορά του όρου «γενοκτονία» και χαιρετίζει το διάλογο μεταξύ των Τούρκων και των Αρμενίων για το θέμα αυτό.

«Αυτήν την ημέρα μνήμης, σιωπούμε και θυμόμαστε ότι πριν από 95 χρόνια άρχισε μια από τις χειρότερες ωμότητες του 20ου αιώνα. Αυτή τη μελανή στιγμή της ιστορίας, 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι σφαγιάστηκαν ή προχώρησαν προς το θάνατό τους τις τελευταίες ημέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», σημειώνει ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του.

«Τη θέση μου γι’αυτό που συνέβη το 1915 την έχω περιγράψει πολλές φορές και το όραμά μου για την Ιστορία δεν έχει αλλάξει», προσθέτει και σημειώνει: «Είναι προς το συμφέρον όλων η πλήρης και ειλικρινής αποκατάσταση των γεγονότων».

«Οι λαοί της Τουρκίας και της Αρμενίας θα γίνουν πιο δυνατοί αναγνωρίζοντας την κοινή τους ιστορία. Είμαι ικανοποιημένος από το διάλογο μεταξύ των Τούρκων και των Αρμενίων, και στους κόλπους της ίδιας της Τουρκίας, για το επώδυνο αυτό γεγονός της Ιστορίας», καταλήγει.

Το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου χαιρέτισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ο πρόεδρος Ομπάμα έκανε μία δήλωση που λαμβάνει υπόψη της τις ευαισθησίες της Τουρκίας. Η δήλωση Ομπάμα δείχνει την ευαισθησία της σημερινής κυβέρνησης των ΗΠΑ πάνω σε αυτό το θέμα», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου.

«Λυπούμαστε που βλέπουμε μια τέτοια δήλωση, η οποία έχει μία μονόπλευρη πολιτική άποψη και η οποία περιέχει λάθη. Ο μεγαλύτερος εχθρός των ιστορικών γεγονότων είναι η αναθεώρηση της μνήμης. Καμία χώρα δεν θα πρέπει να επιβάλει στους άλλους τις απόψεις της για την ιστορία. Η Ιστορία μπορεί να κριθεί μόνον από τους ιστορικούς, δεν είναι αρμοδιότητα των πολιτικών να κάνουν δηλώσεις για γεγονότα που αφορούν την Ιστορία», δήλωσε στο πρακτορείο Ανατολή.

Παράλληλα ο Tούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν καταδίκασε τις διαδηλώσεις που έγιναν στην αρμενική πρωτεύουσα Γερεβάν για την ιστορική επέτειο, κατά τις οποίες πυρπολήθηκαν τουρκικές σημαίες όπως και είδωλα των τούρκων ηγετών.

«Τέτοιες πρωτοβουλίες μπορούν μόνο να υπονομεύσουν τη διαδικασία εξομάλυνσης» των σχέσεων μεταξύ του Γερεβάν και της Άγκυρας, σημείωσε.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην πρωτεύουσα της Αρμενίας για να τιμήσουν την ιστορική αυτή επέτειο, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία και οι Τούρκοι τίμησαν τη σφαγή των Αρμενίων, πραγματοποιώντας πολλές συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη, με κύρια αυτήν στην πλατεία Ταξίμ, όπου μετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι.

Χιλιάδες άνθρωποι, περίπου 6-7.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές, 2.600 σύμφωνα με την αστυνομία, διαδήλωσαν και στο Παρίσι, ζητώντας από την Τουρκία να αναγνωρίσει τη γενοκτονία.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_24/04/2010_334422

.

(437) αναγνώσεις

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *