Η Κνεσσέτ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, αποφάσισε να προτείνει να συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας το ζήτημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους, το 1915. Η πρόταση προωθήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της βουλής.
Η απόφαση εγκρίθηκε με 12 ψήφους υπέρ και 8 κατά.
Στη χθεσινή (28-4) συνεδρίαση της Κνεσσέτ συζητήθηκε αίτημα του προέδρου του Κόμματος Meretz, Χαΐμ Ορόν (Haim Oron) για διεξαγωγή συζήτησης στην ολομέλεια της βουλής, γύρω από το θέμα της Γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915.


Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στα βάσανα και τις τραγωδίες των άλλων
Ο Ορόν, καταθέτοντας την πρότασή του για συζήτηση και αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, είπε: “Ως ένας λαός που έχουμε υποστεί γενοκτονία, θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στα βάσαν και τις τραγωδίες των άλλων και να δέιχνουμε την απαραίτητ ευαισθησία”.
Και ο βουλευτής Ντοβ Χενίν (Dov Henin), του κόμματος Hadaş, στην ομιλία του δήλωσε ότι συμφωνεί με τη συζήτηση του θέματος στην Κνεσσέτ, επαναλαμβάνοντας κι αυτός με τη σειρά του ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να είναι ευαίσθητοι στις τραγωδίες που βίωσαν άλλα έθνη.
“Πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη”
Ο βουλευτής Ούρι Όρμπαχ (Uri Orbah) από το κόμμα Habayit Hayehudit δήλωσε η Κνεσσέτ θα πρέπει να επιδείξει “τα αισθήματα αλληλεγύης” και ότι “ο εβραϊκός λαός θα πρέπει να διδαχτεί και από τις τραγωδίες και τις καταστροφές που έζησαν άλλοι λαοί”.
Ο βουλευτής Νιτζάν Χόροβιτζ, του κόμματος Meretz, δηλώνοντας κι αυτός τη συναίνεσή του στη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης στην ολομέλεια της Κνεσσέτ για το θέμα είπε: “Το θέμα δεν πρέπει να διασυνδέεται με τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ. Δεν στρέφεται εναντίον της Τουρκίας και εναντίον του τουρκικού λαού”, πρσθέτοντας ότι πρέπει να επιδειχτεί ευαισθησία στις τραγωδίες που βίωσαν άλλοι λαοί.


“Η Κνεσσέτ δεν μπορεί να αγνοεί αυτό το θέμα”
Ο πρόεδρος της Κνεσσέτ, Ρεβέν Λίβλιν (Reuven Rivlin), αναφερόμενος στο θέμα είπε: “Αυτό δεν είναι μια προβοκάτσια που στρέφεται κατά της Τουρκίας. Όμως, το θέμα αυτό δεν μπορεί να το αγνοήσει η Κνεσσέτ”.
Με τη σειρά του ο βουλευτής Ρόμπερτ Ιλάτοφ (Robert İlatov), του κόμματος Yisrael Beiteniu, δήλωσε ότι η Κνεσσέτ δεν είναι χώρος που θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα αυτό.
Η επιτροπή της βουλής θα αποφασίσει αν το θέμα ενταχτεί στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας ή στην Επιτροπή Παιδείας.
Πηγή: ANF NEWS AGENCY

.

1 thought on “Άρχισαν τα 'όργανα'; Η Γενοκτονία των Αρμενίων στην Κνεσέτ!

  1. Αν είχαμε κράτος, θα έκανε μία προσπάθεια να πείσει τους Ισραηλινούς, μαζί με την Γενοκτονία των Αρμενίων, να συμπεριλάβουν (αναγνωρίσουν) την Γενοκτονία των Ελλήνων (Πόντου, Μ. Ασίας κλπ). Δεν νομίζω ότι το Ισραήλ θα είχε αντίρρηση, αφού μάλιστα κι εμείς έχομε αναγνωρίσει το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα. Έτσι θα έμπαινε μία αρχή για την διεθνή αναγνώριση και της γενοκτονίας των Ελλήνων. Αλλά αυτά δεν είναι για εμάς, ως φαίνεται 🙁

    Την Γενοκτονία των Αρμενίων έχουν αναγνωρίσει 20 κράτη μέχρι σήμερα. Αυτή των Ποντίων πόσα;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *