Thursday 17 August 2023
Αντίβαρο
Δημήτρης Αλευρομάγειρος Κύπρος Ομιλίες/Συνεντεύξεις

Η ολίσθηση της στρατιωτικής πλευράς του Κυπριακού προς ένα νέο σχέδιο Άνναν 

Εισήγηση στην εκδήλωση στην Πάφο την 26η Νοεμβρίου 2016 με τίτλο «ΠΟΥ ΠΑΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ;»

Δημήτρης Αλευρομάγειρος, Αντιστράτηγος ε.α.
Επιτίμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού.

aleuromageiros

Μακαριότατε Αρχιεπίσκοπέ Κύπρου,
Πανιερότητε Μητροπολίτα Πάφου,
Σεβαστοί ιεράρχες,
Έντιμε Κύριε Μάτση και λόγω οικογενειακής αγωνιστικής και θυσιαστικής παράδοσης αλλά και λόγω της προσωπικής σας διαδρομής,
Κυρίες και Κύριοι,

Χαίρομαι που ευρίσκομαι στην Κύπρο και επίσης γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να καταθέσω κάποιες σκέψεις για το στρατιωτικό τμήμα του κυπριακού , ενωπιον εκλεκτού ακροατηρίου.

Εισαγωγικά θα ήθελα να επισημάνω ότι η παρέμβαση μου αυτή γίνεται με απόλυτο σεβασμό προς τις εκλεγμένες πολιτικές ηγεσίες της Κύπρου και της Ελλάδας και πιστεύω ότι η όποια αντίθεσή μας σε ότι δρομολογείται ενισχύει αυτές τις ηγεσίες στην προσπάθεια τους να αντιδράσουν σε ένα απόλυτα ιμπεριαλιστικής φόρμουλας σχέδιο το οποίο φοβούμαι ότι δεν θα απέχει του άθλιου σχεδίου Άνναν,
Ενός σχεδίου που απέρριψε με τεράστια πλειοψηφία ο Κυπριακός Λαός.

Ευθύς εξ αρχής ήθελα να τονίσω την τεράστιας σημασίας κίνηση φορσέ της Ελληνικής πλευράς στην πρόσφατη συνάντηση στο Μον Πελερέν[ το είπε προηγουμένως και ο Μακαριότατος ] όπου ανετράπη την τελευταία στιγμή η ολίσθηση σε πρακτικές τύπου Άνναν και εύχομαι αυτό να σηματοδοτήσει την ανατροπή της μέχρι τώρα ενδοτικής στάσης και να ξεκινήσει η προσπάθεια για μια νεα χάραξη της στρατηγικής γιά αντικειμενικα δίκαιη επίλυση του Κυπριακου,

Γιατί,

Όταν το 2005 η υπό τον παρόντα Καθηγητή Γ. Κασιμάτη επιστημονική ομάδα των οκτώ ξένων εμπειρογνωμόνων, στην οποία επίσης μετείχαν οι εκ των παρόντων Καθηγητής Παν.Ήφαιστος και πρέσβης Περ. Νεάρχου, συνέταξε το πόρισμα της , πόρισμα το οποίον υπενθυμίζω , υπεβλήθη σε όλα τα κυπριακά κόμματα και στους Τ/Κ αλλά και στα ελληνικά κόμματα, ο εκ των συμμετεχόντων στους ξένους εμπειρογνώμονες άγγλος, παρακαλω, καθηγητής είπε ότι “δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο κρατική οντότητα που να μην έχει ενιαίες δυνάμεις ασφαλείας”
Συνεπώς επισημαίνουμε εμείς ότι η σχετική πρόνοια ή οποία υποτίθεται ότι προέβλεπε κάποια παραλλαγή αυτού, προκειμενου να συσκοτίσει την τελική εικόνα έδωσε και σε αυτο το σημείο το στιγμα μιας τελειως φαλκιδευμενης προτασης που διέτρεχε το ολο απαράδεκτο σχέδιο.

Υπενθυμίζω επίσης οτι η Τουρκία ουδέποτε αναίρεσε το Δογμα ασφαλειας της Τουρκιας σε σχεση με το Κυπριακο.
οτι δηλαδη και επισημα και ανεπισημα δηλωνουν οτι το Κυπριακο το ελυσαν το 1974 και οτι η δηλωση αυτη δεν αναιρεθηκε ουτε κατα τη διαρκεια των διαπραγματευσεων εν οψει του σχεδιου Ανναν , ουτε κατα την προ της εναρξης της ενταξιακης πορειας της Τουρκιας για την ΕΕ,περιοδο, ουτε φυσικα και τωρα.Τουναντιον μας το επαναλαμβανουν συνεχεια και είναι αυτο που διατρέχει την όλη φιλοσοφία της γείτονος τοσο για την Κύπρο όσον και για την Ελλάδα.

Η θετική στροφή των Ελληνικών και της Κυπριακής Κυβέρνησης ,τα τελευταια δυο χρόνια ,στο να τοποθετήσει, ως κοκκινη γραμμή το θεμα της καταργησης των εγγυήσεων, αντιμετωπίζεται σχεδόν με περιφρόνηση απο την Τουρκικη πλευρα και ειναι ακομα χαρακτηριστικο ότι στην προσφατη επισκεψη του Αμερικανου Προέδρου στην Αθήνα , ετεθη ρητά απο ελληνικής πλευρας , δημοσιως, τοσο απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και απο τον Πρωθυπουργό.

Επισης θεωρω θετικο το ότι στην τελευταια σηναντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό , επαναβεβαιωθηκε , στην κοινη συνέντευξη , η ίδια απόφαση για την καταργηση των εγγυήσεων

Δεν ειναι βεβαια αγνωστο και εχει καταγραφει αυτη η σοβαρη ελλειψη σταθερης ελληνικης στρατηγικης ανεξαρτητα με τις πολιτικες δυναμεις που κυβερνουν τη χωρα τα τελευταια 31 χρονια [σημειωνουμε απλα τις μεταβολες: 1974-1977, Το Κυπριακο [«Κ»] είναι θεμα εισβολης και κατοχης. 1977,1979 συμφωνιες κορυφης για δικοινοτικη ομοσπονδια,Η Κυπρος αποφασιζει ,η Ελλαδα συμπαρισταται ,τυχον περαιτερω προελαση τουρκικων στρατευματων αιτια πολεμου. 1983 χλιαρη αντιμετωπιση της ανακηρυξης του ψευδοκρατους αντι της απεμπλοκης από τις συμφωνιες κορυφης 1977,1979. 1993 κινδυνος και εν συνεχεια απεμπλοκη από τις ιδεες Γκαλι με την –γιάυτους τους λογους- εκλογη του Γλαυκου Κληριδη- δογμα ενιαιου αμυντικου χωρου. 1996 δολοφονια Σολωμου –Ισαακ, απαιτηση Τ/Κ ηγεσιας για χαλαρη συνομοσπονδια και απειλη για ενσωματωση Τ/Κ ψευδοκρατους στη Τουρκια σε περιπτωση μη αναγνωρισης του και ενσωματωσης της Κυπριακης Δημοκρατιας στην Ε.Ε. Δυναμικη παρεμβαση Χολμπουρκ [ πατερα της ιδεας του σχεδιου Ανναν ] και φιασκο της υποθεσης των πυραυλων S300. 2001-2004, Συνομιλιες κορυφης των δυο κοινοτητων,γεννηση και καταρρευση σχεδιου Ανναν ,ευτυχως λογω της σθεναρης στασης του Κυπριακου Ελληνισμου.

Αυτά σέ αντίθεση βέβαια με την σταθερη διαχρονικη στρατηγικη Τουρκιας ανεξαρτητα από τις οποιες μεταβολες πολιτικων κομματων [του Ερντογαν συμπεριλαμβανομενου].
– –
– Η καθαρη στρατιωτικη πλευρα του Κυπριακου.

Κυριες και Κυριοι,

Θα ξεκινησω υπενθυμιζοντας την ,προ 2500 χρονων προτροπη του Δημοσθενους «Στηριζεσθαι εις εαυτους υμων αυτων εστι» γιατι το ξεχναμε συνεχεις και οσο και αν φταινε οι ,οποιοι αντιπαλοι μας , τα συμφεροντα τους εξυπηρετουν.Εμεις τι κανουμε για να στηριξουμε τα δικα μας;

Η στρατηγικη αξια της Κυπρου είναι ολως εξαιρετικη και εγκειται κυριως σε δυο πραγματικες καταστασεις .

Α. Στο ότι επιδρα καταλυτικα σε επιχειρησεις στην Αν. Μεσογειο,Τουρκια, Μ. Ανατολη,Καυκασο,Αραβικο κοσμο και νησιωτικη Ελλαδα και

Β. Η νησος Κυπρος αποτελει προκεχωρημενη βαση πλαγιοφυλασσουσα τη θαλασσια οδο Γιβραλταρ – Μαλτα – Σουεζ – Ινδικο ωκεανο μετεχουσα στον κρικο μιας σειρας φυσικων βασεων Γιβραλταρ – Μαλτας – Κυπρου – Περσικος.

Η στρατιωτικη αξια της Κυπρου αυξομειουται αναλογα με τις διεθνεις συνθηκες , τη διαφοροποιηση της ισχυος των τοπικων, περιφεριακων και παγκοσμιων δυναμεων και των οσημεραι εξελιξεων των πολεμικων μεσων και μεθοδων πολεμου. Με τη σημερινη παγκοσμια πραγματικοτητα και ειδικη κατασταση [αναταραχη σε Μ.Ανατολη ,σήμερα στην Συρία και η εμφανιση του ISIS] εκτιμαται ότι η στρατιωτικη της αξια εξακολουθει να είναι υψηλη και στο ιδιο σχεδον επιπεδο που ηταν στους Α΄ και Β΄ παγκοσμιων πολεμων και την εποχη του πολεμου στο Σουεζ.
Η αυτονοητη αυτή στρατιωτικη στρατηγικη της αξια, με καθαρα ψυχρη στρατιωτικη οπτικη ειναι και η βασικη αιτια του διαχρονικου προβληματος της Κυπρου .

Κανοντας μια μικρη χρονικη αναδρομη με αρχη τις σχιζοφρενικες συμφωνιες-συνθηκες Ζυριχης – Λονδινου [ζουρλομανδια τις ειχε ονομασει ο Καλλαχαν ], θα υπενθυμισουμε ωρισμενα ,κεφαλαιωδους σημασιας αρθρα τα οποια συνετελεσαν στη διαχρονικη διτατηρηση της ανωμαλιας , η οποια με τον έναν ή αλλον –γνωστο σημερα- τροπο οδηγησαν το Κυπριακο στη σημερινη κατασταση…

Συμφωνιες Ζυριχης,
————————-
« Η Μ. Βρεττανια διατηρει τις βασεις στις περιοχες Ακρωτηρι, Επισκοπη, Παραμαλι, Δεκελεια, Περγαμο, Αγ. Νικολαο και Ξυλοφαγου και το δικαιωμα να χρησιμοποιει το λιμανι Αμμοχωστου και το αεροδρομιο Λευκωσιας»

«Εγκαθιδρυεται στη νησο τριμερες στρατηγειο Ελλαδας –Τουρκιας και Κυπριακης Δημοκρατιας με αρχηγο διαδοχικα αντιπροσωπο μιας από τις τρεις δυναμεις.Ελληνικη στρατιωτικη δυναμις 950 ανδρων [ΕΛΔΥΚ] και Τουρκικη 650 [ΤΟΥΡΔΥΚ] θα παραμεινει στην Κυπρο ως εγγυηση των συμφωνιων»

Συνθηκη Εγγυησεως,
————————–
Αρθρο 2. Η Ελλαδα, το Η.Β. και η Τουρκια λαμβανοντας υπόψη τις υποχρεωσεις της Δημοκρατιας της Κυπρου που περιλαμβανονται στο αρθρο της παρουσας συμφωνιας αναγνωριζουν και εγγυωνται την ανεξαρτησια την εδαφικη ακεραιοτητα και την ασφαλεια της Δημοκρατιας της Κυπρου όπως και την κατασταση που δημιουργηθηκε με τα θεμελιωδη αρθρα του Συνταγματος της.
…………………..αναλαμβανουν ομοιως να απαγορευουν ,οσον τους είναι δυνατον, κάθε δραστηριοτητα που αποβλεπει αμεσα ή εμμεσα, ειτε στην ενωση της Δημοκρατιας της Κυπρου με οποιοδηποτε άλλο κρατος ,ειτε στο διαμοιρασμο της νησου.

Αρθρο 4. Σε περιπτωση παραβιασεως των ορων …κ.λ.π…. η Ελλαδα ,το Ηνωμενο Βασιλειο και η Τουρκια αναλαμβανουν την υποχρεωση να διαβουλευονται μεταξυ τους οσον αφορα τις παραστασεις ή τα μετρα τα αναγκαια για τη διασφαλιση της τηρησης των διαταξεων αυτων.
Εφ’ οσον η κοινη ή συντονισμενη ενεργεια θα αποδεικνυοταν αδυνατη, κάθε μια από τις εγγυητριες Δυναμεις επιφυλασσει σε εαυτην το δικαιωμα να ενεργει με μονο σκοπο την επαναφορα της καταστασης που δημιουργηθηκε με την παρουσα συνθηκη»…..

Την παρα πανω επισημανση την καναμε για να δωσουμε εμφαση στην «νομικη» γενεσιουργο αιτια τοσο των αφορμων που οδηγησαν στα ολεθρια αποτελεσματα της καταστροφης του 1974, οσο και στην υπενθυμιση ότι τα αρθρα της συνθηκης Εγγυησεως υπηραχαν και στις «ιδεες Γκαλι» και υπηρχαν αυτουσια στο σχεδιο Ανναν
———
Τα γεγονοτα εκτοτε είναι γνωστα,
– – Το τριμερες Στρατηγειο επαψε να εχει λογο υπαρξης μετα την αναταρσια του Δεκεμβρη του 1963, η οποια και «γεννησε» την «Πρασινη Γραμμη»[ Βρεττανικης εμπνευσεως]
– – Η ανταρσια αυτή και η ενισχυση των Τ/Κ θυλακων από την Τουρκια αναγκασαν την Κυβερνηση του Γεωργιου Παπανδρεου να αποστειλει την Μεραρχια .Παραλληλα όμως και οι Τ/Κ θυλακες ενισχυθησαν οεραιτέρω από την Τουρκια….
– – Δικτατορια 1967,προβοκατσια Κοφινου.

;Eχει αποδειχθει πλεον και για τους πιο δυσπιστους και αναγραφεται και στα ελαχιστα δημοσιευθεντα αρχεια του Φορειν Οφις και του Στειτ Ντιπαρτμεντ ότι η δικτατορια του 1967 εγινε για να καταστραφει η Κυπρος ,. Παραλληλα όμως η γενικοτερη , εκτοτε, απουσια στρατηγικης της Ελληνικης πολιτικης είναι ολοφανερη.
Μια απλη προβοκατσια των Τουρκων στη Κοφινου τον Νοεμβριο του 1967 ειχε σαν αποτελεσμα την επαισχυντη αποχωρηση της Ελληνικης Μεραρχιας και την ανενοχλητη πλεον ενισχυση των Τ/Κ από την Τουρκια. Το προδοτικο και ηλιθιο πραξικοπημα του Ιουλιου του 1974 εφερε την πληρη καταστροφη…

Σημερινη στρατιωτικη κατασταση.
——————————————-
Παραλειποντας τις κουραστικες λεπτομερειες θα παρουσιασω τη συγκριση δυναμεων.
Στρατευματα.
Κατοχικες δυναμεις σήμερα[2016]
42500
Τ/Κ 3,500[εφεδρεία 26,000]
Εθνικη Φρουρα,
12000 [εφεδρεια 50,000]
[Δηλ.3,5/1]

Αρματα Μαχης
[δηλ.2,5/1]

Τ/Θ οχηματα μεταφορας προσωπικου,
[δηλ. 2,1/1]

Αν στις δυναμεις αυτές υπολογισουμε την εγγυτητα της Τουρκιας και την ουσιαστικη ανυπαρξια αξιοπιστης Α/Α αμυνας της E.Φ.[γνωστη η ιστορια των S 300 ] διπιστωνουμε την πληρη αεροπορικη κυριαρχια των Τουρκων σημειο καθοριστικο για κάθε στρατιωτικη επιχειρηση.

Ιδεες Γκαλι – Σχεδιο Ανναν,
———————————-
Στις ιδεες Γκαλι υπηρχε μια χλιαρη αναφορα για την υπαρξη χρονοδιαγραμματος αποχωρησης των ξενων στατευματων και παρ’ολ άυτα ειχε αποκρουσθει σθεναρα από την Τ/Κ πλευρα η οποια εξαρτουσε την αποχωρηση και την μετατοπιζε σε παραλληλες φασεις εφαρμογης των μεταβατικων διαταξεων.

Στο σχ, Ανναν [χωρις να ειπεισελθω σε τεχνικες λεπτομερεις προσδιορισμου του τυπου των δυναμεων] στο αρθρο 8 ..’ Η συνθηκη εγγυησεως καλυπτει και τα συστατικα[συνιστωντα όπως αναφερει η γ’ εκδοχη του σχεδιου] κρατη, Καθοριζεται ισομερης δυναμη [10000 στο πρωτο, μεταξυ 2500- 7500 στο δευτερο και ηδη στο γ’ σε 6000 για εκαστο κρατος με δικαιωμα αναθεωρησης το 2010, επι πλεον με το –τριτο σχεδιο « τα στρατευματα θα αποχωρησουν οριστικα με την εισοδο της Τουρκιας στην Ε.Ε….” Σε κάθε περιπτωση ένα νέο στοιχειο εκβιασμου και ακυρωσης μιας θεωρητικης, εστω, αρνησης της Κυπρου στην εισοδο της Τουρκιας στην Ε.Ε ,οψεποτε προκυψει ,είναι γεγονος…..

Γενικα Συμπερασματα,

1. 1. Εφ’ οσον υιοθετειτο το σχ. Ανναν για τις δυναμεις ασφαλειας ,τοτε οι ουσιαστικες δυναμεις οι οποιες θα επιδρουσαν στην ασφαλεια της Κυπρου θα ηταν κατά σειραν οι παρακατω,
– – Οι δυναμεις του Η.Βασιλειου'[2,800 με ένα σμηνος Α/Φ][1] αυτές που βρισκονται στο νησι και οσες και όταν μπορουν να ερθουν,
– – Όταν θα αποχωρουσαν οι κατοχικες δυναμεις ,-κατι που κατ επαναληψη απορριπτει η Τουρκια- τοτε η στρατιωτικη υποδομη που εχει δημιουργηθει [ αεροπορικη, λιμενικη αριστη οργανωση εδαφους κ.α.] δινει το δικαιωμα στις εγγυτατα ευρισκομενες τουρκικες δυναμεις να διαδραματησουν πρωτευοντα ρολο,
– – Εδώ ειμαι υποχρεωμενος να σημειωσω ότι τελικα είναι προτιμοτερο να μην υπαρχει καμμια δυναμη υπο τον ορον βεβαια ότι θα επρεπε στα πλαισια μια κοινης οντοτητας να δημιουργηθει μια κοινη δυναμη ασφαλειας. Αλλως μενουμε με την ελπιδα ότι θα υπαρξουν προυποθεσεις συνεργασιας των δυο μερων οι οποιες από μονες τους θα ακυρωσουν τη διαθεση δημιουργιας παρανομων παραστρατιωτικων δυναμεων . Και εδώ ,ας μου επιτραπει να σημειωσω ότι τελικα στη συνολικη οπτικη του απορριφθέντος σχεδιου Ανναν ,αλλά και στις σημερινές συζητήσεις,εκεινο το οποιο προετασαν και προτάσσουν ως αισιοδοξο είναι περισσοτερο η ευχη οτι η δυναμικη των πραγματων θα βελτιωνε το κλιμα και όχι αυτές καθέαυτες οι τραγελαφικες και δεσμευτικες ρυθμισεις …. .Δεν ειμαι διπλωματης και δεν ξερω αν υπαρχει αναλογο παγκοσμιο πρωτυπο ,φοβουμαι όμως ότι αυτή η αισιοδοξια αγγιζε τα ορια της σχιζοφρενειας….
– – Περα όμως και πανω απ’αυτές τον κυριο λογο θα διαδραματησουν οι δυναμεις που θα ερθουν στο εδαφος της Κυπρου ως διεθνεις ,αφου το αρθρο 8 του απορριφθέντος σχεδίου και εικαζεται οτι συνεχιζει αυτη η φιλοσοφία αναγραφετο ότι « Η Κυπρος δεν θα θεσει το εδαφος της στη διαθεση καμμιας διεθνους στρατιωτικης επιχειρησης χωρις την εγκριση της Ελλαδας και της Τουρκιας ή τη συμφωνη γνωμη των συνιστωντων κρατων» [παρακολουθωντας τα σημερινα δρωμενα και με βαση και την πειρα μας από τον πολεμο στο Ιρακ και άλλους πολέμους στην Μ.Α.γινεται αντιληπτο ποσο ευκολα μπορει να φαλκιδευθει αυτή η διαταξη …[ εδώ στην Ελλαδα εχουμε ρητη διαταξη του Συνταγματος για μη διελευση ξενων στρατευματων χωρις προηγουμενη έγκριση της Βουλης και τα στρατευματα πηγαιναν στο Κοσσοβο χωρις να αντιδρασει [πλην του ΚΚΕ και του τοτε ΔΗΚΙ, κανεις…..]
– – Τελικα και από τη δικη μου ,τη στρατιωτικη οπτικη θελω να επισημανω ότι παραιτηθηκαμε εθελοντικα από τα διαδοχικα ψηφισματα του ΟΗΕ [από το 1974 μεχρι σημερα] και ουσιαστικα ακυρωσαμε το δικαιο των προσπαθειων μας και συνεχίζοντας τις συζητήσεις και μαλιστα με μια ανεξηγητη βιασυνη να τελειωνουμε τωρα που και οι δυο χωρες Ελλάδα και Κυπρος βρισκονται στον κυκλώνα της οικονομικής κρίσης δικαιωναμε και νομιμοποιουσαμε την εισβολη και κατοχη ,η οποια απετελεσε τον σταθερο στρατηγικο στοχο της Τουρκιας από ιδρυσεως της Κυπριακης Δημοκρατιας το 1960 ,για να μην πω από την περιφημη πενταμερη της δεκαετιας του 1950, Απλα θελω να υπενθυμισω ότι ο ιδιος ο Γ.Γ. του ΟΗΕ το 1964 Ου Θαντ ειχε προειδοποιησει ότι καποτε θα φτασουμε στο σημειο του γεωγραφικου διαχωρισμου μεσω της τουρκικης πολιτικης…..

– – Η στρατιωτικη απωλεια της Κυπρου, τελος, σε συνδυασμο με την παραπανω αναλυση, αφου βεβαια πεταει στα σκουπιδια το «περιφημο’ Δογμα του ενιαιου αμυντικου χωρου» [ενώ ουσιαστικα δεν ενοχλει καθολου το αντιστοιχο Τουρκικο…] τραυματιζει βαρυτατα την γεωστρατηγικη αμυνα του Αιγαιου …Επι πλεον και επειδη ,ατυχως εχει λεχθει από επισημα χειλη Ελληνων διεθνολογων θα μου επιτρεψτε να αναφερθω στο σχετικο και αμεσο προβλημα της αποστρατικοποιησης του Αιγαιου με αφορμη ,αυτή τη φορα μιας προβοκατσιας «καλης θελησεως» της Τουρκιας με την αποσυρση της –ανυπαρκτου στρατιωτικα 4 ης Τουρκικης Στρατιας υπο τον ορον –βεβαια της αποστρατικοποιησης των νησιων μας…..
– – Η 4Η τουρκικη Στρατια τοποθετηθηκε στα Μικρασιατικα παραλια[εδρα η Σμυρνη] το 1976 για καθαρα ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ και όχι για στρατιωτικους λογους], Ουδεποτε ειχε ουσιαστικη στρατιωτικη αξια και οι τουρκικες ενοπλες δυναμεις δεν εξαρτωνται από την 4η Στρατια για τυχον αποβατικη επιχειρηση στα νησια του Αιγαιου.Η 4η τουρκικη στρατια εχει πολιτικο στρατηγικο σκοπο [το αναφερω συνεχως από το 1980..] να χρησιμοποιηθει ως προβοκατσια καλης θελησεως της Τουρκιας ,όταν θα είναι καταλληλος ο χρονος, για να προταθει η αποσυρση της από τα μικρασιατικα παραλια ΥΠΟ ΤΟΝ ΟΡΟΝ της αμεσης αποστρατικοποιησης των δικων μας νησιων…..Είναι αντιληπτο ,και από τον πλεον αδαη περι τα στρατιωτικα ,ότι αυτή η ενεργεια ισοδυναμει σε παραδοση των νησιων μας στην καλη [?!!!!!!!!] διαθεση της τουρκικης πολιτικης .Και είναι σημαντικο ότι αυτό ακριβως υπεδεικνυε το σχεδιο Ανναν για την Κυπρο……

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
—————–
1. 1. Είναι προδηλον πλεον [βλεπε και βιβλιο Κ.Βενιζελου-Μ.Ιγνατιου-Ν.Μελετη] ότι η επαναληψη της φιλοσοφίας ενος σχεδίου .Ανναν δεν δημιουργουσε κρατικη οντοτητα αλλα ένα προτεκτορατο ανυπαρκτου κρατικου κυρους, ανυπαρκτης ασφαλειας και υπο σκληρη δοκιμασιαν οικονομιας,[ η οποια βεβαια θα επλητε πληρως την ελληνοκυπριακη πλευρα..]
2. 2. Η αφαιρεση του ευρωπαικου κεκτημενου ,ακομη και για το μελλον με ανυπαρξια εστω μεταβατικων διαταξεων, η απουσια της Κυπρου από τις προνοιες του Ευρωστρατου δεν σημαινουν ότι η Κυπρος εχασε την στρατηγικη της αξια.Αυτή υπαρχει και θα την ενεμοντο δυναμεις ξενες προς τα συμφεροντα του Λαου της….
3. 3. Η υπαρξη των εγγυητριων δυναμεων το μονο που εγγυωνται είναι μια νεα εισβολη …και αυτη βεβαια δεν θα γινει από την Ελλαδα….Τοσον λοιπον η υπαρξη των εγγυητριων δυναμεων οσον και η υπαρξη δυνατοτητας μονομερους επεμβασης πρεπει να αποκλεισθει ,ρητά πλέον όπως και διατυπώθηκε στο Μον Πελερέν, ως αδιανοητη και η τυχον διαταραξη της καταστασης πρεπει να ρυθμιζεται εντος του κυριαρχου κρατους της Κυπριακης Δημοκρατιας. Εαν παρ’ ελπιδα εξακολουθεισει να πλάνάται αυτη η πρόνοια ειναι καιρος πλέον να αντιληφθούμε όλοι ότι εμπεριεχει αυτη καθ εαυτη το σπερμα της καχυποψιας και της –σε περιπτωση αναταραχης- δυνατοτητας επεμβασης. Εν πασει περιπτωσει ας υπαρχει σε καποιο μεταβατικο σταδιο καποια δυναμη των ΗΕ ή το ορθοτερο της Ε.Ε,εστω και αν αυτό –και δεν το σημειωνουμε με μονιμη διαθεση καχυποψιας- μπορει να φαλκιδευτει.
4. .Και σε μια λυση του Κυπριακου οι δυναμεις ασφαλεις πρεπει να ειναι κοινές ελληνοκυπριακες και τουρκοκυπριακες [με την αναλογια 82/18%] αφου εξαφανισθει και ο τελευταιος τουρκος στρατιωτης και εποικος.
5. Πριν ολοκληρώσω , ήθελα να τονίσω οτι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ειναι γυμνη σε αυτον τον αγωνα επιβίωσής της.
6. Ειναι μελος της Ε.Ε, και μαλιστα με πολυ οικονομικό κόστος, ας εκμεταλευτει τουλάχιστον τις αρχές της και εννοω το ευρωπαικο κεκτημένο,Εχει τις καλλιτερες σχέσεις με την Ρωσια, τους Αραβες και ιδιαιτερα την Αιγυπτο, δεν ειναι ασχημες οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και τελικα εχει κατορθωσει το θεμα των φυσικων αερίων, να το λειτουργεί θετικά,Ποιος ο λογος λοιπον να παραδωθει ανευ όρων στις απο πολλου σχεδιαζόμενες ορέξεις της Τουρκιας και να υπογραψει την αποδοχή της κατοχής , γιατι περι αυτου προκειται..
7. Σεβομενος απολυτα και την ευθυνη και την ευαισθησια τοσο του Προεδρου της Κυπριακης Δημοκρατιας οσο και ολοκληρου του Πολιτικου κοσμου της Κυπρου και αναγνωριζοντας ότι στην προσπαθεια τους παλευουν σχεδον μονοι εναντιον των αφορητων πιεσεων που δεχονται, ας μου επιτραπει να σημειωσω ότι σ’αυτή την προσπαθεια τους τους στηριζει ολος ο Ελληνικος και Κυπριακος Λαος ο οποιος αφου παλεψε εναντιον μιας αυτοκρατοριας το 1955-59 και εναντιον των εισβολεων το 1974 θα τους συμπαρασταθει απολυτα σ’αυτή την τιτανια διπλωματικη μαχη που δεινουν τωρα. Και όταν αφεθουν ελευθεροι [ελληνοκυπριοι και τουρκοκυπριοι] να αποφασισουν μονοι τους τοτε και θα βρεθει μια υγιης λυση και θα ευτυχησουν να ζησουν ειρηνικα σε έναν νέο κοσμο απαλλαγμενοι από τις φοβιες και τα συμπλεγματα του παρελθοντος. . Αλλως οι πιεσεις του διεθνους παραγοντα τυπου σχ.Ανναν , θα είναι μια νεα αφορμη δυστυχιας και για τις δυο κοινοτητες……….

Πάφος 26 Νοεμβρίου 2016
[1]υπαρχουν τωρα και οι δυναμεις ΟΥΝΦΙΚΥΠ 850]

5 comments

ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ 28 November 2016 at 08:05

σημερα μονο η Χρυση Αυγη νοιαζεται για τον Ελληνισμο της Κυπρου……..

η Κυπρος κινδυνευει και απο την λαθρομεταναστευση………

Reply
NF 1 December 2016 at 11:20

Ο Δημητρης Αλευρομαγειρος ηταν Διοικητης Ταγματος στη Λευκωσια το 1974. Ηταν απο τους κυριους πρωταγωνιστες της αμυνας της πολης στον Αττιλα II. Το Ταγμα του απεκρουσε τις επιθεσεις πολυ υπερτερων τουρκικων δυναμεων και διεσωσε τις ελληνικες συνοικιες της πολης.

Νομιζω οτι ειναι παραλειψη του ιστολογιου η μη αναφορα στη σπουδαια πολεμικη του δραση.

Reply
admin 1 December 2016 at 11:58

Ο κύριος Αλευρομάγειρος είναι σεβαστό πρόσωπο, τον γνωρίζω προσωπικά εδώ και πολλά χρόνια και έχω πολύ τακτική επικοινωνία μαζί του. Είναι φίλος και ένθερμος συνεργάτης Αντίβαρου εδώ και πολλά χρόνια. Αν πατήσετε στο όνομά του θα μπείτε στον εξής σύνδεσμο με παλαιότερα κείμενά του. Σε κάθε ευκαιρία δημοσιεύεται η άποψή και η δράση του.
http://www.antibaro.gr/category/authors/aleuromageiros

Είναι εξαιρετική και σπάνια προσωπικότητα και νιώθω πολύ τυχερός και ευτυχής που είμαι φίλος του. Ένα από τα κείμενα που θα δείτε είναι μία συνέντευξη που έδωσε στον Κώστα Ζουράρι όταν ο τελευταίος ήταν εκδότης της εφημερίδας Μακεδονία, όπου γίνεται εκτενή αναφορά στα γεγονότα της Κύπρου και το ότι ο Δημήτρης Αλευρομάγειρος κράτησε την άμυνα της Λευκωσίας. Δείτε το εδώ – http://www.antibaro.gr/article/535

Ήταν τόση δυνατή η σχέση, ήδη από το 2006, που στο περιβόητο άρθρο του κ. Αντώνη Λιάκου όταν επιτέθηκε κατά της πρωτοβουλίας του Αντίβαρου για την απόσυρση του βιβλίου Ιστορίας της Στ’ Δημοτικού με άρθρο του στο Βήμα, έγραψε για «εσμό Αλευρομαγείρων».

Ανδρέας.

Reply
Kostas A. Dimopoulos 4 December 2016 at 10:13

@ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

Βλέπω πως δε σου μιλάει κανένας. Εγώ σου λέω λοιπόν να αφήσεις τις κοτσάνες (για να μην τις πω όπως παραγματικά τους αρμόζει) και ή κλείσε το pc σου ή κλείσε το στόμα σου.
Άντε στο θρανίο σου και ξαναέλα όταν μεγαλώσεις!!!

Reply
NF 4 December 2016 at 16:07

Kostas Dimopoulos

Ηρεμησε φιλε μου. Και ο ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ εχει δικαιωμα να πει τη γνωμη του, οπως ολοι μας.
We are all humble men here…………

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.