Λευκωσία: Διαστάσεις προσλαμβάνει το θέμα των ερευνών της Αστυνομίας στην κατοικία δικηγόρου, μετά την καταγγελία του δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη, για απειλές κατά της ζωής του στο μπλοκ του διαδικτύου Christofias watch. Η ΕΔΕΚ ενέγραψε για συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών θέμα για την ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών. Το ΔΗΚΟ θα εγγράψει το συγκεκριμένο θέμα προς συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Αξιών.


Πειθαρχική έρευνα από τον Αρχηγό Αστυνομίας θα ζητήσει ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος εναντίον των αστυνομικών που έλαβαν την απόφαση να προχωρήσουν με την πολιτική, όπως ανέφερε, δίωξη του διαχειριστή του μπλογκ. Μίλησε για κατάντια της κυπριακής πολιτείας, για πρακτικές που θυμίζουν τη Βόρειο Κορέα και την πρώην Σοβιετική Ένωση και για πνευματική τρομοκρατία.


Το ΔΗΚΟ σε απογευματινή γραπτή ανακοίνωση τονίζει ότι θεωρεί υπερβολικές πολλές αντιδράσεις στο θέμα της ιστοσελίδας. Είναι, αναφέρει, υπερβολική και ανεπίτρεπτη η αντίδραση της Αστυνομίας που εισέβαλε στο σπίτι του δικηγόρου, παραβιάζοντας κάθε έννοια ασύλου. Είναι υπερβολική, προσθέτει και η αντίδραση του ΑΚΕΛ που αντιμετωπίζει ως μείζον πολιτικό θέμα τις ύβρεις και απειλές κάποιων περιθωριακών. Το ΔΗΚΟ θεωρεί επίσης ότι υπερβολικοί είναι και οι χαρακτηρισμοί από ορισμένους για απολυταρχικά καθεστώτα και απειλή κατά της δημοκρατίας. Παρά το ότι, αναφέρει, η ιστοσελίδα βρίζει και συκοφαντεί συστηματικά το ΔΗΚΟ και τον πρόεδρο του, το κόμμα πιστεύει απόλυτα στην ελευθερία της έκφρασης και στο δικαίωμα κάθε πολίτη να εκφράζει την άποψή του, ακόμη και με ακραίο τρόπο.


Έκκληση για αυτοσυγκράτηση, απηύθυνε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης. Δήλωσε ότι η ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα της έκφρασης πρέπει να κατοχυρώνονται. Ωστόσο, τονίζει ότι το δικαίωμα έκφρασης του κάθε πολίτη πρέπει να περιορίζεται στο βαθμό που δεν επηρεάζει τα δικαιώματα των άλλων πολιτών. Ο κ. Αναστασιάδης τονίζει ότι υπάρχει ο κίνδυνος μέσα από χυδαία κείμενα κάποιοι να οδηγηθούν στη διάπραξη αδικημάτων κατά της ζωής ή της περιουσίας του οποιουδήποτε.


Η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές σε μια δημοκρατική κοινωνία οι αστυνομικές έφοδοι στην κατοικία και στο άσυλο οποιουδήποτε πολίτη και ιδιαίτερα πολίτη που ασκεί κριτική στην εξουσία.


Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΥΡΩ.ΚΟ, Ρίκκος Ερωτοκρίτου κατηγόρησε την κυβέρνηση για άσκηση πνευματικής τρομοκρατίας, για κινήσεις πανικού και για πρακτικές τύπου Βορείου Κορέας. Για την ενέργεια της Αστυνομίας έκαμε λόγο για υπερβάλλοντα ζήλο και για πρακτικές αμφιβόλου δεοντολογίας.


Για αστυνομική διαδικτυακή λογοκρισία κατά του συγκεκριμένου δικηγόρου και του συγκεκριμένου μπλογκ κάνουν λόγο οι Οικολόγοι.


Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου καταδίκασε έντονα την ανίκεια, όπως ανέφερε, επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και του κόμματος που γίνεται από ορισμένους με αφορμή τις καταγγελίες δημοσιογράφου και τις έρευνες της Αστυνομίας. Κάλεσε όσους επικρίνουν την κυβέρνηση για άσκηση πνευματικής τρομοκρατίας να απαντήσουν κατά πόσο υιοθετούν τις ύβρεις και τις απειλές και γιατί νιώθουν την ανάγκη στήριξης, όπως είπε, του συγκεκριμένου μπλογκ.


Η κυβέρνηση δεν έχει καμία ανάμειξη στον τρόπο με τον οποίο η Αστυνομία χειρίστηκε την υπόθεση, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου. Ο κ. Στεφάνου απέρριψε τις κατηγορίες για άσκηση πνευματικής τρομοκρατίας, κάνοντας λόγο για ανυπόστατους ισχυρισμούς. Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ απάντησε ότι ο ίδιος θέλει να παραμείνει σοβαρός και δεν επιθυμεί να σχολιάσει τις τοποθετήσεις του κ. Παπαδόπουλου διότι δεν θέλει να συμμετέχει στην υποβάθμιση του πολιτικού λόγου της χώρας. Είπε ότι οι πολίτες κρίνουν τα λόγια και τα έργα όλων μας.


Το θέμα που προέκυψε μετά την καταγγελία του δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη, για απειλές κατά της ζωής του σε μπλοκ του διαδικτύου και τις έρευνες της Αστυνομίας στην οικία του δικηγόρου, συζητήθηκε το πρωί της Παρασκευής και από το ραδιόφωνο του ΡΙΚ.


Ο δικηγόρος του 35χρονου, Χρήστος Κληρίδης, επέκρινε την Αστυνομία για τον τρόπο με τον οποίο ενήργησε και επανέλαβε την άποψή του ότι πρόκειται για καθαρά πολιτική δίωξη.


Προσπάθειά τους, είπε, είναι να κλείσουν το συγκεκριμένο μπλοκ επειδή δεν τους αρέσει η αντιπολίτευση που ασκεί.


Υποστήριξε επίσης ότι ο πελάτης του διώκεται για τις πολιτικές του απόψεις και ότι δεν έχει καμιά σχέση με το συγκεκριμένο μπλοκ.


Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της ιστοσελίδας, ο Χρήστος Κληρίδης, είπε ότι πρόκειται για μια ανοησία και για ακραία τοποθέτηση κάποιου, προσθέτοντας ότι δεν έπρεπε να της δοθεί σημασία.


Αντίθετα ο δικηγόρος του Μακάριου Δρουσιώτη, Μιχάλης Παπαπέτρου, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ότι υπήρχαν σαφέστατες απειλές κατά της ζωής του πελάτη του και απέρριψε τα περί πολιτικής αντεκδίκησης.


Ο κ. Παπαπέτρου είπε ακόμη ότι ούτε ο ίδιος ούτε ο πελάτης του κατονόμασαν συγκεκριμένο άτομο για ανάμιξη στην υπόθεση.


Αυτό που έγινε, πρόσθεσε, είναι καταγγελία στην Αστυνομία, η οποία διερευνά το θέμα.


Η θέση της Αστυνομίας


Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ότι με την καταγγελία, κρίθηκε πως υπήρχε σοβαρός λόγος για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, γι’άυτό και εξασφαλίστηκε άδεια από το δικαστήριο για αποκάλυψη των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων συγκεκριμένου ατόμου.


Είπε επίσης ότι διενεργήθηκε έρευνα στην οικία του και παραλήφθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές για περαιτέρω διερεύνηση.


Ο κ. Κατσουνωτός απέρριψε ισχυρισμούς για πολιτικά κίνητρα και παρακολούθηση του τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του κατηγορούμενου και πρόσθεσε ότι η Αστυνομία κινήθηκε αυστηρά στο πλαίσιο της συνταγματικότητας.


Η άποψη του Γενικού Εισαγγελέα


Ελεεινό και ρυπαρογράφημα χειρίστης μορφής χαρακτήρισε ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης, το δημοσίευμα στο συγκεκριμένο διαδικτυακό χώρο.


Μιλώντας επίσης στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι η έγκριση για αποκάλυψη των τηλεπικοινωνιακών στοιχείων του 35χρονου από την Αστυνομία, δόθηκε από την Νομική Υπηρεσία, απορρίπτοντας όμως κατηγορηματικά ισχυρισμούς περί πολιτικών σκοπιμοτήτων.


Ο Γενικός Εισαγγελέας διατύπωσε την εκτίμηση ότι αν δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία η υπόθεση δεν θα σταθεί στο δικαστήριο.


Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Μακάριου Δρουσιώτη, ο οποίος σε παρέμβασή του στο ΡΙΚ, ανέφερε ότι προχώρησε σε καταγγελία στην αστυνομία, ύστερα από γραπτή συμβουλή του Γενικού Εισαγγελέα. Διερωτήθηκε επίσης γιατί ο Γενικός Εισαγγελέας έρχεται τώρα να προδικάσει κατά την έκφρασή του ότι δεν υπάρχει υπόθεση.


Απαντώντας ο κ. Κληρίδης, είπε ότι καθηκόντως συμβούλευσε τον κ. Δρουσιώτη να προχωρήσει σε καταγγελία στην αστυνομία. Εξέφρασε επίσης αμφιβολίες κατά πόσον με αυτά τα στοιχεία υπάρχει ποινικό αδίκημα.

http://www.philenews.com/main/1,1,22,0,35965-.aspx

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *