Friday 18 August 2023
Αντίβαρο
Ελληνική πολιτική Κωνσταντίνος Χολέβας

Οι Έλληνες απορρίπτουν τις αντιεκκλησιαστικές ιδεολογίες

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων.

Όσο δεν είχε κυβερνήσει η Αριστερά στη χώρα μας οι ιδέες της ασκούσαν γοητεία σε σημαντικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Τώρα που οι Έλληνες είδαν την πρώτη και δεύτερη φορά Αριστερά στην πράξη φαίνεται ότι εστράφησαν συνειδητά κατά των αριστερών ιδεολογημάτων. Αυτή ίσως είναι και η μεγαλύτερη προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ στην πατρίδα μας, ότι δηλαδή έκανε τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπατριωτών μας να αποστρέφεται την ιδεολογία και τους μύθους της μαρξιστικής Αριστεράς.

Έχω μπροστά μου μία δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε από την εταιρία PRO RATA και δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ. Από τα πολλά ευρήματα της δημοσκοπήσεως επιλέγω τρία, τα οποία θεωρώ πιο χαρακτηριστικά.

Πρώτον: Η ελληνική κοινωνία απορρίπτει το αριστερό σύνθημα για «χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους», το οποίο στην ουσία σημαίνει αποσύνδεση της εθνικής μας ταυτότητας από την Ορθοδοξία. Στο σχετικό ερώτημα περί χωρισμού συμφωνεί πλήρως ή μάλλον συμφωνεί το 38%, μάλλον διαφωνεί ή διαφωνεί πλήρως το 46%, ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί το 14%, ενώ το 2% δεν ξέρει ή δεν απαντά. Η πολεμική δεκαετιών κατά της Εκκλησίας δεν έχει πείσει τον λαό μας, ο οποίος κατανοεί την ανάγκη να κρατηθούμε γερά από τις ελληνορθόδοξες ρίζες μας.

Δεύτερον: Παρά τις ανακρίβειες και τούς μύθους που χρησιμοποιούνται από την αριστερή προπαγάνδα περί δήθεν τεράστιας εκκλησιαστικής περιουσίας κ.λπ. μόνον το 40% των ερωτηθέντων συμφωνούν να διακοπεί η μισθοδοσία του Ορθοδόξου Κλήρου από το κράτος. Αντιθέτως το 42% ζητεί να συνεχισθεί η μισθοδοσία όπως γίνεται σήμερα, το 12% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί και το 6% δεν ξέρει ή δεν απαντά.

Τρίτον: Στο ζήτημα των ιδιωτικών Πανεπιστημίων η αριστερή ιδεολογία δέχεται ισχυρό ράπισμα. Τα εθνοαποδομητικά κηρύγματα που ακούγονται σε τμήματα ιστορικών και κοινωνικών επιστημών, οι βιαιότητες εναντίον καθηγητών από δήθεν συνδικαλιστές, ο θεσμός των αιωνίων φοιτητών και άλλα δυσάρεστα έχουν δώσει στην κοινή γνώμη μία αρνητική εικόνα για τα δημόσια ΑΕΙ. Δυστυχώς,  διότι σε αρκετά Πανεπιστημιακά Τμήματα υπάρχουν αξιόλογοι επιστήμονες και γίνεται σοβαρή δουλειά. Οι ερωτηθέντες απήντησαν κατά 61% ότι μάλλον συμφωνούν ή συμφωνούν πλήρως με την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ.  Το 25% διαφωνεί μάλλον ή πλήρως, το 11% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί, το 3% δεν ξέρει ή δεν απαντά. Είναι προφανές ότι η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων είναι επί θύραις, αλλά πρέπει παραλλήλως να βοηθήσουμε τα δημόσια ΑΕΙ να ξαναβρούν την παλαιά τους αίγλη.

Ταυτόχρονα διεξάγεται και μία σιωπηρή δημοσκόπηση μέσα στις αίθουσες των Δημοτικών και των Γυμνασίων μας. Οι περισσότεροι δάσκαλοι και θεολόγοι αποφεύγουν να διδάξουν το νέο Πρόγραμμα των  μεταλλαγμένων Θρησκευτικών.  Η Ελληνορθόδοξη Παιδεία είναι η μόνη διέξοδος.

Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 11 Δεκεμβρίου 2016

4 comments

Άγγελος Θεμελής 13 December 2016 at 18:10

Εκτός από το θέμα για ιδιωτικά ή δημόσια πανεπιστήμια, τα στοιχεία στις άλλες δυο ερωτήσεις, δείχνουν ότι οι ερωτηθέντες είναι μάλλον διχασμένοι. Οπότε τα συμπεράσματα του αρθρογράφου δεν υποστηρίζονται ξεκάθαρα από τα στατιστικά στοιχεία της δημοσκόπησης. Έτσι όμως δεν ενισχύουνε αυτό που επιδιώκουμε να υποστηρίξουμε.

Reply
Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος 14 December 2016 at 14:30

Δεν ενημερώσαν τους ερωτηθέντες ποιος θα πληρώσει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια…
Τα σοβαρά ιδιωτικά πανεπιστήμια χρηματοδοτούνται κυρίως από δημόσιες πηγές. Τα υπόλοιπα δεν είναι πανεπιστήμια, είναι κολλέγια.

Reply
ΙΑΝ ΑΛΑΤΖΟ 17 December 2016 at 19:14

Ατυχώς τα ποσοστά διαβάζονται και αντίθετα,άλλωστε η πραγματικότητα δείχνει από χλιαρότητα στην πίστη και στην συμμετοχή στα θρησκ.καθήκοντα έως αδιαφορία.Τις Κυριακές που δεν υπάρχουν μνημόσυνα οι ναοί δεν γεμίζουν ,εκτός αυτών που έχουν διακεκριμένους ψάλτες ,ή διακεκριμένους ιερείς με δράση.Η κατάσταση στο εκκλ.φρόνημα είναι αποκαρδιοτική.
Το κήρυγμα έχει αποκτήσει κατά πλειοψηφία μιά ρουτινιέρικη μορφή,χωρίς “άλας”,πολλοί αποχωρούν κατά την διάρκειά του…..η έλλειψη κατήχησης είναι εξώφθαλμη…
Όσο για την επαρχία….υπάρχουν επίσκοποι που όχι μόνο δεν στέλνουν κάθε Κυριακή ένα μικρό κείμενο για ανάγνωση ,αλλά ούτε και την “Φωνή του Κυρίου” δεν υποχρεώνουν τους ιερείς να διαβάσουν ! Ο αγαπητός αρθρογράφος τα βλέπει με “ιδεατό”μάτι .
Οι αντιεκκλησιαστικές ιδεολογίες έχουν αντιεκκλησιαστικές πρακτικές εκ των ένδον.

Reply
Μίμης 21 December 2016 at 07:27

Μένω στο εξωτερικό, και ενώ νεότερος απαξίωνα την εκκλησία, τώρα κατάλαβα τις σταθερές και σίγουρες αξίες της, την «τεχνογνωσία» της στην ανθρώπινη φύση εδώ και χιλιετίες και την σημασία της στην ύπαρξη και διαιώνιση του ελληνικού πολιτισμού και του ελληνικού έθνους.
Διαβάζοντας περισσότερο, συνειδητοποίησα την αξία μας, ότι καταγόμαστε από το Ορθόδοξο μιλλέτ της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, και η θρησκεία μας μαζί με τη γλώσσα μας είναι η το ίδιο το ελληνικό κράτος και έθνος.
Ευτυχώς στο εξωτερικό οι Έλληνες διατηρούν τα έθιμα, την γλώσσα, και μου δίνεται η ευκαιρία να μεταβιβάσω την ελληνική παράδοση στα παιδιά μου· αλίμονο, εδώ το έκαναν οι Αντετοκούμπο και δεν θα το κάνω εγώ;
Ως γονιός, αισθάνομαι την υποχρέωση της συνέχισης του ελληνικού έθνους, ποιος είμαι άλλωστε εγώ που θα διέκοπτα τα ήθη και τα έθιμα χιλιετιών του ελληνικού έθνους; Δεν έχω το δικαίωμα!

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.