Thursday 25 April 2024
Αντίβαρο
Τουρκία

Πληθώρα ρωσο-τουρκικών συμφωνιών στον τομέα της ενέργειας

Hμερομηνία:  10-05-10
Περιλαμβάνει την κατασκευή κι εκμετάλλευση μίας πυρηνικής μονάδας.
Η Ρωσία κι η Τουρκία πρόκειται να υπογράψουν μία σειρά περισσότερων από 20 συμφωνίες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Τουρκία, την 11η και την 12η Μαΐου, όπως διέρρευσε σήμερα από έναν διπλωματικό σύμβουλο του Κρεμλίνου, τον κ. Σεργκέι Πριχόντκο. «Θα υπογραφούν περίπου 25 συμφωνίες», ανέφερε ο ίδιος διπλωματικός σύμβουλος.


Στην Άγκυρα, η Ρωσία κι η Τουρκία πρόκειται την 11η και 12η Μαΐου να υπογράψουν ένα «μνημόνιο συνεργασίας», που θα αφορά την κατασκευή και την εκμετάλλευση μιας μονάδας πυρηνικής ενέργειας, την πρώτη σε τουρκικό έδαφος.


Στο σχέδιο αυτό αυξημένης διμερούς συνεργασίας για τα ενεργειακά ζητήματα ενεπλάκη, αρχικά, η κοινοπραξία «Atomstroiexport», η μειοδοτική προσφορά της οποίας ακυρώθηκε στη συνέχεια με απόφαση ενός τουρκικού δικαστηρίου. Άλλοι ρωσικοί φορείς που εμπλέκονται είναι η «Rosneft», αλλά κι η «Gazprom». Η εν λόγω πυρηνική μονάδα θα υποδιαιρείται σε τέσσερα «μπλοκ», από καθένα από το οποίο θα παράγεται ενέργεια ίση με 1.200 μεγαβάτ, διέρρευσε από καλά πληροφορημένη πηγή.


Η Ρωσία συγκαταλέγεται στους κυριότερους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας, ενώ αποτελεί τον βασικότερο προμηθευτή της για το αέριο. Η Τουρκία εμπλέκεται στο ρωσικό ενεργειακό σχέδιο «South Stream» – σε ό,τι αφορά τα τουρκικά χωρικά ύδατα στη Μαύρη θάλασσα. Σε εφαρμογή του ενεργειακού προγράμματος με παράκαμψη της Ουκρανίας ρωσικό πετρέλαιο κι αέριο θα καταφθάνουν στην Ευρώπη.


Υπενθυμίζεται το αμερικανικό ενεργειακό σχέδιο που αποκλείει την Ρωσία, δηλαδή ο αγωγός «Ναμπούκο». Με αυτόν τον αγωγό τα πλούσια σε υδρογονάνθρακες κοιτάσματα της κεντρικής Ασίας θα διοχετεύονται μέσω της Τουρκίας σε όλη τη νοτιο-ανατολική Ευρώπη.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_10/05/2010_336730

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.