Sunday 21 April 2024
Αντίβαρο
Ελληνοτουρκικά

Μία γεύση από «ελληνοτουρκική» (γκριζο-λυκο)φιλία: πώς θα λύσει o Πάγκαλος το θέμα του Αιγαίου με χάρτες και μολύβια


2o


Αναδημοσίευση από το antinews.gr:

«Τα όποια προβλήματα και οι εντάσεις κατασκευάζονται από δημοσίους υπαλλήλους, διπλωμάτες, που δουλειά τους είναι να δημιουργούν διαφορές και μετά να γίνονται υπαρχηγοί ή ηγέτες κομμάτων»  (!)

«Είναι εθνική ντροπή να αγοράζουμε όπλα που δεν μας χρειάζονται για έναν φανταστικό κίνδυνο που λύνεται πολιτικά.» (!!)


«Όπου υπάρχουν διαφορές επί εδαφικών λεπτομερειών οι λύσεις πρέπει να δίνονται από τρίτους που είναι εντεταλμένοι προς τούτο» (!!!)


Αυτά τα …ολίγα δήλωσε σήμερα ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος ακυρώνοντας ουσιαστικά την πάγια ελληνική εξωτερική πολιτική των τελευταίων 50 χρόνων η οποία μόνο μία διαφορά αναγνωρίζει με την Τουρκία: εκείνη της υφαλοκρηπίδας


Ολόκληρη η ομιλία του Θ. Πάγκαλου στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ


Με αναφορές στο Κυπριακό, το Αιγαίο και τους εξοπλισμούς, μίλησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, κατά την έναρξη του επιχειρηματικού φόρουμ Ελλάδας-Τουρκίας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του τούρκου πρωθυπουργού Ρ. Τ. Ερντογάν.


Μιλώντας ενώπιον της επιχειρηματικής ελίτ των δύο χωρών, ο κ. Πάγκαλος ανέπτυξε το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα, στο οποίο, λόγω ευρώ, έπρεπε να υπάρξει συλλογική απάντηση.


Αυτό το ζητήσαμε εμείς, τόνισε και το καθιερώσαμε μετα από σκληρή προσπάθεια, γιατί δυστυχώς η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία δεν στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο ύψος των περιστάσεων.


Αναφέρθηκε, επίσης, στις δυνατότητες που προκύπτουν από την παγκοσμιοποίηση για δημιουργία περιφερειακών συγκροτημάτων και σημείωσε:


«Υπάρχει χώρος, ικανή αγορά με παραγωγικές δυνάμεις, όπως είναι τα Βαλκάνια, η Α. Μεσόγειος και αξονας αυτού του χώρου η Ελλάδα και η Τουρκία. Η ελληνοτουρκική συνεργασία μπορεί να διαμορφώσει, μέσα στα ευρωπαϊκά πλαίσια, ένα στενότερο χώρο περιφερειακής συνεργασίας. Είναι κέρδος να βαδίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».


Θεώρησε δε ότι η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι βασική για την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνοτουρικών σχέσεων και χαρακτήρισε την επίσκεψη Ερντογάν «με τις διαστάσεις που παίρνει, ιστορικής σημασίας για το κλίμα εμπιστοσύνης που οικοδομεί».


Αναπτύσσοντας τα θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι «ένα πρόβλημα υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και αυτό παύει σιγά σιγά να είναι αποκλειστικής μας δικαιοδοσίας: Το Κυπριακό. Εκεί χρειάζεται μια διαρκής, δίκαιη συμφωνία, αλλά εκεί θα παίξουν κύριο ρόλο και οι Κύπροι εκατέρωθεν. Εμείς αρκεί να δεσμευτούμε να μην παρεμποδίζουμε τις συνομιλίες».


Σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, πρόσθεσε ότι, τα θέματα της εδαφικής κυριαρχίας, της κυριαρχίας στον αέρα και τη θάλασσα, ένα μεγάλο μέρος από τα αιτήματα που διατυπώνονται είναι κατασκευασμένα, από μερικούς πολύ ικανούς διπλωμάτες, που δουλειά τους , όπως είπε, είναι «να δημιουργούν αφορμές διαπραγμάτευσης, δηλαδή διαφορές».


Ενα μεγάλο μέρος των διαφορών μπορεί να ξεπεραστεί, συνέχισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αν αποδεχθεί κανείς μερικές βασικές αρχές, όπως την απαγόρευση χρήσης και απειλής βίας, δεύτερον ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών κάθε χώρας και τρίτον, όπου υπάρχει διαφωνία για τον καθορισμό εδαφικών λεπτομερειών ή γεωγραφικών ιδιομορφιών, η λύση πρέπει να δίνεται από τρίτους, εντεταλμένους προς τούτο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο.


Καταλήγοντας, ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε στους εξοπλισμούς των δύο χωρών λέγοντας:


«Αισθάνομαι ειλικρινά εθνική ντροπή κάθε φορά που αναγκάζομαι να αγοράζω όπλα που δεν μας χρειάζονται, με βάση μια αντικειμενική εκτίμηση των κινδύνων που υπάρχουν στον σημερινό κόσμο, για την Ελλάδα – και ξέρω ότι και οι Τούρκοι αγοράζουν όπλα που δεν τους χρειάζονται, όχι για πραγματικούς, αλλά για φανταστικό κίνδυνο που προκύπτει από μια αντιπαράθεση, που είναι δυνατό και πρέπει να λυθεί πολιτικά, έτσι ώστε να βαδίσουν οι δυό λαοί μαζί για μεγαλύτερη ευημερία, αξιοποιώντας παραγωγικά τα κολοσσιαία ποσά που εσείς και εμείς σπαταλούμε γι αυτά τα όπλα».



http://www.antinews.gr/?p=45556

.

7 comments

Kakarelidis 14 May 2010 at 20:28

Ο Υπουργός των Υμίων τι άλλο θα μπορούσε να πεί ?. Κι’ όμως κι’ αυτόν το ψηφίζουν.
-Με την ευκαιρία , μπράβο στον δημοσιογράφο του Μακεδονικού Πρακτορείου που στην γλυκανάλατη κατευθυνόμενη αερολογία τύπου ΜΚΟ του Χίλτον σήμερα το βράδυ, έθεσε ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΕΣ 4 ξεκάθαρες ερωτήσεις στον Ερντογάν.
-Δηλαδή για το casus belli, τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου, τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα της Κύπρου και το άνοιγμα των λιμανιών για τα Κυπριακά πλοία.
-Και δύο φορές ΜΠΡΑΒΟ στον Ερντογάν που Χωρίς περιστροφές ξεκαθάρισε ότι:
1) Το casus Belli θα αρθεί αμέσως όταν άρουν οι Ελληνες τους λόγους για τους οποίους ετέθη (πολύ απλά να δηλώσουν με συμφωνία ότι παραιτούνται από τις πρόνοιες τους Δικαίου των Θαλασσών).
2) Για να μην υπάρχουν παραβιάσεις τα αεροσκάφη πρέπι να πετούν αφοπλισμένα (λεπτόμέρεια ότι τα Τουρκικά απέχουν πέντε λεπτά από τις βάσεις τους και ότι η στρατιά Αιγαίου μπορεί να χτυπήσει ακόμη και με τα πυροβόλα της τα νησιά)
3) Τα τουρκικά στρατεύματα παραμένουν γιατί οι Ελληνοκύπριοι δεν δέχθηκαν το σχέδιο Αννάν που δεχόταν η Τουρκία (με χίλια βάσανα η καϋμένη). Συνεπώς η Ελληνες οφείλουν να δεχθούν ένα νέο σχέδιο Ανάν,

4) Φυσικά η Τ/Κ πλευρά μετά το δημοψήφισμα απευθύνθηκε στην μητέρα πατρίδα και θα αναβαθμιστεί με την ΕΕ.
Και ενώ θα περίμενε κανείς ο Πρωθυπουργός μας , απαντώντας με την σειρά του να ξεκαθαρίσει ότι τίποτε από αυτά δεν θα συμβεί, επέπληξε έμμεσα αλλά με λόγο που έτρεχε τον δημοσιογράφο που φέρνει τέτοια θέματα(!!) στο πλαίσιο θεματολογίας της συνάντησης και της εκδήλωσης αυτής, πέταξε ένα περί διαφορετικών οπτικών του προβλήματος εν συνεχεία έπαθε κόμπιασμα και αναφερόμενος στο σχέδιο Αννάν έδειχνε να λυπάται που ….απερρίφθη. Κατάφερε μάλιστα να αποφύγει τη λέξη Ελλάδα στο μέγιστο μέρος της ομιλίας του.

Φυσικά καταχειροκροτήθηκε από τον Νταβούτογλου και τους διπλωμάτες που ξεκρδισμένοι δεν πίστευαν στ’ αφτιά τους ότι η δουλειά τους έχει καταστεί τόσο εύκολη.
Κι αντί η πρωθυπουργάρα μας να αναφωνίσει, ώς άλλος Λένιν , τι μ…κία είπα ρε συντρόφια και με χειροκροτά η μαύρη γείτων , αυτός συνέχισε τα περι κοινής ειρήνης αγάπης και οικονομίας φληναφήματα προς τέρψιν της Τουρκίας.
Μπράβο της.

Reply
GianniasP 14 May 2010 at 20:29

Μόνο το πρόβλημα της Κύπρου υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία κε Πάγκαλε; Όλες αυτές οι παραβιάσεις που γίνονται από τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο, αυτό δηλώνουν; Οι προκλήσεις των Τούρκων εθνοπατέρων στη Θράκη αυτό έχουν σαν στόχο; Αν ψάξετε στους προγόνους σας, κε Πάγκαλε, πιο πολύ μάλλον θα βρείτε ένα Εφιάλτη, παρά έναν Λεωνίδα!

Reply
Γιάννης3 14 May 2010 at 21:00

Σαμαράς προς Ερντογάν: Μοναδικό διμερές πρόβλημα η υφαλοκρηπίδ

Την ώρα που ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος ακυρώνει την εθνική εξωτερική πολιτική δεκαετιών και ζητά να επιλυθούν οι ….«διαφορές επί εδαφικών λεπτομερειών» από «τρίτους που είναι εντεταλμένοι προς τούτο» (!!!) ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε στην Ερντογάν τις πάγιες ελληνικές θέσεις. Ότι δηλαδή μοναδικό διμερές πρόβλημα με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα και ότι οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού θα πρέπει να βασισθεί στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στο δεδομένο του ευρωπαϊκού κεκτημένου της Κύπρου.

Ολόκληρη η δήλωση Σαμαρά

«Είχαμε μία χρήσιμη και ενδιαφέρουσα – και θα έλεγα ιδιαίτερα φιλική – συνομιλία με τον κ. Ερντογάν. Ήταν, άλλωστε, η πρώτη μας συνάντηση. Άκουσα με προσοχή τις απόψεις του κ. Ερντογάν για τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προβαίνει εντός της Τουρκίας. Άκουσα, επίσης, την άποψή του για την ανάγκη συνεργασίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα. Του εξέθεσα την άποψή μας ότι, δηλαδή, προϋπόθεση για μια νέα σελίδα και μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

Και ως προς την εμπιστοσύνη αυτή, του εξήγησα ότι πιστεύουμε ότι πρέπει να βασιστεί πρώτον πάνω στο γεγονός ότι θεωρούμε μοναδικό διμερές πρόβλημα με την Τουρκία το ζήτημα της υφαλοκρηπίδος και δεύτερον ότι στο ζήτημα του Κυπριακού θα πρέπει να υπάρχει μια στέρεη λύση πάνω στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στο δεδομένο του ευρωπαϊκού κεκτημένου της Κύπρου.

Θέλω, επίσης να πω ότι μιλήσαμε για το ζήτημα του Πατριαρχείου, για το ζήτημα της Χάλκης, συζητήσαμε για το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, συζητήσαμε επίσης, για το θέμα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας.

Και, τέλος, αναφέρθηκα στην ανάγκη – και συμφώνησε και ο κ. Ερντογάν – να υπάρχει μία σύσφιξη των σχέσεων των δύο κομμάτων μας, κάτω από την κοινή στέγη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Είχα, επίσης, την ευκαιρία να δεχθώ πρόσκληση του επιτελείου του Τούρκου Πρωθυπουργού για να μεταβώ προσεχώς στην Τουρκία, προκειμένου να κάνω μια ομιλία γύρω από τα θέματα τα Ευρωπαϊκά και τα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ευχαριστώ πολύ».

Στη συνάντηση, που διήρκεσε 50 λεπτά, μετείχαν ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικών, Βουλευτής Α’ Αθηνών, κ. Δ. Αβραμόπουλος, ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Π. Παναγιωτόπουλος, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος και ο διπλωματικός σύμβουλος του Προέδρου κ. Α. Υψηλάντης.

http://www.antinews.gr/?p=45573

Reply
nectos 15 May 2010 at 09:45

Καθήκον της πολιτικής ηγεσίας είναι και η εδαφική ακεραιότητα της πατρίδος.Κάτι τέτοιο
όμως δεν βλέπουμε να συμβαίνει σημέρα καθώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρά βήμα-βήμα με
το τουρκικό κατεστημένο στην συνδιαχειριση του Αιγαίου μέσω της φόρμουλας της αποστρατικοποίησης και των διμερών εμπορικών συμφωνιών.
Φυσικά ευθύνη για την συρρίκνωση της εδαφικής κυριαρχίας στα ακριτικά ελληνικά νησιά
του Αιγαίου φέρει και ο ελληνικός λαός.Γνώριζε ήδη από το 1996 το διεθνιστικό προφίλ των
προσώπων της κυβέρνησης και όμως τα ψήφισε και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία.Δικαιολογίες,
λοιπόν,δεν υπάρχουν.
Νεκτάριος Κατσιλιώτης
Ιστορικός-Εκδότης

Reply
Μενδένη 15 May 2010 at 15:29

…εκείνοι τoν υποδεχτηκαν υπό το βλοσυρό βλέμμα του Κεμάλ…

http://2.bp.blogspot.com/_SYRDRclMq4Q/S8TEOfyy_pI/AAAAAAAAALA/txLqgAtJUUU/s320/droyzas.jpg

….εμείς προτείναμε να τον υποδεχτούμε έτσι.
Με τον άγιο Κολοκοτρώνη να ελέγχει τους διαχειριστές της εξουσίας και της πατρίδας.
Εκείνος την παρέδωσε ελεύθερη από τα δεσμά τους. Αυτοί; http://3.bp.blogspot.com/_SYRDRclMq4Q/S8TEEMpEERI/AAAAAAAAAK4/ATgilUDnGEA/s320/droykolo.jpg
κάπως έτσι ορίζονται δούλοι κι αφέντες κ. ανΥπΕξ
*******
Πρίν μέρες είχαμε δεί την υπόθεση της αποκαθήλωσης του πίνακα η “Ελλάς Ευγνωμονούσα” του Βρυζάκη στο γραφείο του Πρωθυπουργού.

http://1.bp.blogspot.com/_SYRDRclMq4Q/S-6STVMjoMI/AAAAAAAAANY/zROVac9ACh8/s400/grafeio+maximoy.bmp

οπως ήταν το γραφείο με τον πίνακα.

http://3.bp.blogspot.com/_SYRDRclMq4Q/S-6SbE8iwCI/AAAAAAAAANg/AW7q7PIPIyQ/s400/grafei+papandr.jpg
Οπως εμφανίστηκε ο τοίχος στην συνέντευξη με τον Καψή, στο Βήμα.

Στοιχηματίσαμε πολλοί – στό ίδιο αποτέλεσμα και κερδίσαμε ολοι!-, ότι ως να έρθει εδώ ο Σουλτάνος , δεν πρόκειται να αναρτηθεί και πάλι ο πίνακας στην θέση του!
Μη ψάξετε να βρείτε ανάλογη λήψη, είτε σε βίντεο, είτε σε φωτογραφία, που να δείχνει τί υπάρχει πίσω από το γραφείο του Δραγουμάνου της “πρώην οθωμανικής επαρχίας των Γραικων” ( όπως περιέγραψε ονοματικά ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Αγγλίας την Ελλάδα!).
Σε τούρκικο κανάλι το “είδα”!

http://2.bp.blogspot.com/_SYRDRclMq4Q/S-6KEh33nTI/AAAAAAAAANQ/Ao5QZXMJJqQ/s400/kopri.jpg

Τελικά είναι μεγάαααααααααλες κότεεεεεεεες!!!

Reply
Λάμπρος 15 May 2010 at 18:14

Αν τεθεί το ερώτημα τι προτιμούμε
Ελευθερία και πραγματική Εθνική κυριαρχία γεγονός που συνεπάγεται λιγότερα υλικά αγαθά και πιο λιτοδίαιτο τροπο ζωής ή καλοπέραση με ολίγην υποτέλεια (σε Γερμανους, Τουρκους, Αμερικάνους κλπ) δυστυχως παρα πολλοι θα προτιμησουν αν και φανερα ισως δεν το παραδεχτουν, το δεύτερο

Το μονο παρήγορο είναι οτι με ολα αυτα που γίνονται υπάρχει μια αμυδρη ελπίδα στο απωτερο μελλον να ξανααρχίσουμε να συμπεριφερόμαστε σαν Ελληνες

Reply
Eleftherios 15 May 2010 at 20:33

Αφού λοιπόν όλοι οι Ελληνες συμφωνούμε ότι κάθε
κίνηση της παρούσας κυβέρνησης έχει αποδειχθεί
ανθελληνική (ανεύθυνες δηλώσεις περί οικονομίας που
οδήγησε στην σημερινή κατάσταση,
αποδυνάμωση της άμυνας, δημιουργία φανταστικών
μειονοτήτων και παροχή σε αυτών ειδικών δικαιωμάτων
και προνομίων βλ. πχ.υποτροφίες μονο για μουσουλμάνους http://www.iky.gr
δημιουργία προπαγανδιστικού μηχανισμού μέσα στα σχολεία
(δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο) εναντίον
ενός φανταστικού ρατσισμού και ξενοφοβίας ,
πλήρης ασυδοσία ξένων μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα
κτλ κτλ κτλ) ας την απολύσουμε, στο κατω κατω
τους διαλέξαμε για να μας υπηρετούν (ναι, βάρος αρκούδας,
όχι το αντίθετο), ας τους απολύσουμε
να πάνε στο καλό, ο καθένας στην χώρα του και
εμείς στην δική μας (υπονοούμενο
για αυτούς που είναι ακομα ξένοι πολίτες (!) αλλά έχουν
το θράσος να έχουν εκλεγεί σαν βουλευτές (το συνταγμα
δεν το απαγορεύει (!)) και ο ηλίθιος Ελληνικός λαός
να τους ψηφίζει).

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.