Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Οικονομία

«Βραχυκύκλωμα» στον πετρελαιαγωγό

«E» 20/5
 
Τον εκνευρισμό του Ρώσου πρωθυπουργού, Βλ. Πούτιν, μετέφερε χτες ο πρέσβης της Ρωσίας στον Γ. Μανιάτη για τη στάση της βουλγαρικής κυβέρνησης, που ζήτησε άλλους 6 μήνες παράταση για να εκπονήσει νέα περιβαλλοντική μελέτη για τον αγωγό
Στα… χαρτιά απ’ ό,τι φαίνεται θα μείνει το «πολυθρύλητο» έργο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, καθώς χθες ο Ρώσος πρέσβης μετέφερε στον υφυπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτη την έντονη ενόχληση του πρωθυπουργού Βλ. Πούτιν αναφορικά με τη νέα… κωλυσιεργία των Βούλγαρων.


Χθες ο κ. Μανιάτης δέχτηκε τον πρέσβη Vl. I. Chkhikvishivili, ο οποίος, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μετέφερε τον εκνευρισμό του κ. Πούτιν για τη στάση της βουλγαρικής κυβέρνησης, η οποία τώρα ζητά άλλους έξι μήνες παράταση προκειμένου να εκπονήσει νέα περιβαλλοντική μελέτη για τον αγωγό. Μάλιστα, λένε πηγές, ότι στην πρόσφατη συνάντηση του κ. Πούτιν με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπ. Μπορίσοφ, ο πρώτος τον κάλεσε εκνευρισμένος να απαντήσει με ένα «ναι» ή ένα «όχι» για το αν θέλουν τον αγωγό.


Πηγές αναφέρουν ότι ο Ρώσος πρέσβης με έμμεσο τρόπο έδειξε την πρόθεση της χώρας του να προχωρήσει τελικά τον πετρελαιαγωγό -αν και με μεγαλύτερο κόστος και περισσότερο χρόνο- Σαμψούντα-Τσεϊχάν. Στην περίπτωση που οι Βούλγαροι αλλάξουν στάση τότε ο «Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη» θα λειτουργήσει ως συνοδευτικό έργο.


Πρωτοβουλίες
Ο κ. Μανιάτης, κατά τις ίδιες πηγές, εξέφρασε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να «τρέξει» το έργο και να αναλάβει πρωτοβουλίες. Μάλιστα θα καλέσει στις 25 Μαΐου τους Βούλγαρους ώστε να συζητήσουν τις περιβαλλοντικές διαστάσεις του έργου.


Υπενθυμίζεται πως πριν από περίπου μία εβδομάδα ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Σ. Σμάτκο είχε προαναγγείλει εμμέσως πλην σαφώς την ακύρωση του έργου. «Eξετάζεται η συγχώνευση των δύο ανταγωνιστικών αγωγών Σαμψούντα-Τσεϊχάν και Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, καθώς ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ουσιαστικά έχει σταματήσει να εξελίσσεται ως πρόγραμμα με υπαιτιότητα της Βουλγαρίας». Η δήλωση αυτή είχε γίνει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Ντ. Μεντβέντεφ στην Τουρκία και ο κ. Σμάτκο είχε επιρρίψει ευθύνες στη Βουλγαρία.


Εξάλλου, ο Ελληνας υφυπουργός και ο Ρώσος πρέσβης συζήτησαν και το θέμα του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου South Stream. Η ρωσική πλευρά ενημέρωσε για την πορεία σύναψης των αναγκαίων διακρατικών συμφωνιών της με τα ενδιαφερόμενα μέρη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το έργο θα μπει στο τελικό στάδιο σύμφωνα με τις προβλέψεις.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ckolonas@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=12483009 

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.