Thursday 25 April 2024
Αντίβαρο
Διεθνή

Eπίσημη έκθεση: "Υποβρύχιο της Βόρειας Κορέας βύθισε την κορβέτα".

20-05-2010 09:45:42 
Οπως έχει ήδη δημοσιεύσει το defencenet.gr, αλλά και επιβεβαιώνει σήμερα η επίσημη έκθεση του Νότιας Κορέας, υποβρύχιο της Βόρειας Κορέας ευθύνεται για τη βύθιση του νοτιοκορεάτικου πολεμικού σκάφους στις 26 Μαρτίου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωήτους 46 ναύτες, υποστηρίζει διεθνής έρευνα.


Όπως αναφέρεται, εντοπίστηκε στο πυθμένα ένα κομμάτι από τορπίλη βορειοκορεατικού σχεδιασμού. Όλα τα δεδομένα «δείχνουν» προς τη Βόρειο Κορέα, σύμφωνα με την έκθεση ενώ οι συντάκτες της προσθέτουν, ότι «δεν υπάρχει άλλη πιθανή εξήγηση». Μετά το δυστύχημα είχε προταθεί το ενδεχόμενο η βύθιση να οφείλεται σε νάρκη από τον πόλεμο της Κορέας το 1950-1953.


Την έκθεση συνέταξαν ειδικοί από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Σουηδία και τη Βρετανία.


Ωστόσο, η Πιονγκγιαν απορρίπτει τα πορίσματα σαν «κατασκευασμένα» και υπόσχεται να απαντήσει σε ριψοκίνδυνα αντίμετρα με «ολοκληρωτικό πόλεμο για τη δικαιοσύνη».


Δηλώνει ακόμα ότι θα στείλει τη δική της ομάδα στη Νότιο Κορέα για να ελέγξει τα ευρήματα.


Η Σεούλ είχε αρνηθεί να συνδέσει εξαρχής τη Βόρειο Κορέα με την επίθεση μέχρι τη δημοσιοποίηση της έρευνας, αν και οι δηλώσεις των επισήμων υπονοούσαν σαφώς το βόρειο γείτονά της. Ωστόσο μετά την ανακοίνωση της έκθεσης δηλώνει πλέον ότι θα αντιδράσει με σθεναρότητα.



Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ εξετάζουν προσεκτικά τα επόμενα βήματά τους μετά την ανακοίνωση της έρευνα. Μία πιθανή κίνηση, αναφέρει το BBC, είναι να επαναφέρουν τη Βόρεια Κορέα στο κατάλογο των χωρών που υποθάλπουν τη τρομοκρατία από όπου αφαιρέθηκε πριν από δύο χρόνια.



«Πολύ προβληματισμένος» από τα πορίσματα της έκθεσης δήλωσε και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-Μουν.


Παρατάυτα, η Κίνα αρνήθηκε να καταδικάσει τα ευρήματα από την έρευνα και συστήνει αυτοσυγκρτάτηση γιατί δεν επιθυμεί να διαταράξει τις σχέσεις της με τη Πιονγκγιανγκ καθώς είναι η μοναδική σύμμαχος της απομονωμένης Βόρειας Κορέας.



Το περιστατικό συνέβη στις 26 Μαρτίου σε διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή. Οι δύο χώρες δεν έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης από το τέλος του πολέμου το 1953 οπότε τυπικά παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση. Η Βόρειος Κορέα διαθέτει πυρηνικά όπλα και έχει αναπτύξει πυραυλική τεχνολογία αυξάνοντας την ανησυχία όλων των γειτόνων της. Παρά τις κυρώσεις που έχει υποστεί κατά καιρούς δεν έχει εγκαταλείψει τα προγράμματα.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=12245&Itemid=137

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.