21/05/10 12:31  
Ανοιχτή αντιπαράθεση
Το διακόπτη για το ρεύμα προς το Λος Αντζελες απείλησε να κατεβάσει η Αριζόνα

Σε απάντηση για το μποϊκοτάζ που υπέστη με αφορμή τον ρατσιστικό μεταναστευτικό νόμο, η Αριζόνα απείλησε να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο Λος Αντζελες, αν και η απειλή θεωρήθηκε νομικά αβάσιμη.


«Αν ένα μποϊκοτάζ είναι αυτό που πραγματικά επιθυμείτε, ευχαρίστως θα ενθαρρύνω τις Αρχές της Αριζόνας να επαναδιαπραγματευτούν τις συμφωνίες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ώστε το Λος Άντζελες να παίρνει ρεύμα από την Αριζόνα», έγραψε σε επιστολή του στέλεχος της επιτροπής που εποπτεύει τις ΔΕΚΟ της πολιτείας.


Η επιστολή απευθύνεται στον δήμαρχο του Λος Άντζελες, Αντόνιο Βιλαραϊγόσα που απάντησε σε δήλωσή του ότι «δεν θα απαντήσει σε απειλές από μία πολιτεία που απομονώθηκε από την υπόλοιπη Αμερική που τιμά την ελευθερία και τα βασικά πολιτικά δικαιώματα».


Ωστόσο, γράφει ο Guardian η απειλή είναι αβάσιμη αφού όχι μόνο δεν μπορεί να την υλοποιήσει η Αριζόνα αλλά και γιατί η Καλιφόρνια κατέχει πολλά από εργοστάσια παραγωγής.


Είχε προηγηθεί πρόταση για μποϊκοτάζ στην Αριζόνα και στις επιχειρήσεις της, πράγμα που έσπευσαν να υλοποιήσουν αρκετές πόλεις στις ΗΠΑ.


Η νομοθεσία που εισήγαγε τον Απρίλιο η Αριζόνα επέτρεπε στις Αρχές να σταματούν ακόμα και χωρίς να έχουν διαπράξει κάτι αξιόποινο και να ζητούν χαρτιά από κάθε μετανάστη που θεωρούν ότι είναι παράνομα στην πολιτεία. Αν και η πολιτεία μετρίασε κάποιες από τις διατάξεις, ο νόμος –που θα τεθεί σε ισχύ στις 29 Ιουλίου – θεωρείται ρατσιστικός και αντισυνταγματικός.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ανησυχία του για τις διατάξεις του ενώ αντιδράσεις καταγράφηκαν και από το Μεξικό, χιλιάδες πολίτες του οποίου ζουν και εργάζονται στην Αριζόνα.


Newsroom ΔΟΛ
 
 
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1139007&lngDtrID=245

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *