Tuesday 26 March 2024
Αντίβαρο
Ανακοινώσεις Μαρία Παπαδοπούλου Ποντιακό/Μικρά Ασία

Μήνυμα για την 91η επέτειο μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου 19.05.2010

Την 19η Μαΐου ο Ελληνισμός όλου του κόσμου αποτείνουμε φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τις 353.000 ανθρώπινες ψυχές που σφαγιάσθηκαν με απάνθρωπες μεθόδους και τα παιδιά τους που δεν γεννήθηκαν ποτέ. Έχουμε χρέος να διατηρούμε στη μνήμη ότι οι Πόντιοι αδελφοί μας υπήρξαν αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνισμού της Μικράς Ασίας κι ένας από τους ιστορικούς λαούς που ανέπτυξε μακραίωνο πολιτισμό στα πανάρχαια πατρογονικά εδάφη. Η εξόντωση των Ελλήνων του Πόντου είναι από τα πρωτοφανή εγκλήματα στην ανθρώπινη ιστορία. Έχουμε χρέος να μην αποσιωπούμε την τραγωδία που συντελέσθηκε σε καιρό ειρήνης και τα ανθρώπινα δικαιώματα που εξαθλιώθηκαν εξαιτίας των ιδεολογιών που αποφασίζουν να τιμωρούν τους αδύναμους και αθώους όχι για κάτι που πράττουν αλλά για το ότι «υπάρχουν». Οι Πόντιοι Μικρασιάτες υπήρξαν Έλληνες και Χριστιανοί. Οι γενοκτονίες προηγήθηκαν αλλά και δυστυχώς συνεχίσθηκαν.

Σήμερα, ο Ελληνισμός ανά τον κόσμο, έχει επιτύχει να διεθνοποιήσει το αίτημα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, να το καταστήσει ζήτημα δημοκρατίας και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που δεν αφορά πολιτικές κρατών αλλά αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα. Το Ελληνικό κοινοβούλιο θέσπισε το 1994 την 19η Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο». Σε διεθνές επίπεδο, εκτός της Ελλάδας, μέχρι σήμερα την γενοκτονία των Ελλήνων έχει αναγνωρίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ψηφίσματα υιοθέτησης της ημέρας μνήμης έχουν εκδοθεί από Πολιτείες των ΗΠΑ, το ζήτημα έχει απασχολήσει το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ, καθώς και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Τον Απρίλιο του 2009, η Βουλή της Νότιας Αυστραλίας αναγνώρισε ότι η γενοκτονία που διαπράχθηκε από το Οθωμανικό κράτος μεταξύ 1915- 1923 εναντίον των Αρμενίων, Ελλήνων, Ασσυρίων και άλλων μειονοτήτων στη Μικρά Ασία, είναι ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας. Στις 11.3.2010 η Γενοκτονία των Ελλήνων και των λοιπών χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, αναγνωρίσθηκε και από το Σουηδικό Κοινοβούλιο.

Η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων βρίσκεται πάντοτε κοντά στην διεθνή αυτή προσπάθεια, του πνευματικού κόσμου. Η αλληλεγγύη, ο ανθρωπισμός, η παράθεση των ιστορικών στοιχείων και η ενημέρωση της κοινής γνώμης, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την αναγνώριση και της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Στηρίζουμε τους Πόντιους αδελφούς μας στο αίτημά τους για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. Ο Ελληνισμός του Πόντου δεν επιζητεί εκδίκηση, επιζητεί δικαίωση.

Ζητούμε την αναγνώριση ως προϋπόθεση για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και της αποφυγής των ίδιων λαθών στο μέλλον.

Ζητούμε τη διδασκαλία της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού και όλου του Μικρασιατικού Ελληνισμού στα βιβλία της Ελληνικής Ιστορίας.

Έχουμε το χρέος να παραδώσουμε τις παρακαταθήκες μας στην ανθρωπότητα, καταδικάζοντας ταυτόχρονα όλες τις σύγχρονες Γενοκτονίες και τα Ολοκαυτώματα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Π.Σ.Ε.)

ΕΦΟΡΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ε.Κ.Ε.)

Μαρία Παπαδοπούλου,

πρόεδρος ΕΚΕ της ΟΠΣΕ

αρθρογραφία του Κυριακάτικου Τύπου : http://mariapapadopoulou.blogspot.com/2010/05/blog-post_23.html

Δραστηριότητες της ΕΦΟΡΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΕΚΕ) ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΠΣΕ)

για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο..

1 comment

imago 28 May 2010 at 21:27

“Ο Ελληνισμός του Πόντου δεν επιζητεί εκδίκηση, επιζητεί δικαίωση.”

Η αναγνώριση της γενοκτονίας, δηλαδή το περίφημο συγγνώμη των τούρκων εγκληματιών, αποτελεί “δικαίωση” για κάποιους.
Δυστηχώς εκεί έχουμε καταλήξει με την βυζαντινογενή ανατολίτικη μοιρολατρεία μας!

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.