Tuesday 26 March 2024
Αντίβαρο
Τουρκία

Ερντογάν: Κρατική τρομοκρατία – την παρουσία μελών της ΜΙΤ καταγγέλει Κύπρια ευρωβουλευτής

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010 22:14


Για «κρατική τρομοκρατία» έκανε λόγο από τη Χιλή όπου βρίσκεται ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα θέσει το όλο θέμα της ισραηλινής επίθεσης και στο ΝΑΤΟ. Όπως τόνισε ο ίδιος «το Ισραήλ πραγματοποίησε επίθεση στα διεθνή ύδατα και με τρόπο που ποδοπατήθηκε το διεθνές δίκαιο και δολοφονήθηκαν πολλοί άοπλοι», ενώ στη συνέχεια επεσήμανε ότι η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ και ως προσωρινό μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας έκανε έκκληση για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου.


Παράλληλα ο Ερντογάν τόνισε ότι τα πλοία ήταν φορτωμένα με υλικό ανθρωπιστικής βοήθειας και χαρακτήρισε «ψέμα» τα όσα δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι περί ύπαρξης όπλων. Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «θέλω να πω στον κόσμο, στους ηγέτες των κρατών και στις κυβερνήσεις ότι αυτά τα πλοία που απέπλευσαν από άλλες χώρες και από την Τουρκία είχαν ελεγχθεί με τρόπο αυστηρό στο πλαίσιο των κανόνων της διεθνούς ναυσιπλοΐας και μετέφεραν μόνο ανθρωπιστική βοήθεια. Στο σκάφος δεν υπήρχε κανένας επιβάτης παρά μόνο εθελοντές πολίτες για την παροχή βοήθεια. Υπήρχε ακόμη μία άσπρη σημαία σε αυτά τα πλοία κατά τη διάρκεια της επίθεσης».


Ωστόσο, η Κύπρια ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους, μιλώντας στο ΡΙΚ διαψεύδει τις δηλώσεις αυτές του Τούρκου πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι στα πλοία προς τη Γάζα «βρισκόταν ακόμα και μέλη της τουρκικής ΜΙΤ». Η Κύπρια ευρωβουλευτής, αφού καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση, διατύπωσε σοβαρές καταγγελίες γύρω από την αποστολή στη Γάζα. Η ίδια δήλωσε ότι από την αρχή είχε εκφράσει την αντίθεση της στην πραγματοποίηση αυτής της αποστολής και είχε αρνηθεί να λάβει μέρος, «γιατί υπήρχαν πληροφορίες ότι μέσα στις ανθρωπιστικές οργανώσεις είχαν παρεισφρύσει άτομα, που δεν είχαν καμιά σχέση με αυτές». Η Ελένη Θεοχάρους είχε πάρει μέρος σε προηγούμενη αποστολή στη Γάζα, ενώ με την ιδιότητα της ιατρού πρόσφερε πολλές φορές υπηρεσίες στους Παλαιστινίους από τη δεκαετία του 1980.


Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο των ξένων ακτιβιστών μετά από την επιδρομή ισραηλινών στρατιωτών στον στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ενώ τόνισε ότι ο αποκλεισμός της περιοχής θα συνεχιστεί. Όπως τόνισε «δυστυχώς σε αυτήν την ανταλλαγή πυρών τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν. Λυπούμαστε για αυτήν την απώλεια ανθρώπινων ζωών». Παράλληλα, σύμφωνα με την ισραηλινή τηλεόραση ο Νετανιάχου δήλωσε ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες «αναγκάστηκαν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους».
http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=9&artid=44669

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.