Thursday 25 April 2024
Αντίβαρο
Κύπρος

ΕΔΑΔ: Δεν μπορούν να διεκδικήσουν την περιουσία των γονιών τους στα Κατεχόμενα οι Ελληνοκύπριοι

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 28 Μαΐου 2010 18:14


Με νέα του απόφαση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) δεν αναγνωρίζει στα παιδιά Ελληνοκυπρίων προσφύγων το δικαίωμα να διεκδικήσουν την περιουσία των γονιών τους στις κατεχόμενες περιοχές. Το ΕΔΑΔ είχε αναγνωρίσει πριν από δύο μήνες ως «αποτελεσματικό ένδικο μέσο» την «επιτροπή αποζημιώσεων» στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Η κυπριακή κυβέρνηση χαρακτήρισε «άδικη» την απόφαση αυτή και εκτίμησε ότι αυτή αποτελεί μία «δυσμενή εξέλιξη».


Το ΕΔΑΔ με την απόφαση του έκρινε ότι η έννοια της κατοικίας από μόνη της δεν μπορεί να τύχει προστασίας σε παιδιά, που ήταν 10 και 11 ετών το 1974. Αναφέρει συγκεκριμένα, ότι με την πάροδο του χρόνου δεν θεωρείται πλέον ότι ήταν η κατοικία τους εκεί και γι’ αυτό δεν μπορούν να τύχουν της προστασίας του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, είπε ότι «τα πράγματα είναι άσχημα, αλλά όχι τραγικά καθώς υπάρχει το περιθώριο έφεσης κατά της απόφασης, με τη διαδικασία της παραπομπής».


Παράλληλα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε ένσταση της Τουρκίας να μην εκδικαστούν 35 υποθέσεις Ελληνοκυπρίων που εκρεμμούν ενώπιόν του. Ο κ. Δημητριάδης δήλωσε ότι εξέταση αυτών των υποθέσεων θα συνεχιστεί στο ΕΔΑΔ, προσθέτοντας ότι θα είναι οι τελευταίες που εκδικάζονται από το Δικαστήριο αυτό. Στη συνέχεια, ανέφερε, θα υπάρχει μόνον ένας δρόμος, αυτός της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων, στην οποία αν θέλει κάποιος μπορεί να προσφύγει διεκδικώντας απώλεια χρήσης. Μετά θα μπορεί να προσφύγει στο ΕΔΑΔ διεκδικώντας είτε αποκατάσταση της περιουσίας του, είτε αποζημιώσεις είτε ανταλλαγή. Η προσφυγή στο ΕΔΑΔ μπορεί να γίνει μέχρι το 2011. Ο κ. Δημητριάδης εκτίμησε πως αν μέχρι τότε δεν επιλυθεί το Κυπριακό οι πρόσφυγες θα έχουν σοβαρό πρόβλημα, «διότι αν δεν προσφύγουν στην λεγόμενη επιτροπή, ο δρόμος για το ΕΔΑΔ θα κλείσει».


http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=44276

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.