Tuesday 26 March 2024
Αντίβαρο
Θράκη

'Ελληνας Νομάρχης σε γιορτή για την κατάκτηση της Θράκης από τους Οθωμανούς


Ιστοσελίδα του περιοδικού Ρόντοπ Ρουζγκαρί, 3-6-2010


ellinas_nomarhis


Το επί αιώνες συνεχιζόμενο έθιμο του ¨40 κουρμπάνια¨ θα πραγματοποιηθεί πάλι φέτος σε περιοχή κοντά στη Χλόη. Στην τελετή που κάθε χρόνο ενώνει εκατοντάδες ανθρώπους μας, θα αναγνωστούνε προσευχές και θα προσφερθεί το περίφημο φαγητό Μπακιρλαμά. Στο ¨40 Κουρμπάνια¨ όλοι μπορούνε να συμμετάσχουν.


Τα προηγούμενα χρόνια στην τελετή μετείχαν ο πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Κομοτηνή Αχμέτ Ριζά Ντεμιρέρ, ο κοινοτάρχης Κέχρου Αμπντουλκαντίρ Χαφίζ Χότζα, ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραίμ Σερίφ, η αντινομάρχης Ροδόπης Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ο υπερνομάρχης Ροδόπης-Έβρου Μηνόπουλος και εκατοντάδες ομογενείς μας (διπλανή φωτογραφία). Αυξημένο αναμένεται το ενδιαφέρον και για την φετινή τελετή.


Το έθιμο ¨ 40 Κουρμπάνια¨ χρονολογείται από την κατάκτηση της Δ.Θράκης από τους Τούρκους. Είναι μια τελετή τιμής για τους σαράντα μάρτυρες που κατέκτησαν τη Δ.Θράκη. Γίνεται κάθε χρόνο 40 μέρες μετά το Χιντερλέζ. Παλιά γινόταν ημέρα Πέμπτη. Τα τελευταία χρόνια με τη σκέψη στους εργαζόμενους, μετατέθηκε για Κυριακή. Παλιά γινόταν πάνω στην συνοριακή γραμμή Ελλάδας-Βουλγαρίας. Μετά τον επανακαθορισμό των συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες κάποιοι τάφοι των μαρτύρων έμειναν στη Βουλγαρία και κάποιοι στην ελληνική πλευρά. Ο λαός σκέφτηκε ότι η τελετή δεν θα ήταν δυνατόν να γίνεται πάνω στην συνοριακή γραμμή και επέλεξε την περιοχή στη Χλόη που απέχει 2 χιλιόμετρα από τα σύνορα.



Σχόλιο: Δηλαδή ο υπερνομάρχης Ροδόπης-Έβρου μετείχε σε γιορτή για την κατάκτηση της Θράκης από τους Οθωμανούς. Δεξιά του ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν. Δείτε τη σχετική φωτογραφία.

http://tourkikanea.wordpress.com/2010/06/05/%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b1%cf%83-%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b7%cf%83-%cf%83%ce%b5-%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%cf%84/

.

1 comment

Ανώνυμος 6 June 2010 at 14:44

Δίπλα στον υπερνομάρχη Μηνόπουλο, δεν βλέπετε τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν και την υποψήφια Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σιμπέλ Μουσταφάογλου;;;;;;;;;;;;;

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.