Sunday 24 March 2024
Αντίβαρο
Ελληνοτουρκικά

Μουσείο 3D για την «άλωση» στην Κωνσταντινούπολη

του Παναγιώτη  Σαββίδη
Εγκαινιάστηκε από τον Ερντογάν

05/06/2010  21:47
«Επισκεφθείτε το 3D – Μουσείο της κατάκτησης της Ισταμπούλ» προτρέπει τους ξένους επισκέπτες, ο επίσημος τουριστικός οδηγός της Κωνσταντινούπολης, που φέτος είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Το μουσείο, με την επωνυμία «Panorama 1453», φιλοξενεί παροράματα  από  την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες.


Η αναπαράσταση της άλωσης, γίνεται μέσα σε μια μεγάλη θολωτή αίθουσα με ένα τεράστιο κυκλικό πίνακα γύρω γύρω που αναπαριστά τις μάχες Οθωμανών και Βυζαντινών. Λεπτό προς λεπτό η κατάκτηση της πάλαι ποτέ Βασιλεύουσας, από τον Μωάμεθ Β’ Πορθητή που λάμπει μέσα στην χρυσοποίκιλτη στολή του, ατενίζοντας τον στρατό του.


Σκηνές από τις μάχες σώμα με σώμα στα τοίχη της Πόλης. Οι υπερασπιστές να ρίχνουν φλεγόμενες μπάλες στους κατακτητές και άλλα πολλά, συνοδευμένα από τα σχετικά ηχητικά εφέ.


«Όλες οι εικόνες του μουσείου κάνουν τους επισκέπτες να αισθάνονται πως ζουν τις στιγμές της  ένδοξης κατάκτησης» αναφέρει το σχετικό φυλλάδιο, που καλεί τους επισκέπτες να «βιώσουν το ιστορικό μεγαλείο».
Το μουσείο βρίσκεται δίπλα από τα βυζαντινά τείχη κοντά στην … κερκόπορτα απ΄ όπου εισήλθαν οι Οθωμανοί στην Πόλη και την κατέκτησαν.


http://www.youtube.com/watch?v=1wSmYKVHafA&feature=player_embedded

Δια χειρός Ερντογάν
Το «Panorama 1453» άνοιξε τις πύλες του πριν από ένα χρόνο και στα εγκαίνια είχε παραβρεθεί το μισό υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας, προεξάρχοντος του  πρωθυπουργού κ.Νταγίπ Ερντογάν και της συζύγου του.
Κατά τον χαιρετισμό του ο Τούρκος πρωθυπουργός, δήλωσε ενθουσιασμένος από το μουσείο, γιατί παρουσιάζει τον «σύνθετο πολιτισμό των λαών της Ισταμπούλ».

http://www.protothema.gr/world/article/?aid=70682 

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.