Friday 18 August 2023
Αντίβαρο
Πολιτική & Κοινωνία Στέλιος Παπαθεμελής

Επίσκεψη Ερντογάν: «Μη τι συλλέγουσιν από ακανθών σταφυλήν»;

Αύριο έρχεται στην Αθήνα ο εξ ανατολών «καλεσμένος» μας. Μακάρι να διαψευσθούν οι φόβοι μας ότι εκτός που δεν θα είναι επωφελής, θα είναι και βλαπτικός. Ζήτησε και θα επισκεφτεί την Θράκη, στην οποία κατοικούν μουσουλμάνοι, Έλληνες πολίτες. Η επίσκεψη στη Θράκη χαρακτηρίζεται «ιδιωτική». Τουρκική ευρεσιτεχνία αυτό με την οποία καλύπτεται το πλήρως ανεξέλεγκτον και η ασυδοσία του επισκέπτη. Την ανεχθήκαμε στην επίσκεψη Νταβούτογλου και προσφάτως του Χακάν Τσαβούσογλου. Στη Θράκη το πρόβλημα (ξανά) είμαστε εμείς. Και ισχύει ο φόβος του Περικλή (Θουκυδίδης Ι, 144): «Μάλλον δε πεφόβημαι τας οικείας αμαρτίας, ή τας των εναντίων διανοίας», περισσότερο φοβούμαι δηλαδή τα δικά μας λάθη, παρά τα σχέδια των εχθρών μας.

Δικό μας ασύγνωστο λάθος: α) η παροιμιώδης μέχρις αφελείας ανοχή μας το τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής να λειτουργεί ως κράτος εν κράτει, παραβιάζοντας προκλητικά τους διεθνείς κανόνες που ορίζει η Σύμβαση της Βιέννης για τις προξενικές αρχές. Και επειδή ενός κακού μύρια έπονται β) η de facto επιβολή από τουρκικής πλευράς, ερήμην και σιωπώσης της Ελλάδος ιδίου κώδικα επισκεπτηρίου (ψευτομουφτήδες, τουρκοαποκαλούμενες ενώσεις και τα τούτοις όμοια).

Σε όλα αυτά να συνυπολογίσουμε την αδίστακτη μαζική εξαγορά συνειδήσεων από τους κύκλους των ανθισταμένων και μηδεμίαν εθνοφυλετική σχέση εχόντων με τους τούρκους, Πομάκους και Ρομά. Συχνά δεν λείπουν επιπρόσθετες πράξεις και παραλείψεις των ελληνικών διοικήσεων που ισοδυναμούν με εκούσιο αφοπλισμό μας.

Κανείς σοβαρός παρατηρητής δεν περιμένει τίποτε θετικό από την αυριανή επίσκεψη. Κάποιοι μετρούν τις καθημερινές προσβολές των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο και τις βρίσκουν ελαφρώς λιγότερες τον τελευταίο μήνα, πάντως δεν παραλείπουν να μας πληροφορήσουν ότι μετά την οριστικοποίηση της επίσκεψης 2 τουρκικά F-16 προέβησαν σε 10 παραβιάσεις του εναερίου χώρου μας στο βόρειο, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο! Το άκρον άωτον της τραγικής ειρωνείας θα είναι να πραγματοποιούν παραβιάσεις την ώρα που ο επισκέπτης θα συζητεί με τον κ. Τσίπρα ή τον κ. Παυλόπουλο.

Γενική είναι πάντως η αίσθηση ότι η επίσκεψη είναι άκαιρη και πραγματοποιείται σε κενό στρατηγικής. Ο σουλτάνος τα έχει χαμένα διότι τα έκανε γης μαδιάμ με όλους τους συμμάχους του, Αμερικανούς, Γερμανούς, κλπ, ενώ το συνοικέσιόν του με τη Ρωσία είναι αμφιβόλου μέλλοντος. Δεν μπορούμε να τον ονομάσουμε «πνιγμένο» που πιάνεται από τα μαλλιά του για να σωθεί, αλλά είναι οπωσδήποτε σαστισμένος και ανήσυχος από την πολύπλευρη απομόνωσή του. Δημιούργησε ένα ατομοκεντρικό σύστημα διακυβέρνησης χωρίς διάκριση των τριών εξουσιών και χωρίς παραμικρό θεσμικό έλεγχο. Ούτε τα οικονομικά της Τουρκίας μετά και την ολίσθηση της λίρας παρότι μέλος του G20 είναι στα καλύτερά τους. Η υπόθεση εξ άλλου Ζαράμπ είναι βραδυφλεγής βόμβα που απειλεί να απομυθοποιήσει ολοκληρωτικά την ούτω πως καλούμενη ηθική ακεραιότητα του τούρκου προέδρου.

Ευχόμαστε να μην αποβεί επιβλαβής ο ερχομός του εδώ. Ούτως ή άλλως επωφελής δεν πρόκειται να είναι. «Μη τι συλλέγουσιν από ακανθών σταφυλήν και από τριβόλων σύκα;» (Ματθ. 7, 16).

Ασφαλώς και μας καίει το θέμα των προσφυγομεταναστευτικών ροών. Το κλειδί το κρατάει ο τούρκος, ενώ στο όνομα του απαράδεκτου Δουβλίνου ΙΙ η απειλή να καταστούμε πολλαπλάσια από ό,τι ήδη γίναμε «αποθήκη ψυχών» είναι αμεσότατη. Θα πρόκειται για καθαρά ερντογανική επιχείρηση εξισλαμισμού – εκτουρκισμού της Ελλάδος. Το Ευρωκοινοβούλιο έλαβε εσχάτως μία σοβαρή απόφαση να αναθεωρήσει το περιβόητο Δουβλίνο ΙΙ, βάσει του οποίου το κράτος της πρώτης εισόδου (Ελλάδα ή Ιταλία) δεν είναι το αποκλειστικά υπεύθυνο για τον λαθρομετανάστη, αλλά θα γίνεται ανακατανομή τους σε όλα τα κράτη – μέλη με έναν αυτόματο μηχανισμό μετεγκατάστασής τους.

Οι ευρωβουλευτές επέδειξαν εν προκειμένω μίαν ευαισθησία. Αλλά ως γνωστόν το Ευρωκοινοβούλιο δυστυχώς δεν διαθέτει καμίαν αποφασιστικήν αρμοδιότητα. Οι γραφειοκράτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχουν τη δύναμη του δεσμείν και λύειν αρνήθηκαν ήδη την εγγραφή του θέματος στο Συμβούλιο της Κορυφής τής 14 έως 15 Δεκεμβρίου. Ελπίζουμε το Ευρωκοινοβούλιο να αντιδράσει κάποτε αποτελεσματικά διεκδικώντας ουσιαστικό πέραν του διακοσμητικού ρόλου που το σύστημα έχει καταδικάσει τον πρωτογενή θεσμό της εκπροσώπησης των ευρωπαϊκών λαών.

Φωτισμένος πνευματικός ηγέτης ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας επιτελεί το σοβαρόν του καθήκον σε μια ναρκοθετημένη, μισαλλόδοξη εν πολλοίς χώρα. Άνθρωπος της πράξης, επί 25 χρόνια έχει εισφέρει τα πάντα στην Αλβανία και την ψυχή του την ίδια. Στην ελεγχόμενη από την Άγκυρα Αλβανία κυκλοφόρησε και προεβλήθη ένας άθλιος λίβελλος κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Προκαθημένου της. Πρόκειται για το δήθεν μυθιστόρημα του Sejdi Kondi «Διάβολος με ράσα». Το βιβλίο, όπως καταγγέλλει η Αρχιεπισκοπή, «αποτελεί παραλήρημα αρρωστημένης φαντασίας. Παρουσιάζεται σαν μυθιστόρημα, αλλά άμεσα αναφέρει δύο ιστορικά ονόματα: του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Το εξώφυλλό του γεμίζουν η εικόνα του πρώτου και η φωτογραφία του δευτέρου. Σκοπός, προφανώς, του βιβλίου είναι να πλήξει το κύρος τους να σπιλώσει τη φήμη τους επινοώντας φανταστικούς διαλόγους, αλλοιώνοντας γεγονότα διαστρεβλώνοντας πλήρως την ιστορία τους. Τελικά όμως προσβάλλει τους Ορθοδόξους όχι μόνο της Αλβανίας αλλά όλου του Ορθοδόξου κόσμου, που ιδιαιτέρως τους τιμούν και τους σέβονται…».

Το τραγικό είναι ότι η επίσημη Ελλάς αγρόν ηγόρασε. Σιώπησε και απέφυγε να καταγγείλει την αθλιότητα urbi et orbi. Άκρα του τάφου σιωπή για τις αλβανικές αθλιότητες από την μια και διορισμός ακραίου εθνομηδενιστή ως νέου ειδικού γραμματέα Ιθαγένειας στην Αθήνα, προκειμένου να επιταχυνθούν οι απονομές ελληνικής ιθαγένειας σε λαθρομετανάστες! Ο εν λόγω τύπος – τα έργα και τις ημέρες του αποκαλύπτει ο Μ. Γαλάνης (Πρώτο Θέμα, 3/12/17) αποκαλεί αναιδέστατα τα Σκόπια «Μακεδονία», ισχυρίζεται ότι οι συνεργάτες των δυνάμεων Κατοχής Τσάμηδες υπέστησαν από τους Έλληνες «προμελετημένη εθνοκάθαρση» και ονομάζει την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού «δεξιά ποντιακή αφήγηση»!

Αντί άλλου σχολίου για τις κυβερνητικές επιλογές, Βαρουφάκης έφα: «Ο κ. Τσίπρας αυτή τη στιγμή δεν κάνει πολιτική. Αλλά εκτελεί τις εντολές που έρχονται μέσω mail από τις Βρυξέλλες»!..

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.