Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Ανακοινώσεις

Επιστολή Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων

ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ                ΘΕΝΩΝ 66, Τ.Κ. 713 05 ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΤΗΛ. 2810 253496 FAX 2810 315278

Ηράκλειο, 11 Αυγούστου 2008

Αριθμ. Πρωτ. 9


 

ΠΡΟΣ:

Κύριο Ευριπίδη Στυλιανίδη

Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

Ανδρέα Παπανδρέου 37

15180 ΜΑΡΟΥΣΙ

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Όπως ο Πίνακας Αποδεκτών

 

 

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ

 

Η ελληνική κοινωνία, όπως έχει γραφτεί, έχει τα πρωτεία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε φαινόμενα διαφθοράς και παρακμής. Φτάσαμε σ’ αυτό τον κατήφορο γιατί αμελήσαμε το μεγαλύτερο επίγειο αγαθό, κατά τους Τρεις Ιεράρχες, την παιδεία.

Σ’ όλους τους φορείς της παιδείας, οικογένεια, σχολείο, πολιτεία, εκκλησία και κοινωνία, διαπιστώνεται μεγάλη κρίση αρχών και αξιών.

Τα παιδιά μας, οι μαθητές μας, οι νέοι μας, απογοητευμένοι απ’ όλα και μαστιζόμενοι από μακροχρόνια ανεργία, επαναστατούν και απορρίπτουν τα πάντα. Έτσι, γίνονται εύκολη λεία των παραθρησκειών και των καταστροφικών λατρειών, των εμπόρων ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος. Έτσι, γίνονται κουκουλοφόροι, ληστές, χαφιέδες και μπράβοι των «ισχυρών».

Αυτούς τους απογοητευμένους νέους αποφάσισε να ρωτήσει η πολιτεία εάν θέλουν υποχρεωτικό ή προαιρετικό το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία.

Το μάθημα που διδάσκει στους μαθητές επιείκεια, κατανόηση, συγχώρηση και έλεος προς τους άλλους. Το μάθημα που διδάσκει δημοκρατία, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, εργατικότητα, ισότητα και αδελφότητα. Προπάντων, αγάπη και θυσία για τους άλλους, που δεν είναι «ξένοι» αλλά οι αδελφοί μας. Αρχές και αξίες που ενσαρκώνει η ζωή και το έργο του Χριστού.

Σκέφτηκε το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων τι θα συμβεί εάν ρωτήσει τους μαθητές αν θέλουν υποχρεωτικά ή προαιρετικά τα λεγόμενα «πρωτεύοντα» μαθήματα; Αυτά που ανοίγουν και κλείνουν την πόρτα των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ; Αυτά που χρειάζονται τρομακτικές οικονομικές φροντιστηριακές δαπάνες; Αυτά που οδηγούν στα πτυχία της ανεργίας ή σε θέσεις εργασίας των 500 ή 600 ευρώ;

Το ασφαλέστερο φρούριο για να επιζήσει ένας λαός είναι η πίστη και οι παραδόσεις του. Τα στοιχεία που βοηθούν κάθε άνθρωπο να σκέφτεται σωστά και να ενεργεί ευεργετικά για τους άλλους.

Είναι τυχαίο το γεγονός ότι λαοί που είχαν καταργήσει το μάθημα των Θρησκευτικών το επαναφέρουν επειγόντως στα σχολεία;

 

Κύριε Υπουργέ

 

Με πολλή λύπη και έκπληξη, πληροφορηθήκαμε το περιεχόμενο των πρόσφατων εγκυκλίων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (91109/Γ2/10-07-2008 και 104071/Γ2/04-08-2008), που τροποποιούν τη διαδικασία απαλλαγών από το μάθημα των Θρησκευτικών.

Επειδή με τις συγκεκριμένες εγκυκλίους το μάθημα των Θρησκευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ουσιαστικά μετατρέπεται σε προαιρετικό, ενώ μόνο τυπικά παραμένει μεταξύ των υποχρεωτικών μαθημάτων, επιθυμούμε να διαβιβάσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την απρόκλητη και άδικη αυτή απόφαση.

Το περιεχόμενο των εγκυκλίων είναι αδικαιολόγητο, αφού υπερβαίνει ακόμη και το όριο που έχει θέσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Απόφαση 77Α/2002), η οποία συστήνει: Οι γονείς που  επιθυμούν τα παιδιά τους να απαλλαγούν από τα Θρησκευτικά να ασκούν το δικαίωμά τους «κατ’ επίκληση των πεποιθήσεών τους και χωρίς να προβαίνουν σε καμία περαιτέρω διευκρίνηση», καθώς επίσης, ότι «η διοίκηση (ο υπεύθυνος επεξεργασίας Διευθυντής του Σχολείου) δικαιούται να ελέγχει τη σοβαρότητα των σχετικών δηλώσεων». Όχι χωρίς να επικαλούνται τίποτε!

Έχει ήδη τονιστεί, ακόμη και από εκείνους που συμφωνούν με το πνεύμα των αποφάσεων, ότι οι εγκύκλιοι δεν αποκλείουν το κίνητρο του χρησιμοθηρικού υπολογισμού, γεγονός που βαθμηδόν θα δημιουργήσει μείζονα προβλήματα σε όλα τα επίπεδα της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην κατώτερη και μέση Εκπαίδευση.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να υπενθυμίσουμε τα αυτονόητα: Το μάθημα των Θρησκευτικών λειτουργεί σύμφωνα με το πλαίσιο που ορίζουν οι νόμοι του Ελληνικού κράτους, υπηρετεί τους προβλεπόμενους σκοπούς της Εκπαίδευσης και διδάσκεται από υπεύθυνο επιστημονικό προσωπικό, σύμφωνα με τους όρους της θεολογικής και της παιδαγωγικής επιστήμης. Η σκοποθεσία του μαθήματός μας, όπως ορίζεται στους βασικούς νόμους για την Εκπαίδευση, στο Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών, αλλά και συνολικά στα Αναλυτικά Προγράμματα, φανερώνει πόσο άδικη είναι η επίθεση που δέχονται, στο πλαίσιο της δημοσίευσης των εγκυκλίων, τα Θρησκευτικά και οι θεολόγοι καθηγητές, ως εάν πρόκειται για εξω-εκπαιδευτικά φανατικά και θρησκόληπτα στοιχεία που κατά λάθος βρέθηκαν μέσα στο ελληνικό σχολείο. Αποστολή του μαθήματος είναι να παράσχει υπεύθυνη ενημέρωση για τη θρησκευτική ιστορία αυτού του τόπου αλλά και να δείξει πτυχές του θρησκευτικού φαινομένου που έχουν πανανθρώπινη σημασία. Ο θεολογικός, ιστορικός, πολιτιστικός, ανθρωπολογικός και κοινωνικός προσανατολισμός του μαθήματος είναι ευρύς και επίκαιρος. Ως προς το περιεχόμενο και τη διδακτική τακτική σέβεται απόλυτα και δεν δεσμεύει τις επιλογές των μαθητών.

 

Κύριε Υπουργέ

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους, δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στη μετατροπή των Θρησκευτικών, έστω και με έμμεσο τρόπο,  σε προαιρετικό μάθημα.

Ζητούμε να μεριμνήσετε για να βρεθεί μια λύση ισότητας για όλα τα παιδιά που φοιτούν στην κατώτερη και μέση Εκπαίδευση, ώστε να απολαμβάνουν ισότιμα τη συνταγματική επιταγή για «ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης» (άρθρο 16) και να έχουν στο πρόγραμμα σπουδών τους τον ίδιο αριθμό μαθημάτων.

Ζητούμε να ληφθούν τα ενδεδειγμένα μέτρα ώστε να μην παρακωλύεται η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων από ημίμετρα στις απαλλαγές και να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των μαθητών που απαλλάσσονται από το μάθημα.

Παρακαλούμε να στηρίξετε το μάθημα των Θρησκευτικών και το θεολόγο καθηγητή με τα αναγκαία μέτρα εκσυγχρονισμού, όπου αυτό είναι αναγκαίο.

 

Στην εξαιρετικά πολύπλοκη, κοινωνική, ηθική και πολιτιστική πραγματικότητα της εποχής μας, καλείστε να αποφασίσετε τίνος είδους θρησκευτική παιδεία θα δώσουμε στα παιδιά μας. Το δίλημμα είναι απλό: Υπεύθυνη ενημέρωση από ένα επιστημονικά υπεύθυνο μάθημα ή τίποτε;

Εμείς, οι θεολόγοι της Κρήτης, διαμαρτυρόμαστε για τις κινήσεις και θέσεις του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μέσα στις καλοκαιρινές διακοπές.

Ζητούμε να αποσύρετε τις εγκυκλίους που μετατρέπουν το μάθημά μας σε προαιρετικό, οδηγώντας το σε συρρίκνωση.

 

Με τιμή

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

 

 

 

 

Κων/νος Νεονάκης

 

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

 

 

Γεώργιος Στριλιγκάς

 



ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ:

 

      1.            Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπυριδωνα Ταλιαδουρο

      2.            Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρεα Λυκουρεντζο

      3.            Ειδικο Γραμματεα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γεώργιο Γουση

      4.            Βουλευτές Περιφέρειας Κρήτης

      5.            Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος

      6.            Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης

      7.            ΟΛΜΕ

      8.            ΕΛΜΕ των νομών Κρήτης

      9.            Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων

 10.            Εντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.