Hμερομηνία δημοσίευσης: 13-06-10 
Κοινά αποδεκτή λύση για την ονομασία
Του Αθανασιου Eλλις


Κοντά σε συμφωνία στο όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» βρίσκονται η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ, υπό την πιεστική παρέμβαση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Η συγκεκριμένη ονομασία καλύπτει την ελληνική απαίτηση περί γεωγραφικού προσδιορισμού, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως από τους πολίτες της γειτονικής χώρας στο πλαίσιο της διαφοροποίησης από τη Μακεδονία του Αιγαίου (Ελλάδα) και τη Μακεδονία του Πιρίν (Βουλγαρία). Αλλωστε, πριν από έναν ακριβώς χρόνο ο σύμβουλος του προέδρου της ΠΓΔΜ, Ρίστο Νίκοβσκι, είχε δημόσια ταχθεί υπέρ του «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Βαρδάρη)». Υπό αυτό το πρίσμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία και η ακριβής μορφή που θα έχει η αναγραφή της ονομασίας.


Η χρήση γεωγραφικών περιοχών ή ποταμών ως συστατικό της επίσημης ονομασίας βρέθηκε επανειλημμένα στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, τόνισε στην «Κ» άριστα ενημερωμένη δυτική διπλωματική πηγή που περιέγραψε ως καθοριστικό παράγοντα της πορείας προς τη λύση την πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου να εγκαινιάσει απ’ ευθείας συναντήσεις με τον Νίκολα Γκρούεφσκι, οι οποίες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «έσπασαν τον πάγο», και πρόσθεσε: «Οι κινήσεις του κ. Παπανδρέου είχαν μεγάλη συμβολική σημασία. Ξαφνικά, οι γείτονές σας δεν αισθάνονταν ούτε αποκλεισμένοι ούτε ταπεινωμένοι». Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι συχνές επαφές των κ. Δρούτσα και Μιλόσοσκι.


Ο ρόλος του Στάινμπεργκ
Οι εντατικές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, έχουν αποδώσει καρπούς. Από αμερικανικής πλευράς με το θέμα ασχολήθηκε εκτενώς ο δεύτερος στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Στάινμπεργκ, ο οποίος τον τελευταίο χρόνο επισκέφθηκε επανειλημμένα τις δύο χώρες. Στην Ελλάδα βρέθηκε τρεις φορές: τον Μάιο, τον Ιούνιο, και τον Δεκέμβριο του 2009 και συναντήθηκε με τον Κώστα Καραμανλή και τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο κ. Στάινμπεργκ, που τιμήθηκε πριν από τρεις εβδομάδες από την «Ελληνική και Κυπριακή Ηγεσία» στην Ουάσιγκτον, δήλωσε πρόσφατα ότι «επίκειται η λήψη δύσκολων αποφάσεων» από τον κ. Γκρούεφσκι, υπογράμμισε τη σημασία που έχει για τα Σκόπια στη σημερινή περίοδο αβεβαιότητας η ένταξη στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, ενώ χαιρέτισε τη θετική στάση του κ. Παπανδρέου και το όραμά του για πλήρη ενσωμάτωση των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. έως το 2014. Η ελληνική πλευρά υπογραμμίζει την ανάγκη η νέα, σύνθετη ονομασία να χρησιμοποιείται έναντι όλων, ώστε να αποφευχθεί η σύγχυση των πολλαπλών ονομάτων, θέση στην οποία προσχωρούν σταδιακά και σημαντικές χώρες που επηρεάζουν. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι η ονομασία «Μακεδονία του Βαρδάρη» παρουσιάζει τα λιγότερα εμπόδια, και θα μπορούσε να κατοχυρωθεί συνταγματικά αφού αποτελεί οικεία περιγραφή της χώρας για τους ίδιους τους πολίτες της ΠΓΔΜ.


Κατά την επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον, τον Μάρτιο, η αμερικανική πλευρά διεμήνυσε την πρόθεσή της να υιοθετήσει τόσο στα διεθνή φόρουμ όσο και στις διμερείς σχέσεις τη συμβιβαστική ονομασία, είτε το «Βόρεια Μακεδονία», που είχε προτείνει πέρυσι ο κ. Νίμιτς, είτε το «Μακεδονία του Βαρδάρη», που φαίνεται να είναι η ονομασία στην οποία πιθανώς να καταλήξουν οι δύο χώρες.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_13/06/2010_404417 

.

2 thoughts on “Προς συμφωνία για «Μακεδονία του Βαρδάρη»

 1. ΔΕΝ υπάρχει Έλληνας που θα πουλήσει το ιστορικό Έλληνικό όνομα Μακεδονία σε ξένους.
  ΟΠΟΙΟΣ θέλει να χρησιμοποιεί αυτό το όνομα πρέπει να μετέχει στον Ελληνικό πολιτισμό και να χρησιμοποιεί την Ελληνική γλώσσα.
  Η ΠΓΔΜ είναι η επαρχία/χώρα του Βαρδάρη όπως λεγόταν πριν απο την ιμπεριαλιστική πολιτική του κομμουνιστή Τίτο, υπάρχουν χάρτες και γραμματόσημα με αυτό το όνομα.
  Η Μεγάλη Βρεττανία άλλαξε όνομα σε Ηνωμένο Βασίλειο γιατί είχε αντιρήσεις η Γαλλία στην είσοδό της στην ΕΟΚ
  ΔΕΝ γίνεται σλαβόφωνοι να υφαρπάζουν ένα κομμάτι της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας.
  ΚΑΤΩ τα χέρια απο την Μακεδονία μας
  Μία είναι η Μακεδονία και αυτή είναι Ελληνική
  Όσο υπάρχουν Έλληνες θα υπερασπίζονται την Μακεδονία τους.

 2. Δυστυχώς παγκοσμίως σήμερα χρησιμοποιείται το σκέτο “Μακεδονία” για να δηλώσει τα Σκόπια και οι πάντες αυτά καταλαβαίνουν όταν ακούν περί Μακεδονίας (με την μοναδική εξαίρεση ημών των Ελλήνων και λίγων αρχαιογνωστών και φιλιστόρων παγκοσμίως). Έχει συντελεστεί ένα τεράστιο έγκλημα ιστορικής διαστρέβλωσης εις βάρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Εκεί φτάσαμε λόγω της εγκληματικής αδιαφορίας των εδώ κυβερνόντων που επί χρόνια άφηναν και αφήνουν τους διεθνείς καλοθελητές να δηλώνουν τα Σκόπια ως “Μακεδονία” χωρίς καμμία αντίδραση (νομική, πολιτική κλπ.), άν και οι διεθνείς συμφωνίες περί της προσωρινής ονομασίας ΠΓΔΜ – FYROM προέβλεπαν τη χρήση της υπό τη μορφή αρκτικολέξου. Θυμόσαστε τον αλήτη τον Σρέντερ να μιλάει για “Δημοκρατία της Μακεδονίας” στα μούτρα του Καραμανλή και ο τελευταίος να μην αντιδρά; Δυστυχώς μία σύνθετη ονομασία όσο και αν είναι επώδυνη για μας είναι η μοναδική λύση. Εφόσον δεν υπάρχει ενδεχόμενο διαμελισμού των Σκοπίων μεταξύ Βουλγαρίας – Αλβανίας λόγω της αμερικανικής προστασίας που τυγχάνουν, τι άλλο θα μπορούσε να γίνει; Παρεπιπτόντως, ποτέ δεν κατάλαβα γιατί το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει τόσο αρνητική τοποθέτηση απέναντι στο (ούτως ή άλλως απίθανο) ενδεχόμενο ενός τέτοιου διαμελισμού. Μία σύνθετη ονομασία του τύπου “Βόρεια” ή “Νέα” Μακεδονία, όσο και αν θα ήταν ένας επώδυνος συμβιβασμός για την Ελλάδα, θα είχε τουλάχιστον δύο πλεονεκτήματα. Θα μπορούσε να γίνει χρηστική σε διεθνές επίπεδο (και όχι να αποτελεί το νομικό προκάλυμμα ενός σκέτου “Μακεδονία” σε παγκόσμια τρέχουσα χρήση) (υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι ελληνικές αρχές θα πάλευαν για αυτό), και αφετέρου θα έδειχνε στους πάντες ότι η Μακεδονία δεν ταυτίζεται με τα Σκόπια.
  Μία ονομασία όμως σαν το “Μακεδονία του Βαρδάρη” είναι τελείως απαράδεκτη. Δεν έχει κανένα από τα παραπάνω πλεονεκτήματα, αντιθέτως υποδαυλίζει και επίσημα πλέον τον αλυτρωτικό εθνικισμό εντός των Σκοπίων, όπου ήδη χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες με αυτό το σκοπό. Τυχόν αποδοχή της δεν συνεπάγεται καν έναν επώδυνο συμβιβασμό, αλλά ισοδυναμεί με άτακτη υποχώρηση της Ελλάδας, εγκατάλειψη του όποιου έστω και μικρού θετικού αποτελέσματος είχε επιτευχθεί στο Βουκουρέστι, και με συμφωνία για ένα σκέτο “Μακεδονία”. Πρέπει ο ελληνικός λαός να ενημερωθεί, ιδίως εν όψει της επικοινωνιακής καταιγίδας που θα εξαπολύσουν οι εγχώριοι “αντιεθνικιστικοί” κύκλοι υπέρ μιας εξαμβλωματικής λύσης σαν αυτό το “Μακεδονία του Βαρδάρη”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *