Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Κωνσταντίνος Χολέβας Ταυτότητα

Ο Έλληνας εμπιστεύεται την Εκκλησία, την Παιδεία και τον Στρατό

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων.

Καλή Χρονιά και ευλογημένη! Οι Έλληνες, ταλαιπωρημένοι από την πολύμορφη κρίση, έχουμε γίνει δύσπιστοι απέναντι σε θεσμούς και αξίες. Διατηρούμε όμως την εμπιστοσύνη μας στις πνευματικές δυνάμεις πού κράτησαν όρθιο το Γένος απέναντι σε κατακτήσεις και οικονομικές κρίσεις. Εμπιστευόμαστε την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, την Παιδεία μας και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Αυτό φαίνεται και από τα αποτελέσματα της έρευνας κοινής γνώμης, την οποία διενήργησε η εταιρία MRB υπό τον τίτλο «Τάσεις». Η έρευνα αυτή διενεργείται κάθε εξάμηνο και το δείγμα των ερωτωμένων είναι 2000 άτομα. Στα αποτελέσματα του Δεκεμβρίου 2017 υπάρχει μία ενότητα, η οποία διερευνά την εμπιστοσύνη των Ελλήνων σε θεσμούς και οργανισμούς που επηρεάζουν τη ζωή μας. Στις τρεις πρώτες θέσεις με βάση τον βαθμό εμπιστοσύνης βρίσκονται 1) Τα ΑΕΙ και τα σχολεία. 2) Ο Στρατός και 3) η Εκκλησία. Αμέσως μετά οι απαντώντες στην έρευνα κατέταξαν τον εαυτό τους, τον Έλληνα πολίτη. Δηλαδή ο Έλληνας πολίτης σήμερα εμπιστεύεται περισσότερο την Παιδεία, τον Στρατό και την Εκκλησία από ό,τι εμπιστεύεται τον εαυτό του. Στην τελευταία θέση μετά από πολλούς θεσμούς κατατάσσεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Χαμηλά βρίσκεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Φαίνεται ότι ο μέσος Έλληνας δεν είναι ικανοποιημένος από τη στάση τους σε μείζονα εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που μάς απασχολούν.

Παρά τις επιθέσεις που δέχετυαι από κακοπροαίρετους, ανενημέρωτους ή ιδεοληπτικούς η Εκκλησία μας βρίσκεται πολύ ψηλά και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών. Η Εκκλησία πρωτίστως παρέχει έργο πνευματικό και καθοδηγητικό. Βοηθά τον λαό μας να ελπίζει, να προσεύχεται, να ακουμπά κάθε αγωνία και κάθε προβληματισμό στον Θεό. Η Εκκλησία ασκεί έργο κοινωνικό με τα συσσίτια, τα φιλόπτωχα ταμεία, την κοινωνική της μέριμνα, με ιδρύματα και έργα προνοίας και φιλαδελφίας. Η Εκκλησία εξ άλλου συντελεί στη διαφύλαξη της εθνικής μας ταυτότητας και των παραδόσεών μας. Η Εκκλησία επί πλέον διδάσκει, εκπαιδεύει, διασώζει γλώσσα και ιστορία. Η Ορθόδοξη Εκκλησία παραμένει ένα ιατρείο της ψυχής και σχολείο του Έθνους.

Η Παιδεία ενδιαφέρει τον Έλληνα πολίτη και εμπιστεύεται τα Πανεπιστήμια και τα σχολεία. Βεβαίως στον χώρο των ΑΕΙ δεν λειτουργούν όλα ομαλά, λόγω και της κακής ερμηνείας και της καταχρήσεως της έννοιας του πανεπιστημιακού ασύλου. Πιστεύω, όμως, ότι οι ερωτηθέντες στην προαναφερθείσα έρευνα δίνουν την πρώτη θέση στην Παιδεία λόγω της αγάπης του Έλληνα για τα γράμματα και λόγω της εκτιμήσεως στο δύσκολο έργο των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων. Σε περίοδο δυσχερών οικονομικών συνθηκών ο λαός μας θέλει να δει τα παιδιά του εγγράμματα και μάλιστα με εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις για να προκόψουν. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και σε άλλες δύσκολες περιόδους. Ο Ελληνισμός, παρά τις εθνικές και κοινωνικές περιπέτειες, αγωνίσθηκε για να δώσει στη νεότητα ένα υψηλό επίπεδο παιδείας. Τα φανερά και κρυφά σχολειά της Τουρκοκρατίας αποτελούν μία απτή απόδειξη αυτής της προσπάθειας. Η Παιδεία είναι για τον Έλληνα καταφύγιο ελπίδας και τρόπος βελτιώσεως του πνευματικού και βιοτικού επιπέδου.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις επαξίως καταλαμβάνουν υψηλή θέση στην εμπιστοσύνη του σημερινού Έλληνα πολίτη. Το ιστορικό παρελθόν τους είναι ένδοξο, η αποτελεσματικότητά τους αποδεδειγμένη, η ευψυχία και ο γνήσιος πατριωτισμός των στελεχών δεν αμφισβητούνται. Παρά τις μισθολογικές περικοπές οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων μας Δυνάμεων εκπαιδεύονται, ασκούνται, φυλάσσουν σύνορα, προσφέρουν κοινωνικό έργο. Οι εξωτερικές απειλές είναι ορατές και αυτό το στοιχείο επαυξάνει την αγάπη των Ελλήνων προς τους μονίμους και εφέδρους του Στρατού μας. Άλλωστε σε άλλη ενότητα της ίδιας έρευνας της MRB οι ερωτώμενοι απαντούν ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να στηρίζει πλέον την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και ότι δεν περιμένουμε εντός του 2018 λύση στο Κυπριακό και στο ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων.

Η συνύπαρξη Εκκλησίας και Ενόπλων Δυνάμεων στους υψηλότερες θέσεις της εμπιστοσύνης των Ελλήνων δείχνει ότι ο λαός μας γνωρίζει και εκτιμά και τους ψυχικούς δεσμούς του Στρατού μας με την Ορθόδοξη Εκκλησία και Παράδοση. Οι προστάτες Άγιοι, τα εκκλησάκια στα στρατόπεδα, οι στρατιωτικοί ιερείς, η συμμετοχή Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας σε λιτανείες, τελετές και μετακινήσεις ιερών εικόνων, δείχνουν αυτόν τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ Ορθοδοξίας και Φρουρών της Πατρίδας. Ο Στρατός Ξηράς έχει προστάτη του τον Άγιο Γεώργιο, αλλά ειδικότερα το Πυροβολικό τιμά ως προστάτιδα την Αγία Βαρβάρα και οι Διαβιβάσεις τον Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη. Προστάτης του Πολεμικού Ναυτικού μας είναι ο Άγιος Νικόλαος και την Πολεμική Αεροπορία μας προστατεύουν οι Άγιοι Αρχάγγελοι, οι Ταξιάρχες.

Η μεγάλη εμπιστοσύνη των Ελλήνων προς την Εκκλησία και τις Ένοπλες Δυνάμεις αποτελεί αδιάψευστη μαρτυρία της Ελληνορθόδοξης ταυτότητάς μας. Εκκλησία και Στρατός φυλάσσουν τα όσια και τα ιερά του Γένους, ο καθένας με διαφορετικό τρόπο. Εδώ και είκοσι χρόνια παρατηρώ ότι στις έρευνες της κοινής γνώμης ότι αυτοί οι δύο θεσμοί βρίσκονται στην κορυφή της εκτιμήσεως του λαού μας. Εκκλησία και Στρατός εκφράζουν την ελπίδα. Η Ορθόδοξη Εκκλησία με το μήνυμα ότι μετά τη Σταύρωση πάντα ακολουθεί η Ανάσταση. Και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας με το σύνθημα «Ο Τολμών Νικά»!

Άρθρο στην ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΛΗΘΕΙΑ, 10.1.2018

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.